Feline Panlökopeni Virus ile enfekte kedilerin tedavi protokolünde filgrastim uygulanmasının etkileri
Effects of filgrastim administration in the treatment protocol of Feline Panleukopenia Virus infected cats
  1. Tez No: 937973
  2. Yazar: EDA BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜZELBEKTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Feline Panlökopeni, Filgrastim, Lökopeni, Nötropeni, Feline Panleukopenia, Filgrastim, Leukopenia, Neutropenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma, Feline Panlökopeni Virüsü (FPV) enfeksiyonu geçiren kedilerde immun cevabın düzenlenmesi ve tedaviye verilen yanıtın iyileştirilmesi amacıyla insan granülosit koloni-stimüle edici faktör (hG-CSF) olan filgrastim'in etkinliğininin incelemesi ve subkutan uygulama ile intravenöz uygulama etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. FPV, özellikle genç kedilerde ciddi immun baskılanma ve hematolojik bozukluklara yol açarak önemli bir hastalık yükü oluşturmaktadır. Bu çalışmaya Mersin Petmarin Veteriner Kliniğine zayıflık, durgunluk, ateşi olan veya olmayan, iştahsızlık, kusma ve ishal şikayetleri ile getirilen farklı ırk ve cinsiyetlerden 1-12 aylık yaşlarda ve fekal antijen testinin pozitif çıkması ile Feline Panlökopeni tanısı konulan 39 adet kedi dahil edildi. Felin Panlökopeni tanısı konulan kediler randomize olarak kontrol (n=13), deneme 1(Filgrastim SC) (n=13) ve deneme 2 (Filgrastim IV) (n=13) gruplarına ayrıldı. Kontrol grubuna dahil edilen kedilere standart destekleyici tedavi uygulanırken, deneme 1 grubuna subkutan ve deneme 2 grubuna ise intravenöz olarak kullanılan standart tedaviye ek olarak filgrastim günde bir kez 5 µg/kg dozunda 3 gün uygulandı. Çalışmaya dahil edilen kedilerin rutin klinik muayeneleri ve kan örneklemleri tedavi öncesi (0. saat) ve tedavi sürecindeki 4. gün ve 7. günlerde gerçekleştirildi. Tam kan sayımı analizleri için vena cephalica antebrachii'den K3-EDTA'lı tüplere kan örnekleri alındı. Bu kan örneklerinden total lökosit (WBC), lenfosit (LYM), monosit (MON), nötrofil (NEU), eritrosit (RBC), hematokrit (HCT) ve platelet (PLT) düzeyleri ölçüldü. Çalışmanın kontrol, deneme 1 ve deneme 2 gruplarındaki kedilerdeki hematolojik bulgulara bakıldığında her üç grupta da WBC ve LYM sayılarında 0. ve 7 günler arasında anlamlı bir farklılık gözlendi. Kontrol grubunda NEU VE MON sayılarında 0. ve 7. günler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmezken, deneme 1 ve deneme 2 gruplarında anlamlı bir farklılık gözlendi. Çalışmanın her üç grubunda da, RBC VE HTC sayılarında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Deneme 1 grubunda PLT sayısında anlamlı bir fark gözlenirken, kontrol ve deneme 2 gruplarında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Çalışmanın sonunda 35 kedi hastalığı atlatırken, 4 kedi öldü. Sonuç olarak FPV ile enfekte kedilerde filgrastim tedavisinin klinik parametreleri iyileştirmede ve hematolojik parametreleri düzeltmede etkili olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the efficacy of filgrastim, a human granulocyte colony-stimulating factor (hG-CSF), in regulating the immune response and improving therapeutic outcomes in cats infected with Feline Panleukopenia Virus (FPV). Additionally, it sought to compare the effects of subcutaneous and intravenous administration of filgrastim. FPV, particularly in young cats, causes severe immunosuppression and hematological abnormalities, resulting in a significant disease burden. This study included 39 cats of various breeds and genders, aged between 1 and 12 months, presenting with complaints such as weakness, lethargy, fever (or absence thereof), anorexia, vomiting, and diarrhea. These cats were admitted to Mersin Petmarin Veterinary Clinic and were diagnosed with Feline Panleukopenia based on positive fecal antigen test results. The diagnosed cats were randomly assigned to three groups: control (n=13), experimental 1 (Filgrastim SC, n=13), and experimental 2 (Filgrastim IV, n=13). Cats in the control group received standard supportive treatment, those in experimental 1 received subcutaneous filgrastim, and those in experimental 2 received intravenous filgrastim. Filgrastim was administered in both experimental groups at a dose of 5 µg/kg once daily for three days in addition to standard supportive therapy. Routine clinical examinations and blood sampling were performed for the enrolled cats at baseline (0 hours) and on days 4 and 7 of the treatment. Blood samples were collected from the vena cephalica antebrachii into K3-EDTA tubes for complete blood count analysis. Total leukocyte (WBC), lymphocyte (LYM), monocyte (MON), neutrophil (NEU), erythrocyte (RBC), hematocrit (HCT), and platelet (PLT) levels were measured from these samples. When the hematological findings of the control, experimental 1 and 2 groups were analyzed, significant differences were observed in WBC and LYM counts between days 0 and 7 in all three groups. While no significant differences were detected in NEU and MON counts between days 0 and 7 in the control group, significant differences were observed in both experimental groups. No significant differences were identified in RBC and HCT counts across all three groups. However, a significant difference in PLT count was observed in experimental 1, whereas no significant difference was detected in the control or experimental 2 groups. By the end of the study, 35 cats recovered from the disease, while 4 cats died. In conclusion, filgrastim treatment was found to be effective in improving clinical parameters and correcting hematological abnormalities in cats with FPV infection.