Millî Eğitim Bakanlığı e-okul yönetim bilişim sistemi ile sağlık bakanlığı e-nabız sistemi arasında yapılabilecek çalışmaların ortaöğretim düzeyinde değerlendirilmesi
Evaluation of the studies that can be done between the e-okul management information system of the ministry of national education and the e-nabiz system of the mininstry of health at the secondary education level
  1. Tez No: 938326
  2. Yazar: SALİH YEŞİLBEKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ DURMUŞ MEDENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: E-Okul, E-Nabız, E-Okul ve E-Nabız İşbirliği, E-Devlet entegrasyonu, E-Okul hastalık yönetimi, E-Devlet, E-Nabız, E-Okul and E-Nabız collaboration, E-government integration, E-Okul disease management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, e-Devlet (elektronik Devlet) entegrasyonu bulunan e-Okul Yönetim Bilişim Sistemi(YBS) ile e-Nabız Yönetim Bilişim Sistemi(YBS) arasında gerçekleştirilecek iş birliği üzerinde duruldu. Mevcut durum değerlendirilmesinden yola çıkılarak, bu konuda yapılabilecek çalışmalar, eğitim süreçlerine sunacağı faydalar amaçlandı. Bu çalışmanın e-Devlet çatısı altında YBS sistemlerinin ortak çalışması üzerine öncü olması hedeflendi. e-Devlet'in kavramsal çerçeve ve kuramsal yapısına, kişisel veri kavramı ve önemine, e-Okul YBS sistemine, e-Nabız YBS sistemine, Ankara/Pursaklar ilçesi ortaöğretim kurumlarında ve Rehberlik Araştırma Merkezinde görev yapan katılımcıların konu hakkındaki görüşlerine yer verildi. Fenomenolojik bir metodolojik yaklaşım ile yapılan araştırmada, kolayda örnekleme ile dört yönetici, dört psikolojik danışman ve sekiz öğretmene , yarı yapılandırılmış görüşme formları ile bilgilendirilmiş onam formu sunularak, derinlemesine görüşme yapılmış ve bu doğrultuda çeşitli veriler elde edilmiştir. Çalışma neticesinde dijital devlet işleyişine katkı sunmak, eğitim ve sağlık çalışanlarının iş yükünü almak, zaman, maliyet tasarrufu sağlamak, aynı zamanda kırtasiyeciliğin önüne geçmek katılımcılar tarafından dile getirilen öneriler olarak belirlendi. Öğrenci mahremiyeti gözetilerek, aile onamı alınmış ve sınırlı düzeyde yapılacak bir sağlık paylaşımın öğrencinin yüksek yararına olacağı kanısına varıldı. Sağlık problemleri konusunda koruyucu, önleyici ve iyileştirici tedbirler bağlamında e-Okul ve e-Nabız entegrasyonunun eğitim-öğretim süreçlerine olumlu geri dönüşleri olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the cooperation between e-Okul Management Information System (MIS) and e-Nabız Management Information System (MIS) with e-Devlet integration is emphasized. Based on the evaluation of the current situation, the studies that could be done on this subject and the benefits to the education processes are aimed. It is also aimed that this study will be a pioneer for the joint work of YBS systems under the e-Devlet system.The conceptual framework and theoretical structure of e-Devlet, the concept and importance of personal data, e-Okul YBS system, e-Nabız YBS system, the opinions of the participants working in Ankara/Pursaklar district secondary education institutions and Guidance Research Center were included. In the research conducted with a phenomenological methodological approach, four administrators, four psychological counselors and eight teachers were interviewed in details by presenting semi-structured interview forms and informed consent forms, and in this way, various data were obtained. As a result of the study, contributing to the operation of the digital state, reducing the workload of education and health workers, saving time and costs, and preventing paperwork were determined as suggestions expressed by the participants. It is concluded that sharing of healt data that is limited by taking into account student privacy and family consent would be in the best interest of the student. It is also concluded that e-Okul and e-Nabız integration will have positive feedbacks on education-training processes in the context of protective, preventive and curative measures regarding health problems.