Türkiye endemik bitkilerinden Allium gayi, Allium multibulbosum ve Allium macrochaetum türlerinin antimikrobiyal özelliklerinin ve antibiyotiklerle sinerjik etkisinin incelenmesi
Investigation of antimicrobial properties and synergic effects with antibiotics of Allium gayi, Allium multibulbosum, and Allium macrochaetum Boiss & Hausskn species from endemic plants of Turkey
  1. Tez No: 937850
  2. Yazar: AYŞE İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÇOPUR ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium, Antimikrobiyal ajan, Antimikrobiyal direnç, Endemik bitkiler, Endemik tıbbi bitkiler, Allium gayi, Allium macrochaetum, Antibakteriyel aktivite, Antibakteriyel özellikler, Antibiyotik dirençliliği, Antibiyotikler, Antifungal ajanlar, Antifungal aktivite, Endemikler, All4um, Antmmmcrobmal agent, Antmmmcrobmal resmstance, Endemmc plants, Endemmc medmcmnal plants, Allium, Allium gayi, Allium macrochaetum, Antibacterial activity, Antibacterial properties, Antibiotics, Antifungal agents, Antifungal activity, Endemics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye endemik bitkilerinin tıbbi bitki olarak kullanımı hem ülkenin milli ekonomisi hem de ilaç endüstrisi için henüz keşfedilmemiş potansiyeller barındırmaktadır. Allium türlerinin özellikle de endemik olanlarının sinerjik etkilerinin tespitinde literatürde büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu çalışma ile ilk kez Allium multibulbosum Jacq., Allium gayi Boiss. ve Allium macrochaetum Boiss. & Hausskn. türlerinin etanollü ekstraktlarının Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Streptococcus agalactiae (ATCC 12386), Enterococcus faecium (ATCC8459) ve Candida albicans (ATCC 90028)'a karşı antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiş ve test edilen bakterilere karşı amoksisilin ile sinerjik etkileri incelenmiştir. Sinerjik etki sonuçları değerlendirildiğinde, özellikle tek başına Allium multibulbosum Jacq. soğanının etanollü ekstraktı Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853)'ya karşı antimikrobiyal etkiye sahip olmamasına rağmen amoksisilin ile birlikte bu bakterilere karşı sinerjik etki göstermiştir. Çalışılan Allium türlerinin özellikle antifungal dirence karşı potansiyel terapötik ajan olması umudu yüksektir çünkü Candida albicans (ATCC 90028) için çalışılan tüm etanolik Allium ekstraktlarının pozitif kontrolden oldukça yüksek antifungal aktiviteye sahip oldukları saptanmıştır. Çalışma sonuçlarının ışığında en yüksek antifungal etkiyi Allium macrochaetum Boiss. & Hausskn. çiçeğinin etanollü ekstraktı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The use of Turkey's endemic plants as medicinal plants has unexplored potentials for both the national economy and the pharmaceutical industry. There is a big gap in the literature in determining the synergistic effects of Allium species, especially endemic ones. With this study, for the first time the antimicrobial activities of ethanolic extract of Allium multibulbosum Jacq., Allium gayi Boiss., and Allium macrochaetum Boiss. & Hausskn. species were determined against to Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Streptococcus agalactiae (ATCC 12386), Enterococcus faecium (ATCC8459), and Candida albicans (ATCC 90028). Their synergistic effects with amoxicillin against the tested bacteria were also examined. When the synergistic effect results were analyzed, especially although the ethanolic extract of Allium multibulbosum Jacq. onion alone did not have antimicrobial effect against Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Escherichia coli (ATCC 25922) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), it showed synergistic effect with amoxicillin against these bacteria. There is a high hope that the studied Allium species may be potential therapeutic agents especially against antifungal resistance because all ethanolic Allium extracts studied for Candida albicans (ATCC 90028) were found to have significantly higher antifungal activity than the positive control. In the light of the results of the study, the ethanolic extract of Allium macrochaetum Boiss. & Hausskn. flower provided the highest antifungal effect.