İnternet dizilerinde mitolojik unsurların kullanımı
Use of mythological elements in web series
- Tez No: 938153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖZKENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Metinlerarasılık, İnternet Dizileri, Mitolojik İmgelem, Mythology, Intertextuality, Web series, Mythological Imagination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Netflix Türkiye yapımı internet dizileri olan Atiye (2019-2021), Hakan: Muhafız (2018-2020) ve Şahmaran (2023-2024), metinlerarasılık yöntemi ile analiz edilmiştir. Tez, modern Türk televizyon yapımlarında mitolojik unsurların kullanımı ve yeniden uyarlanmasını ele almaktadır. Araştırmanın temel amacı, söz konusu dizilerde yer alan mitolojik imgelerin, anlatılar ve karakterler aracılığıyla nasıl şekillendiğini ortaya koymaktır. Aynı zamanda, bu imgelerin metinlerarası bağlantılar yoluyla modern hikâye anlatımına nasıl entegre edildiği incelenmektedir. Metinlerarasılık yöntemi kullanılarak yapılan analizlerde, dizilerdeki mitolojik unsurların tarihsel mitlerle ve kültürel anlatılarla olan ilişkisi, bu unsurların yeniden yorumlanış biçimleri ve anlatılardaki tematik işlevleri analiz edilmiştir. Atiye dizisinde Göbeklitepe'ye dayalı bir kadim bilgi miti, Hakan: Muhafız dizisinde İstanbul'un koruyucu kahramanı ve ölümsüzlük mitleri, Şahmaran dizisinde ise insan ve doğa arasındaki bağın yanı sıra Şahmaran Efsanesi merkeze alınmıştır. Bu bağlamda, mitolojik öğelerin modern anlatılar içinde yeniden kurgulandığı ve günümüz izleyicisine hitap eden yeni bir mitos anlatısı üretildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Netflix Turkey original series Atiye (The Gift) (2019 2021), Hakan: Muhafız (The Protector) (2018-2020), and Şahmaran (2023-2024) within a mythological context using the method of intertextuality. The thesis examines how mythological elements are utilized and adapted in contemporary Turkish TV productions and aims to reveal how these mythological images are shaped through narratives and characters. Furthermore, it explores how these elements are integrated into modern storytelling through intertextual references. Using an intertextual approach, the study analyzes the relationship between the mythological references in the series and ancient myths, their reinterpretation, and their thematic role within the narrative. In Atiye, the myth of ancient knowledge centered around Göbeklitepe is examined; in Hakan: Muhafız, the myths of immortality and the guardian hero of Istanbul are explored; and in Şahmaran, the symbolic connection between humanity and nature and the legend of Şahmaran are discussed. These mythological components are reinterpreted through modern narrative structures, contributing to the formation of contemporary mythmaking within the digital media landscape.