Metastatik meme kanserli olgularda primer ve metastatik kitlenin reseptörleri arasındaki uyumsuzluk ve prognoza etkisinin retrospektif-kesitsel araştırması
  1. Tez No: 938204
  2. Yazar: EKİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ATAĞ AKYÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diskordans, meme kanseri, reseptör, sağkalım, Breast cancer, discordance, receptor, survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olmakla birlikte en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Bu sebeple tedavi seçenekleri üzerine sürekli çalışılmaktadır. Metastatik meme kanseri olan hastaların metastazlarından alınan biyopsilerin reseptör özelliklerinin, primer kitleden alınan biyopsi ile farklılık göstermesi, tedavi seçiminin değiştirilmesi gerektiği konusunda yeni bir bakış açısı ortaya koymuştur. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2013-01.01.2023 tarihleri arasında DEÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde takipli, primer tümöründen ve metastazından biyopsi alınan tüm hastalar dahil edildi. Çalışma evreni dahil olma kriterlerine uyan tüm hastalar olarak belirlendi. Hastalar; rekürren metastatik hastalar ve de novo metastazı olan hastalar olarak ikiye ayrıldı. Hastaların primer kitlesinden alınan reseptör durumu ile metastazından alınan reseptör durumundaki diskordans ve bakılan değişkenlerin bu diskordansa olan etkisi incelendi, hastaların sağkalım süreleri değerlendirildi. De novo metastatik hastalar tedavinin başlangıçta değiştirilmesinin veya modifiye edilmesinin gerekliliğini değerlendirmek amacıyla çalışmaya ikinci bir grup olarak dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya primer kitlesinden ve metastazından biyopsileri olan 121 hasta dahil edildi. 85 hasta rekürren, 36 hasta de novo metastatik idi. ER, PR, HR, HER-2 değişim oranları rekürren metastatik hastalarda sırasıyla %22,4; %38,8; %22,4; %7,1, de novo metastatik hastalarda sırasıyla %13,9; %41,7; %11,1; %2,8 idi. Moleküler alt tip değişim oranı rekürren metastatik hastalarda %24,7, de novo metastatik hastalarda %13,9 saptandı. Moleküler alt tipler ayrı ayrı değerlendirildiğinde rekürren metastatik hastalarda HR(+)/ HER-2 (-), HR(+)/ HER-2 (+), HR(-)/ HER-2 (+), HR(-)/ HER-2 (-) için sırasıyla diskordans oranları; %24,1; %66,7; %33,3; %10 idi. ER diskordansının genel sağkalım (OS) (p:0,002) ve metastaz sonrası sağkalım (PRS) (p:0,003) üzerine univariate analizde olumsuz etkisi saptandı, ancak bu multivariate analizde gösterilemedi. PR diskordansının OS (p:0,024) ve PRS (p:0,031) üzerine univariate analizde olumsuz etkisi saptandı ancak multivariate analizde gösterilemedi. Rekürren metastatik hastalarda erken evrede hormonoterapi almış olmak [OR 9,580 %95 CI (min 1,084- maks 84,7) , p: 0,042] ve N3 hastalık [OR 14,003 %95 CI (min 1,667- maks 117,639), p: 0,015] PR diskordansına neden olan bağımsız değişkenlerdi. HR diskordansının OS (p:0,002) ve PRS (p:0,003) üzerine univariate analizde olumsuz etkisi saptandı ancak multivariate analizde gösterilemedi. Rekürren metastatik hastalarda N3 evresinin [OR 15,414 %95 CI (min 1,689- maks 140,678), p: 0,015] HER-2 diskordansı üzerine bağımsız değişken olduğunu saptadık. Moleküler alt tip değişiminin OS (p:0,008) ve PRS (p:0,001) üzerine univariate analizde olumsuz etkisi saptanmıştır. Multivariate analizde moleküler alt tip diskordansı PRS için bağımsız değişken olarak gösterilmiştir (p:0,011). De novo metastatik hastaların sağkalım analizlerinde anlamlı sonuç saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda metastatik meme kanseri hastalarında primer tümör ile metastatik lezyonlar arasında ER, PR, HR, HER-2 ve moleküler alt tipte diskordans olduğu gösterilmiştir. Reseptör kaybı diskordansın ana sebebi olduğundan metastatik kitleden biyopsi yapılmalı ve sonuca göre tedavi gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer in women and one of the leading causes of cancer-related deaths. Therefore, continuous research is being conducted on treatment options. The differences in receptor characteristics between biopsies taken from metastases and those from the primary tumor in patients with metastatic breast cancer have introduced a new perspective on the need for treatment modification. Materials and Methods: All patients who were followed up at the DEU Hospital Medical Oncology Department and had biopsies taken from both their primary tumor and metastasis between 01.01.2013 and 01.01.2023 were included in the study. The study population consisted of all patients who met the inclusion criteria. Patients were categorized into two groups: those with recurrent metastatic disease and those with de novo metastasis. The discordance between receptor status in the primary tumor and metastasis, as well as the impact of various variables on this discordance, was analyzed, and the survival outcomes of the patients were evaluated. De novo metastatic patients were included as a second group in the study to assess the necessity of modifying or changing the treatment at the initial stage. Results: A total of 121 patients with biopsy samples from both the primary tumor and metastatic lesions were included in the study. Among them, 85 patients had recurrent metastases, while 36 patients had de novo metastatic disease. The rates of ER, PR, HR, and HER-2 discordance in recurrent metastatic patients were 22.4%, 38.8%, 22.4%, and 7.1%, respectively, while in de novo metastatic patients, these rates were 13.9%, 41.7%, 11.1%, and 2.8%, respectively. The rate of molecular subtype discordance was 24.7% in recurrent metastatic patients and 13.9% in de novo metastatic patients. When molecular subtypes were analyzed separately in recurrent metastatic patients, the discordance rates for HR(+)/HER-2(-), HR(+)/HER-2(+), HR(- )/HER-2(+), and HR(-)/HER-2(-) were 24.1%, 66.7%, 33.3%, and 10%, respectively. ER discordance was found to have a negative impact on overall survival (OS) (p = 0.002) and post-metastasis survival (PRS) (p = 0.003) in univariate analysis, but this was not confirmed in multivariate analysis. PR discordance negatively affected OS (p = 0.024) and PRS (p = 0.031) in univariate analysis, but this effect was not demonstrated in multivariate analysis. In recurrent metastatic patients, receiving hormone therapy in the early stage [OR 9.580, 95% CI (min 1.084 - max 84.7), p = 0.042] and having N3 disease [OR 14.003, 95% CI (min 1.667 - max 117.639), p = 0.015] were independent variables associated with PR discordance. HR discordance was found to negatively impact OS (p = 0.002) and PRS (p = 0.003) in univariate analysis, but this was not confirmed in multivariate analysis. We identified that N3 stage [OR 15.414, 95% CI (min 1.689 - max 140.678), p = 0.015] was an independent variable associated with HER-2 discordance in recurrent metastatic patients. Molecular subtype discordance was found to negatively impact OS (p = 0.008) and PRS (p = 0.001) in univariate analysis. In multivariate analysis, molecular subtype discordance was identified as an independent variable for PRS (p = 0.011). No significant results were found in survival analyses of de novo metastatic patients. Conclusion: In our study, discordance in ER, PR, HR, HER-2, and molecular subtypes was observed between the primary tumor and metastatic lesions in metastatic breast cancer patients. Since the loss of receptor expression is the main cause of discordance, biopsy should be performed on the metastatic tissue and treatment should be reconsidered based on the results.