Dijital dönüşüm kapsamında konaklama işletmelerinde bulut bilişim teknolojilerinin benimsenmesi ve işletme performansına etkisi
The adoption of cloud computing technologies in the hospitality businesses within the framework of digital transformation and its effect on business performance
- Tez No: 938183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BÜYÜKİPEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Konaklama İşletmeleri, Yeniliğin Yayılması Teorisi (DOI), Teknoloji-Organizasyon-Çevre (TOE) Çerçevesi, Cloud Computing, Hospitality Businesses, Diffusion Of Innovation Theory (DOI), Technology-Organization-Environment (TOE) Framework
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bulut bilişim hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için donanım ve yazılımların çevrimiçi ortamda entegre bir biçimde sunulmasını mümkün kılarak, erişilebilirlik, maliyet etkinliği, esneklik ve güvenlik gibi açılardan önemli avantajlar sağlayan temel bir teknolojidir. Konaklama işletmeleride bu teknolojinin sunduğu fırsatlardan; operasyonel süreçlerin dijitalleşmesi, müşteri ilişkileri yönetiminin geliştirilmesi, gelir optimizasyonu, hata oranlarının azaltılması ve stratejik esnekliğin artırılması gibi çeşitli alanlarda önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Ancak bu avantajlara rağmen literatürde, bulut bilişimin benimsenmesine yönelik çalışmaların büyük çoğunluğunun teknik ve operasyonel konulara odaklandığı; turizm sektörü özelinde, özellikle de konaklama işletmeleri bağlamında, sınırlı sayıda araştırma bulunduğu dikkat çekmektedir. Araştırmanın temel amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde bulut bilişim teknolojisinin benimsenme düzeyini belirlemek, bu süreci teşvik eden veya engelleyen başlıca faktörleri ortaya koymak ve söz konusu teknolojinin işletme performansı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu amaçla, bulut bilişimin benimsenmesini etkileyen temel faktörler ile performans çıktıları arasındaki ilişkileri açıklamak üzere, Yeniliğin Yayılması Teorisi (DOI) ile Teknoloji-Organizasyon-Çevre (TOE) çerçevesinin entegrasyonuna dayalı teorik bir model geliştirilmiştir. Model kapsamında toplam 11 yapı formüle edilmiş, bunların güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmış, değişkenler arası ilişkiler ise regresyon analizleri aracılığıyla test edilmiştir. Araştırma bulguları, konaklama işletmelerinde bulut teknolojilerinin benimsenmesinde özellikle“uyumluluk”unsurunun güçlü ve pozitif etkisine işaret ederken;“karmaşıklık”ile“güvenlik ve gizlilik endişeleri”nin benimsemeyi negatif yönde ve anlamlı biçimde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca“dış destek”ve“teknolojik hazırlık”faktörleri de bulut teknolojisinin benimsenmesini pozitif yönde etkileyen diğer önemli değişkenler olarak öne çıkmıştır. Beklentilerin aksine,“göreceli avantaj”ve“üst yönetim desteği”değişkenlerinin anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Benzer şekilde,“kuruluş kaynakları”ile“rekabet baskısı”değişkenlerinin de bulut bilişimi benimseme üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. Buna karşın, araştırmanın en güçlü ve anlamlı bulgularından biri, bulut bilişiminin benimsenmesi ile işletme performansı arasında kurulan pozitif ve anlamlı ilişkidir. Bu durum, bulut bilişim teknolojilerinin konaklama işletmelerinin genel performansını artırma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cloud computing is a fundamental technology that enables integrated online provision of hardware and software for both individual users and businesses, providing significant advantages in terms of accessibility, cost effectiveness, flexibility and security. Hospitality businesses also benefit significantly from the opportunities offered by this technology in various areas such as digitalization of operational processes, development of customer relationship management, revenue optimization, reduction of error rates and increase of strategic flexibility. However, despite these advantages, it is noteworthy that the majority of studies on the adoption of cloud computing in the literature focus on technical and operational issues; and there is a limited number of studies in the tourism sector, especially in the context of hospitality businesses. The main purpose of the research is to determine the level of adoption of cloud computing technology hospitality enterprises operating in Turkey, to reveal the main factors that encourage or hinder this process and to analyze the effects of the technology in question on business performance. For this purpose, a theoretical model based on the integration of Diffusion of Innovation Theory (DOI) and Technology-Organization-Environment (TOE) framework was developed to explain the relationships between the main factors affecting the adoption of cloud computing and performance outcomes. A total of 11 structures were formulated within the scope of the model, their reliability and validity analyses were conducted, and the relationships between the variables were tested through regression analyses. The research findings indicated that the“compatibility”element in particular had a strong and positive effect on the adoption of cloud technologies in hospitality businesses, while“complexity”and“security and privacy concerns”negatively and significantly affected the adoption. In addition, the“external support”and“technological readiness”factors also stood out as other important variables that positively affected the adoption of cloud technology. Contrary to expectations, no significant effect was observed for the“relative advantage”and“top management support”variables. Similarly, no significant effect was detected for the“organizational resources”and“competitive pressure”variables on the adoption of cloud computing. However, one of the strongest and most significant findings of the study is the positive and significant relationship established between the adoption of cloud computing and business performance. This situation reveals that cloud computing technologies have the potential to increase the overall performance of hospitality businesses.