Türkiye'de genel cerrahi asistan eğitim programında memenin onkolojik cerrahisi hakkında yeterli eğitim var mıdır? Asistanlar yeterli eğitim aldıklarını düşünüyorlar mı? Bir anket çalışması
Is there sufficient training on oncologic surgery of the breast in the general surgery resident training program in Turkey? Do residents think they receive adequate training? A survey study
  1. Tez No: 937767
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAĞATAY AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, onkoloji, cerrahi, breast cancer, oncology, surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde ve Türkiye'de kadın sağlığını tehdit eden en yaygın kanser türlerinden biridir. Bu hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesi, erken teşhis ve uygun cerrahi müdahalelerin kritik rol oynadığı bir süreci gerektirmektedir. Türkiye'deki Genel Cerrahi asistanlık programlarının, meme kanseri vakalarında başarılı onkolojik cerrahi müdahaleler gerçekleştirebilmek için gerekli bilgi ve becerileri asistan doktorlara sağlayıp sağlamadığı ise önemli bir soru işaretidir. Bu bağlamda ele aldığımız bu çalışma, Türkiye'de Genel Cerrahi asistanlık programlarında meme onkolojisi cerrahisinin eğitim standartlarını ve bu alanda sunulan eğitimin asistan doktorların ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladığını incelemeyi amaçlamaktadır. Belirlenen hedef doğrultusunda çalışma kapsamında gerçekleştirilen anket çalışması, genel cerrahi asistanlarının meme onkolojisi cerrahisi konusunda aldıkları eğitimi ve bu eğitimin yeterliliğini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Çalışma, asistanların meme kanseri tanı ve tedavisinde karşılaştıkları zorlukları, eğitim süreçlerindeki eksiklikleri ve bu alandaki uygulamalı deneyimlerini ölçmeye yönelik sorular içermektedir. Elde edilen veriler, eğitim programlarının güncellenmesi ve asistanların onkolojik cerrahi becerilerini geliştirecek şekilde düzenlenmesi için önemli bir temel sunmaktadır. Söz konusu bu tez çalışması, Türkiye'deki Genel Cerrahi eğitim programlarında meme kanserinin onkolojik cerrahisi konusunda sunulan eğitimin yeterliliğini sorgulamakta ve asistanların bu alandaki eğitim ihtiyaçlarını daha iyi anlamak adına değerli bilgiler sağlamaktadır. Çalışmanın bulguları, eğitim müfredatlarının iyileştirilmesine ve Genel Cerrahi asistanlarının meme kanseri tedavisinde daha yetkin hale gelmelerine yardımcı olacak önerilerde bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common cancer types that threaten women's health worldwide and in Turkey. Effective treatment of this disease requires a process in which early diagnosis and appropriate surgical interventions play a critical role. An important question is whether general surgery residency programs in Turkey provide resident doctors with the necessary knowledge and skills to perform successful oncological surgical interventions in breast cancer cases. In this context, this study aims to examine the training standards of breast oncology surgery in general surgery residency programs in Turkey and to what extent the training offered in this field meets the needs of resident doctors. The survey conducted within the scope of the study in line with the determined goal was designed to evaluate the training general surgery assistants received on breast oncology surgery and the adequacy of this training. The study includes questions to measure the difficulties residents face in the diagnosis and treatment of breast cancer, their deficiencies in their training processes, and their practical experiences in this field. The data obtained provides an important basis for updating training programs and organizing them to improve the oncological surgery skills of residents. This thesis study questions the adequacy of the training offered in oncological surgery of breast cancer in general surgery training programs in Turkey and provides valuable information to better understand the training needs of residents in this field. The findings of the study aim to make recommendations that will help improve training curricula and help general surgery residents become more competent in breast cancer treatment.