Gelibolu kırsalına yerleşen kentli göçmenlerin ritimanalizi
Rhythmanalysis of urban migrants in rural Gallipoli
  1. Tez No: 937996
  2. Yazar: RÜYA ERKAN ÖCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA İSLAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Sociology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentten kıra göç, gündelik yaşam, ritimanaliz, kırsal soylulaşma, Gelibolu Yarımadası, Urban-to-rural migration, everyday life, rhythmanalysis, rural gentrification, Gallipoli Peninsula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Gelibolu Yarımadası'ndaki köylere yerleşen kentli göçmenlerin gündelik yaşam ritimlerini Lefebvre'in ritimanaliz yaklaşımı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, kent yaşamının doğrusal, parçalı ve hızlandırılmış ritimlerinden, kırsal yaşamın döngüsel, bütünsel ve daha yavaş ritimlerine geçiş sürecinde kentten kıra göç eden bireylerin gündelik yaşam ritimlerini nasıl dönüştürdüklerini ve yeniden örgütlediklerini analiz etmektedir. Türkiye'de kentten kıra göç ve kırsal soylulaşma çalışmaları genellikle Ege ve Kuzey Ege bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Gelibolu Yarımadası ise artan kentli göçmen nüfusuna rağmen henüz yeterince araştırılmamıştır. 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nün açılması ve COVID-19 pandemisinin etkileriyle bölgenin erişilebilirliği ve çekiciliği artmış, bu durum kentli göçmenlerin bölgeye olan ilgisini yoğunlaştırmıştır. Araştırmanın verileri, 2023 yılının kış ve yaz dönemlerinde yedi farklı köyde gerçekleştirilen derinlemesine yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve katılımcı gözlem teknikleri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmacının göçmen hanelerinde konaklaması, gündelik ritimlerin içeriden deneyimlenmesine olanak tanımıştır. Analizler sonucunda göçmenlerin üç ana düzeyde dönüşüm yaşadıkları ortaya çıkmıştır: zamanın ritmi, eylemin ritmi ve topluluğun ritmi. Zamansal düzeyde, göçmenlerin saat temelli zamandan doğa temelli zamana geçiş yaşadıkları ve kırsal yaşamın iyileştirici yavaşlığını deneyimledikleri; eylemsel düzeyde, tarımsal faaliyetler, el becerisi gerektiren işler ve kendi kendine yeterlilik pratikleriyle bedensel olarak aktif bir yaşam sürdürdükleri; toplumsal düzeyde ise kentsel anonimlikten kırsal samimiyete geçiş, kolektif ritüeller ve karşılıklı yardımlaşma ağları ile topluluk hissi geliştirdikleri görülmüştür. Araştırma, kentli göçmenlerin kent yaşamından getirdikleri ritimlerle kırsal yaşamın ritimlerini harmanlayarak özgün bir poliritmik varoluş geliştirdiklerini ortaya koymaktadır. Toplumsal cinsiyet dinamikleri bakımından erkekler, yerel toplulukla daha hızlı ve sorunsuz bir bütünleşme sağlarken, kadınların sosyo-kültürel deneyimleri daha karmaşık bir görünüm sergilemektedir. Araştırma ayrıca, bölgede kırsal soylulaşmanın erken belirtilerini de ortaya koymaktadır. Çalışma, ikili kent-kır ayrımının ötesinde melez ve çok katmanlı bir kırsallık anlayışı geliştirerek kırsal çalışmalara, Lefebvre'in ritimanaliz yaklaşımını göç çalışmalarına uygulayarak metodolojik literatüre ve Gelibolu Yarımadası'ndaki kırsal dönüşümü belgeleyen ilk çalışmalardan biri olarak ampirik literatüre özgün katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the everyday life rhythms of urban migrants who have settled in the villages of Gallipoli Peninsula within the framework of Lefebvre's rhythmanalysis approach. The research analyzes how individuals migrating from urban to rural areas transform and reorganize their everyday life rhythms during the transition process from the linear, fragmented, and accelerated rhythms of urban life to the cyclical, holistic, and slower rhythms of rural life. In Turkey, studies on urban-to-rural migration and rural gentrification have mainly focused on the Aegean and Northern Aegean regions. Despite its increasing urban migrant population, the Gallipoli Peninsula has not been sufficiently researched. The opening of the March 18 Çanakkale Bridge and the effects of the COVID-19 pandemic have increased the accessibility and attractiveness of the region, intensifying urban migrants' interest in the area. The research data was collected using in-depth semi-structured interviews and participant observation techniques conducted in seven different villages during the winter and summer periods of 2023. The researcher's stay in migrant households allowed for the first-hand experience of everyday rhythms. The analysis revealed three main levels of transformation experienced by migrants: rhythm of time, rhythm of action, and rhythm of community. At the temporal level, migrants experienced a transition from clock-based time to nature-based time and the healing slowness of rural life; at the practical level, they maintained a physically active life through agricultural activities, manual crafts, and self-sufficiency practices; at the social level, they developed a sense of community through the transition from urban anonymity to rural intimacy, collective rituals, and mutual support networks. The research demonstrates that urban migrants developed a unique polyrhythmic existence by blending rhythms brought from urban life with those of rural life. In terms of gender dynamics, men achieve faster and smoother integration with the local community, while women's socio-cultural experiences exhibit a more complex pattern. The research also reveals early signs of rural gentrification in the region. The study makes original contributions to rural studies by developing a hybrid and multi-layered understanding of rurality beyond the binary urban-rural division, to methodological literature by applying Lefebvre's rhythmanalysis approach to migration studies, and to empirical literature as one of the first studies documenting rural transformation in Gallipoli Peninsula.