Yeni tanı kolorektal kanserlerde prognozu öngörmede mikro RNA'ların rolü
The role of micro RNAs in predicting prognosis in newly diagnosed colorectal cancers
  1. Tez No: 938307
  2. Yazar: MUHAMMED VEDAT SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Genetics, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, mikroRNA, Prognoz, Tanısal Biomarker, Colorectal Cancer, microRNA, Prognosis, Diagnostic Biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (KRK), dünya çapında ciddi bir sağlık problemi olup, yüksek ölüm oranları ile ilişkilidir. Hastalığın seyrinin belirlenmesinde yeni biyobelirteçlere olan ihtiyaç devam etmektedir. MikroRNA'ların (miRNA), kanserin oluşumu, ilerleyişi ve tedaviye yanıt süreçleri üzerindeki etkileri birçok araştırmada ortaya konmuştur. Bu çalışmada, yeni teşhis edilen kolorektal kanser hastalarında belirli miRNA'ların ekspresyon seviyeleri analiz edilerek, hastalığın gidişatı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada, kolorektal kanser tanısı konmuş bireyler ile sağlıklı kişilerden kan örnekleri alınmıştır. Plazmadan RNA izolasyonu yapılmış, ardından ters transkripsiyon (RT) ve kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) yöntemleri kullanılarak belirlenen miRNA'ların ekspresyon düzeyleri incelenmiştir. Elde edilen miRNA ekspresyon verileri, istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek hastalığın ilerleyişi açısından anlamlılıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Kolorektal kanserli hastalarda saptanan miRNA ekspresyon seviyeleri, sağlıklı bireylerle kıyaslanmıştır. Sonuçlar, miR-21-5p, miR-96-5p, miR-1229-5p ve miR-1246'nın hasta grubunda belirgin farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle bu miRNA'ların hastalık sürecinin ilerleyişinde etkili olabileceği gözlemlenmiştir. ROC analizi bulguları, özellikle miR-21-5p'nin (AUC = 0.827) prognostik biyobelirteç olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç: Elde edilen veriler, belirli miRNA'ların kolorektal kanser hastaları için önemli biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Bu miRNA'ların ekspresyon düzeyleri, hastalığın ilerleyişi hakkında değerli bilgiler sunabilir. Klinik uygulamalarda miRNA profilleme tekniklerinin kullanımı, daha hassas ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, geniş kapsamlı ve uzun vadeli çalışmalarla bu sonuçların doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancer (CRC) is a significant global health issue with high mortality rates. There is a continuous need for novel biomarkers to determine disease prognosis. The effects of microRNAs (miRNAs) on cancer development, progression, and treatment response have been demonstrated in various studies. This study aims to analyze the expression levels of specific miRNAs in newly diagnosed colorectal cancer patients and evaluate their roles in disease prognosis. Materials and Methods: In this study, blood samples were collected from newly diagnosed colorectal cancer patients and healthy controls. RNA was isolated from plasma, followed by reverse transcription (RT) and quantitative polymerase chain reaction (qPCR) to analyze the expression levels of selected miRNAs. The obtained miRNA expression data were statistically evaluated to determine their significance in disease progression. Results: The expression levels of specific miRNAs in colorectal cancer patients were compared with those of healthy controls. The study revealed that miR-21-5p, miR-96-5p, miR-1229-5p, and miR-1246 exhibited significantly different expression levels in patients. These miRNAs were observed to potentially play a crucial role in disease progression. ROC analysis results further supported that miR-21-5p (AUC = 0.827) could serve as a prognostic biomarker. Conclusion: The findings indicate that the identified miRNAs may serve as significant biomarkers in colorectal cancer patients. Their expression levels can provide valuable insights into disease progression. The integration of miRNA profiling in clinical applications may contribute to the development of more precise and personalized treatment strategies. However, large-scale and long-term studies are necessary to validate these findings.