Ayak postür indeksi (APİ-6) testinin futbolcularda geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of foot posture index (FPI-6) test in football players
- Tez No: 937858
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak, Ayak Postürü, Ayak Postür İndeksi-6, Futbolcular, Foot, Foot Posture, Foot Posture Index-6, Football Players
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma; Ayak Postür İndeksi-6 testinin 15-19 yaş grubu, lisanslı futbolcularda geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirmesidir. Çalışmaya; 15-19 yaş aralığında, herhangi bir konjenital veya sonradan gelişmiş ayak deformitesi olmayan ve ayak cerrahisi geçirmemiş olan lisanslı 31 erkek gönüllü futbolcu dahil edildi. Futbolcuların ayak postür analizleri Değerlendirici-A ve Değerlendirici-B olmak üzere iki ayrı fizyoterapist tarafından yapıldı. Değerlendirici-A, Ayak Postür İndeksi-6 testi ve Navikular Düşme Testi ile Değerlendirici-B ise sadece Ayak Postür İndeksi -6 testini kullanarak değerlendirmeyi gerçekleştirdi. Daha sonra Değerlendirici-A tarafından test tekrar test için Ayak Postür İndeksi-6 testi tekrar edildi. Elde edilen verilerin normal dağılıma uygun olup olmadıkları Shapiro-Wilk testi kullanılarak belirlendi. Ayak Postür İndeksi-6 testinin değerlendiriciler arası güvenilirliği ve Ayak Postür İndeksi-6 ile Navikular Düşme Testi'nin benzer ölçek geçerliliği değerlendirmesi için Sınıf İçi Korelasyon Katsayıları kullanılarak analiz edildi. Katılımcıların sağ ve sol ayakları üzerinde yapılan değerlendirmelerde, Ayak Postür Indeksi-6 testinin test-tekrar test (sağ ayak r=0.865, sol ayak r=0.869) ve değerlendiriciler arası güvenilirliğinin (sağ ayak r=0.879 sol ayak r=0.849) yüksek olduğu görüldü. Ancak Navikular Düşme Testi ile Ayak Postür İndeksi-6 testi arasında yapılan benzer ölçek geçerliliği değerlendirmesinde bu iki test arasında bir korelasyon saptanamadı (Sağ ayak r=0.281 sol ayak r=0.295). Futbolcularda ayak postürünü değerlendirmede Ayak Postür İndeksi-6 testi, güvenilir sonuçlar vermekle birlikte, Ayak Postür İndeksi-6 ile Navikular Düşme Testi arasında zayıf bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study; It is an evaluation of the suitability and reliability of the Foot Posture Index -6 test in licensed football players in the 15-19 age group. To the study; 31 licensed male volunteer football players between the ages of 15-19, who did not have any congenital or acquired foot deformities and who had not had a foot surgery were included. Foot posture analyzes of the football players were made by two different physiotherapists, Evaluator A and Evaluator-B. Evaluator-A performed the evaluation using the Foot Posture Index-6 test and the Navicular Drop Test, and Evaluator-B performed the evaluation using only the Foot Posture Index-6 test. The Foot Posture Index-6 test was then repeated by Evaluator-A for test-retest reliability The Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data obtained were in accordance with normal distribution. The inter-rater reliability of the Foot Posture Index -6 test and the similar scale validity assessment of Foot Posture Index -6 and the Navicular Drop Test were analyzed using Intraclass Correlation Coefficients. In the evaluations made on the participants' right and left feet, the test-retest (right foot r = 0.865, left foot r = 0.869) and inter-rater reliability (right foot r = 0.879, left foot r = 0.849) of the Foot Posture Index-6 test were found to be high. was seen. However, in the similar scale validity evaluation between the Navicular Drop Test and the Foot Posture Index-6 test, no correlation was detected between these two tests (Right foot r = 0.281, left foot r = 0.295). Although the Foot Posture Index-6 test gives reliable results in evaluating foot posture in football players, a weak relationship was found between Foot Posture Index-6 and Navicular Drop Test.