Kronik migrende egzersizin migren atak sıklığına olan etkisi
Effect of exercise on migraine frequency in chronic migraine
  1. Tez No: 938404
  2. Yazar: YUNUS EMRE MEYDANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN ŞENIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Spor, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Neurology, Sports, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Egzersiz, Aerobik, Direnç, Fiziksel Aktivite, Migraine, Exercise, Aerobic, Resistance, Physical Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Migren tekrarlayan baş ağrıları ile karakterize, toplumda sık görülen nörolojik bir hastalıktır. Migren hastalarının fiziksel aktivite seviyesi genel popülasyona kıyasla düşük kalmaktadır. Kronik migren ise baş ağrısı atak sayısının daha sık olduğu ve ayrıca yaşam kalitesinde daha büyük düşüşlere neden olan migren alt tipidir. Aerobik egzersizin migrenin önleyici tedavisinde etkili olduğuna dair bazı çalışmalar vardır. Çalışmamızda direnç egzersizlerinin aerobik egzersiz ile kombine edilerek aerobik egzersiz ve kontrol grubuna kıyasla migren parametreleri üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ege Üniversitesi Nöroloji Anabilim dalı Baş Ağrısı Polikliniği'ne başvuran yeni tanı kronik migren ya da bu tanıyla takip altında 24 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar müdahale öncesinde 4 haftalık baş ağrısı süresi, şiddeti ve sayısını işaretledikleri baş ağrısı günlükleri doldurdular. Bu sürenin sonunda katılımcılar aerobik egzersiz (AG), kombine egzersiz (KBG) ve kontrol grubu (KTG) olmak üzere randomize şekilde üç gruba ayrıldı. AG'de katılımcılar 3 ay süresince haftada 3 gün 45 dakika aerobik egzersiz yaparken, KBG'de katılımcılar AG grubundaki katılımcıların uyguladığı egzersizlere ek olarak 3 gün 5 farklı direnç egzersizini içeren boyun, omuz ve sırt kaslarının hedeflendiği direnç egzersizlerini yaptılar. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmadı. 3 aylık müdahale süresinin ardından katılımcılar 2 ay takip edildi. Tüm gruplar çalışma süresince baş ağrısı günlüklerini doldurmaya devam etti. Başlangıç, müdahale sonrası ve takip döneminin sonunda katılımcıların aerobik kapasite ölçümleri yapıldı, baş ağrısı günlükleri toplandı, katılımcılara Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu(IPAQ-SF), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği(HADS) ve Migren Dizabilite Değerlendirme Ölçeği(MIDAS) uygulandı. Bulgular: Müdahale sonrası ölçümlerde KTG'de baş ağrısı frekansında değişim gözlenmezken, egzersiz gruplarında anlamlı azalma saptandı (her ikisi için p<0,001). Baş ağrısı frekansı kombine egzersiz grubunda aerobik egzersiz grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha çok azalma gösterdi (p=0,027). Baş ağrısı frekansı takip periyodunun sonunda ise her üç grupta da istatistiksel olarak değişmedi. Her üç grupta da ağrı şiddetinde anlamlı değişim saptanmadı. Aerobik kapasite ve IPAQ-SF ile değerlendirilen fiziksel aktivite seviyelerinde KTG'de değişim olmazken her iki egzersiz grubunda da müdahale sonunda anlamlı artış saptandı (VO2 max için her iki egzersiz grubunda da p<0,001). Bu artış takip döneminin sonunda gözlenmedi. HADS ile değerlendirilen anksiyete skorlarında müdahale sonrası dönemde sadece KBG'de anlamlı azalma gözlenirken (p=0,037), KTG ve AG'de değişim gözlenmedi. Depresyon skorlarında ise her üç grupta da anlamlı değişim saptanmadı. Migren hastalarının yaşam kalitesini ölçmek amaçlı kullanılan MIDAS sonuçlarında ise AG ve KBG'de müdahale sonrası dönemde anlamlı azalma gözlenirken (sırasıyla p=0,018 ve p=0,001), KTG'de değişim olmadı. Egzersiz gruplarında saptanan MIDAS skorlarındaki değişiminin gruptan etkilenmediği görüldü. Sonuç: Aerobik egzersizin direnç egzersizleriyle birlikte uygulanmasıyla migren hastalarında baş ağrısı frekansında daha yüksek oranda azalma sağlanırken buna ilaveten hastaların yaşam kalitesinde ve anksiyete semptomlarında iyileşmeler gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Migraine is a common neurological disorder in society, characterized by recurrent headaches. The physical activity level of migraine patients remains low compared to the general population. Chronic migraine is the subtype of migraine in which the number of headache attacks is more frequent and also causes greater decreases in quality of life. There are some studies showing that aerobic exercise is effective in the preventive treatment of migraine. In our study, we aimed to evaluate the effect of resistance exercises combined with aerobic exercise on migraine parameters compared to the aerobic exercise and control group. Method: 24 participants who applied to Ege University Neurology Department Headache Polyclinic with a newly diagnosed chronic migraine or were under follow-up with this diagnosis were included in the study. Before the intervention, participants filled out headache diaries in which they marked the duration, severity, and number of headaches for 4 weeks. At the end of this period, the participants were randomly divided into three groups: aerobic exercise (AG), combined exercise (CBG) and control group (CTG). While AG participants did aerobic exercise for 45 minutes, 3 days a week for 3 months, CBG participants did resistance exercises targeting the neck, shoulder and back muscles, including 5 different resistance exercises, for 3 days, in addition to the exercises performed by the participants in the AG group. No intervention was made to the control group. After the 3- month intervention period, participants were followed for 2 months. All groups continued to keep headache diaries throughout the study. At the beginning, post-intervention and at the end of the follow-up period, participants aerobic capacity measurements were made, headache diaries were collected, and the International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) and Migraine Disability Assessment Scale (MIDAS) were administered to the participants. Results: While no change was observed in headache frequency on CTG in post intervention measurements, a significant decrease was detected in the exercise groups (p<0.001 for both). Headache frequency showed a statistically significant decrease in the combined exercise group compared to the aerobic exercise group (p=0.027). Headache frequency did not change statistically in all three groups at the end of the follow-up period. No significant change in pain intensity was detected in all three groups. While there was no change in CTG in aerobic capacity and physical activity levels evaluated by IPAQ-SF, a significant increase was detected at the end of the intervention in both exercise groups (p<0.001 in both exercise groups for VO2 max). This increase was not observed at the end of the follow-up period. While only CBG showed a significant decrease in anxiety scores assessed by HADS in the post-intervention period (p=0.037), no change was observed in CTG and AG. No significant change was detected in depression scores in all three groups. In the MIDAS results used to measure the quality of life of migraine patients, a significant decrease was observed in AG and CBG in the post-intervention period (p=0.018 and p=0.001, respectively), while there was no change in CTG. It was observed that the change in MIDAS scores determined in the exercise groups was not affected by the group. Conclusion: By combining aerobic exercise with resistance exercises, a higher reduction in headache frequency was achieved in migraine patients, while accompanying improvements were shown in the patients' quality of life and anxiety symptoms.