From bonds to careers: Understanding the role of attachment styles in adult life and career satisfaction
Bağlardan kariyere: Bağlanma stillerinin yetişkin yaşamı ve kariyer memnuniyetindeki rolünü anlamak
  1. Tez No: 938012
  2. Yazar: ALMİRA ALÇİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARA SANTILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvensiz bağlanma, Kariyer tatmini, Korkulu bağlanma, Saplantılı bağlanma, Yaşam doyumu, Yetişkinlerde bağlanma, İşyeri memnuniyeti, Insecure attachment, Career satisfaction, Fearful attachment, Preoccupied attachment, Life satisfaction, Adult attachment, Workplace satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıta Deglı Studı Dı Padova
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi yetişkin bağlanma stillerinin çeşitli bağlanma stilleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Sonuçlar, bağlanma teorisinin kişisel ilişkilerdeki yerleşik rolüne benzer şekilde işyerindeki önemini göstererek kapsamını genişletmektedir. Çalışma, güvenli bağlanmanın kariyer memnuniyetini ve örgütsel bağlılığı önemli ölçüde artırdığını ortaya koymuştur. Güvenli bağlanma stiline sahip bireyler daha yüksek yaşam ve kariyer memnuniyeti sergilemekte, işyeri ortamlarında gezinme ve profesyonel yetkinlikler geliştirme konusunda daha iyi bir beceri göstermektedir. Buna karşılık, güvensiz bağlanma stilleri yaşam ve kariyer memnuniyeti ile olumsuz yönde ilişkilidir; bu da bu bireylerin işyeri ortamlarına uyum sağlamada ve etkili kişilerarası ilişkiler kurmada zorluklarla karşılaştıklarını göstermektedir. Araştırma ayrıca, cinsiyet farklılıklarının bağlanma stillerinde veya bunların işyeri sonuçları üzerindeki etkisinde önemli bir farklılık yaratmadığını ortaya koymuştur. Çalışma ayrıca, uzun saatler çalışmanın hem yaşam hem de kariyer memnuniyetini olumsuz yönde etkilediğini göstererek dengeli bir iş-yaşam dinamiğinin sürdürülmesinin önemine dikkat çekmiştir. Güvenli bağlanma ve örgütsel bağlılık kariyer memnuniyetinin önemli yordayıcılarıdır. Bu çalışmanın pratik sonuçları, güvensiz bağlanan çalışanları destekleyecek müdahalelere ve iş-yaşam dengesini teşvik eden politikaların uygulanmasına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis investigates the impact adult attachment styles have on various workplace outcomes, specifically focusing on life satisfaction, career satisfaction, organizational commitment, and the intention to turnover. The results broaden the scope of attachment theory by demonstrating its significance in the workplace, similar to its established role in personal relationships. The study revealed that secure attachment significantly enhances career satisfaction and organizational commitment. Individuals with secure attachment styles display higher life and career satisfaction, demonstrating a better ability to navigate workplace environments and develop professional competencies. Conversely, insecure attachment styles, particularly fearful and dismissive types, negatively correlate with life and career satisfaction, indicating that these individuals face difficulties in adapting to workplace settings and forming effective interpersonal relationships. The research also found that gender differences do not significantly differ in attachment styles or their impact on workplace outcomes. Additionally, the study showed that working longer hours adversely affects both life and career satisfaction, drawing attention to the importance of maintaining a balanced work-life dynamic. Secure attachment and organizational commitment were significant predictors of career satisfaction. The practical implications of this study emphasize the need for interventions to support insecurely attached employees and the implementation of policies that foster work-life balance.