Göçmen ve mülteci çocuklarla çalışan öğretmenlerin tutumları ile sınıf içi entegrasyon stratejilerinin incelenmesi
Investigating the attitudes and classroom integration strategies of teachers working with immigrant and refugee children
  1. Tez No: 938216
  2. Yazar: NİLSU AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDALI AYBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Göçmen, Mülteci, Öğretmen Tutumları, Sınıf Entegrasyonu, Child, Immigrant, Refugee, Teacher Attitudes, Classroom Integration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma göçmen ve mülteci çocuklarla çalışan öğretmenlerin tutumlarını ve sınıfa entegre etme stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim yılında İstanbul ilinde göçmen ve mülteci öğrencisi bulunan öğretmenler ile yapılmıştır. Örneklemde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunda 15 öğretmen yer almaktadır. Araştırmanın veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından oluşturulan ''Kişisel Bilgi Formu '' ve '' 'Göçmen ve Mülteci Çocuklara Yönelik Öğretmen Görüşme Formu ''öğretmenlere yüz yüze uygulanmıştır. Verilerin analizinde,“içerik analizi”yöntemi kullanılmıştır. Verilerinin analizi sürecinde, öncelikle yazıya aktarılan görüşmeler birden fazla kez okunarak incelenmiş ve bu aşamada kodlar, temalar ve alt temalar ile belirlenmiştir. Daha sonra, katılımcı ifadeleri belirlenen temalar ve alt temalar ile ilişkilendirilmiş, verilerin anlamlı bir bütün oluşturması amacıyla temalar ve alt temalar üzerinde düzenlenme yapılmıştır. Öğretmenlerin sınıf içi uyumu güçlendirmek, akademik başarıyı desteklemek ve sosyal katılımı teşvik etmek amacıyla çeşitli pedagojik yaklaşımlar geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Öğretmenler, bireysel iletişimi güçlendirme, kapsayıcı bir öğrenme ortamı oluşturma ve kültürel çeşitliliği sınıf ortamına entegre etme yönünde çaba göstermektedir. Özellikle dil bariyerlerinin aşılması, akademik eksikliklerin giderilmesi ve göçmen çocukların eğitime aktif katılımının sağlanması sürecinde çeşitli öğretim yöntemleri benimsenmiştir. Ancak, bazı öğretmenlerin farklılıkları göz ardı eden homojen bir eğitim yaklaşımı sergilemesi, entegrasyon sürecini sınırlayıcı bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Öğretmenlerin göçmen çocuklara yönelik tutumları, çocukların akademik performansı, sınıf içi etkileşimi ve sosyal uyum süreçleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Eşitlikçi ve kapsayıcı öğretim yaklaşımları, çocukların eğitim sürecine entegrasyonunu kolaylaştırırken, dil bariyerleri ve pedagojik yönlendirme eksiklikleri bu süreci olumsuz etkilemektedir. Sonuç olarak, araştırma bulguları, öğretmenlerin entegrasyon stratejilerinin farklılık gösterdiğini ve öğretmen tutumlarının göçmen çocukların akademik ve sosyal gelişimini doğrudan etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, kapsayıcı eğitim uygulamalarının yaygınlaştırılması, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinde kültürel çeşitlilik ve çokkültürlü eğitim konularına odaklanan hizmet içi eğitimlerin artırılması ve okullarda rehberlik ile psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes and classroom integration strategies of teachers working with migrant and refugee children. Qualitative research method was used in the study. The research was conducted with teachers who have immigrant and refugee students in Istanbul in the 2024-2025 academic year. Criterion sampling method was used in the sample. There are 15 teachers in the sample group of the study. Questionnaire method was used in the data collection process of the research. The ''Personal Information Form'' and ''Teacher Interview Form for Immigrant and Refugee Children'' created by the researcher were applied face-to-face to the teachers.“Content analysis”method was used to analyze the data. In the process of data analysis, firstly, the transcribed interviews were read and analyzed more than once and codes, themes and sub-themes were determined at this stage. Then, the participant statements were associated with the themes and sub-themes, and the themes and sub-themes were organized in order for the data to form a meaningful whole. The study reveals that teachers developed various pedagogical approaches to strengthen classroom cohesion, support academic achievement and encourage social participation. Teachers strive to strengthen individual communication, create an inclusive learning environment and integrate cultural diversity into the classroom. A variety of teaching methods have been adopted, especially in the process of overcoming language barriers, addressing academic deficiencies and ensuring migrant students' active participation in education. However, some teachers' homogeneous approach to education that ignores differences stands out as a limiting factor in the integration process. Teachers' attitudes towards migrant children have a determining effect on their academic performance, classroom interaction and social adaptation processes. While egalitarian and inclusive teaching approaches facilitate the integration of students into the educational process, language barriers and lack of pedagogical guidance negatively affect this process. In conclusion, research findings reveal that teachers' integration strategies vary and that teacher attitudes directly affect the academic and social development of migrant children. Accordingly, inclusive education practices should be expanded, in-service trainings focusing on cultural diversity and multicultural education should be increased in teachers' professional development processes, and guidance and psychosocial support mechanisms in schools should be strengthened.