Yüz asimetrisi nedeniyle ortognatik cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif stabilitenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of postoperative stability by using conical beam computerized tomography in patients underwent orthognatic surgery due to facial asymmetry
- Tez No: 937904
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMRE BENLİDAYI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz Asimetrisi, Ortognatik Cerrahi, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Postoperatif Stabilite, Facial Asymmetry, Orthognathic Surgery, Cone Beam Computed Tomography, Postoperative Stability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bir bireyin büyüme ve gelişimi sırasında, maksillofasiyal yapılar genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Bu yapıların büyümesi orantısız ve anormal şekilde gerçekleşirse dentofasiyal deformite meydana gelebilir. Bu deformite gelişimsel veya edinilmiş olabileceği gibi travma, enfeksiyon ve diğer dış etkenlerin bir sonucu olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Dentofasiyal anomaliler, hafif dentoalveoler düzeyden, estetik açıdan yüz görünümünü etkileyebilecek şiddetli iskeletsel bozukluklara kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Fasiyal asimetri yüzün iki tarafı arasındaki boyut veya ilişki uyumsuzluğudur. Fasiyal asimetrinin teşhisinde fotoğraflar, anteroposterior radyografiler, panoramik radyografiler ve 3 boyutlu görüntüleme yöntemi (KIBT) kullanılır. Bu çalışmanın amacı; yüz asimetrisi nedeniyle ortognatik cerrahi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası dönemde çekilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinde yapılacak ölçümler ile uzun dönem stabilitenin değerlendirilmesidir. Bu retrospektif çalışmaya Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran dentofasiyal deformiteli hastalardan çalışma kriterlerine uygun olan 14 hasta dahil edildi. Olguların 9'u kadın (%64,3), 5'i erkekti (%35,7). Olguların yaş ortalaması 29,35 ± 3,97 (21-36 yaş) yıldı. Fasiyal asimetrinin tedavisi için uygulanan bilateral sagital split osteotomisi (BSSO) sırasında posterior bükme osteotomisi yöntemi uygulandı. Tüm hastalardan ortognatik cerrahi ameliyatı öncesinde (T0), ameliyat sonrası 10.günde (T1) ve ameliyat sonrası 6 – 12 ay aralığında (T2) KIBT görüntüleri alındı (Planmeca Romexis, Helsinki, Finlandiya; 90 Kv; 10 mA; ekspoz süresi,13,5 sn; voksel boyutu, 0,4 mm). Alınan KIBT'ler üzerinde postoperatif stabilitenin değerlendirilmesinde bigonial mesafe, Menton (Me) deviasyonu, mandibuler kant miktarı ve ramus eğimi açısı ölçümleri yapıldı. Bu parametreleri ölçmek için Dolphin Görüntüleme 3D Surgery yazılımı (Dolphin Imaging 11.95 premium, Dolphin Imaging & Management Solutions, Kaliforniya, ABD) kullanıldı. Kemik segmentleri arasındaki boşluğun iyileşmesi aksiyel kesitte değerlendirildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bigonial mesafe (mm) ölçümleri değerlendirildiğinde T0 ile T1 ve T1 ile T2 dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Diğer yandan, T2 döneminde T0 dönemine kıyasla bigonial mesafe miktarı istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek bulundu (p=0,005). T0 dönemindeki Me deviasyonu (mm) T1 ve T2 dönemleri ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (sırasıyla; p0,05). Mandibular kant miktarı (mm) ve Ramus eğimi açısı (derece) ölçümlerinde dönemler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). PBO ile proksimal segment arasındaki kemik boşluğunun iyileşmesi değerlendirildiğinde hastaların %85,7 (n=12)'sinde tam kemik dokusuyla iyileşme, %14,3 (n=2)'ünde ise kallus dokusuyla iyileşme tespit edildi. Hiçbir hastada kötü iyileşme belirlenmedi. Sonuç olarak, bu çalışmada yüz asimetrisi olan hastalarda BSSO sırasında yapılan PBO ile kemik intereferenslerinin ortadan kaldırıldığı, proksimal segmente gelecek olan laterotrüziv kuvvetlerin minimalize edildiği, kondil pozisyonunun korunduğu ve bunun sonucunda da relaps gelişme riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the growth and development of an individual, maxillofacial structures develop depending on genetic and environmental factors. If the growth of these structures is disproportionate and abnormal, dentofacial deformity may occur. This deformity may be developmental or acquired, or it may occur as a result of trauma, infection and other external factors. Dentofacial anomalies can vary from mild dentoalveolar deformity to severe skeletal disorders that can affect the aesthetic appearance of the face. Facial asymmetry is the size or relationship mismatch between the two sides of the face. Photographs, anteroposterior radiographs, panoramic radiographs, and 3D imaging (CBCT) are used to diagnose facial asymmetry. The aim of this study is to evaluate the long-term stability with measurements to be made on cone-beam computed tomography (CBCT) images taken preoperatively and postoperatively in patients who underwent orthognathic surgery due to facial asymmetry. In this retrospective study, 14 patients with dentofacial deformity who applied to Çukurova University Faculty of Dentistry and who met the study criteria were included. Of the cases, 9 (64.3%) were female and 5 (35.7%) were male. The mean age of the cases was 29.35 ± 3.97 years (21-36 years). During bilateral sagittal split osteotomy (BSSO), posterior bending osteotomy(PBO) method was applied for the treatment of facial asymmetry. CBCT images were obtained from all patients before orthognathic surgery (T0), postoperative 10th day (T1), and 6-12 months postoperatively (T2) (Planmeca Romexis, Helsinki, Finland; 90 Kv; 10 mA; exposure time, 13.5 sec; voxel size, 0.4 mm). To evaluate postoperative stability bigonial distance, Menton (Me) deviation, mandibular cant amount and ramus inclination angle were measured on the CBCT images. To measure these parameters Dolphin Imaging 3D Surgery software (Dolphin Imaging 11.95 premium, Dolphin Imaging & Management Solutions, California, USA) was used. The healing of the gap between the bone segments was evaluated in the axial section. Obtained data were analyzed statistically. When the bigonial distance (mm) measurements were evaluated, no statistically significant difference was found between T0-T1 and T1-T2 periods (p>0.05). On the other hand, the amount of bigonial distance was found to be statistically significantly higher in the T2 period compared to the T0 period (p=0.005). When Me deviation (mm) at T0 period was compared with T1 and T2 periods, a statistically significant difference was found (p0.05). No statistically significant difference was found between the periods in mandibular cant (mm) and Ramus inclination angle (degrees) measurements (p>0.05). When the healing of the bone space between the PBO and the proximal segment was evaluated, 85.7% (n=12) of the patients were healed with complete bone tissue, and 14.3% (n=2) with callus tissue. Poor recovery was not detected in any patient. In conclusion, in this study, it was determined that bone interferences were eliminated with PBO performed during BSSO in patients with facial asymmetry, the laterotrusive forces on the proximal segment were minimized, the condyle position was preserved, and as a result, the risk of relapse development was reduced.