Triküspid anuloplasti uygulanan hastalarda ring boyutlarına göre postoperatif sonuçlar ve erken rekürrense etkisi
Postoperative results and its effect on early recurrence according to ring dimensions in patients under tricuspid anuloplasty
- Tez No: 938452
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Triküspit kapak yetmezliği, Ring anuloplasti, Ekokardiyografi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ Çalışmamızda Triküspit kapak yetmezliği nedeniyle Ring Anuloplasti operasyonu olan hastaların ring boyutlarına göre postoperatif sonuçları ve erken rekürense etkisinin nasıl olduğu tespit etmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışma retrospektif olarak yapılmıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Mart 2018- Nisan 2023 tarihleri arasında Triküspit ring İmplantasyonu operasyonu geçiren 50 hasta dahil edilmiştir. Çalışmada hasta verileri için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Elektronik Hasta Dosya sistemindeki elektronik hasta bilgileri ve güncel hasta veri sonuçları kullanılmıştır. Çalışma öncesinde için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Etik Kurulu'ndan 11.07.2024 tarihinde 24-7T/59 nolu karar ile onay alınmıştır.Demografik özellikler, ek hastalıklar, Ekokardiyografi verileri, operasyon bilgilerine ait veriler kaydedilmiştir.Elde edilen verilerin SPSS proğramında analizi yapılmıştır. BULGULAR Çalışmamızda Triküspit kapağa Ring anuloplasti yapılan hastalar, implante edilen ring boyutlarına göre ayrı ayrı ekokardiyografi sonuçları çıkarılmış ve birbirleriyle kıyaslamaları çalışılmıştır. Takiplerdeki ekokardiyografi sonuçları incelenip, ring boyutuna göre postoperatif ve takiplerdeki veriler karşılaştırılmıştır.Triküspit yetmezlik durumunun prognozu incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan retrospektif istatistiksel çalışmada randomize seçilmiş olan hastalardan 34 no' lu ring implante edilmiş olan grup 3 deki hastaların anulus çap ortalamaları, preop ve postop arasında 1,2 cm lik fark olduğu saptanmış. Bu değer, diğer ring boyutlarındaki ring anulus çap farkına göre daha yüksektir. Ancak takiplerde yapılan ekokardiyografik incelemelerde triküspit kapak yetmezlik yetmezlik düzeylerindeki ortalama; 34 no'lu ring'te diğer boyutlara göre daha yüksek ortalama saptanmıştır.Çalışmanın anlamlılığı açısından gruplar arası n değerlerinde belirgin farklar olması nedeniyle daha fazla hasta sayısına ulaşılması gerekmektedir. SONUÇ Triküspit Kapak operasyonları diğer kapak hastalıklarına kıyasla az görülmesi ve sol kapak hastalıklarına ikincil görülme sıklığı yüksek olması nedeniyle biraz geri planda kalmıştır. Çalışmamızda yapılan ring operasyonlarının sonuçları incelenmiş ve literatüre katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE In our study, we determined how the effect of ring sizes on postoperative results and early recurrence of patients who underwent Ring Annuloplasty surgery due to tricuspid valve care was determined. MATERİALS AND METHODS This study was conducted retrospectively. 50 patients who underwent Tricuspid ring Implantation surgery at Ege University Faculty of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery between March 2018 and April 2023 were included. For patient data in the study, electronic patient information and current patient data results in the Ege University Faculty of Medicine Electronic Patient File system were used. Prior to the study, approval was received from the Ege University Faculty of Medicine Hospital Ethics Committee with the decision numbered 24-7T/59 on 11.07.2024. Data regarding demographic characteristics, additional diseases, echocardiography data, and operation information were recorded. The obtained data were analyzed in the SPSS program. FİNDİNGS In our study, echocardiography results of patients who underwent Tricuspid valve Ring annuloplasty were obtained separately according to the implanted ring sizes and their comparisons were studied with each other. Echocardiography results during follow-up were examined and postoperative and follow-up data were compared according to ring size. The prognosis of tricuspid insufficiency was tried to be examined. In the retrospective statistical study, it was determined that the average annulus diameter of the randomly selected patients in group 3, who were implanted with ring number 34, was 1.2 cm difference between preoperative and postoperative. This value is higher than the ring annulus diameter difference in other ring sizes. However, in echocardiographic examinations performed during follow-ups, the average tricuspid valve insufficiency levels were; A higher mean was found in ring number 34 compared to other dimensions. In terms of the significance of the study, it is necessary to reach a larger number of patients due to significant differences in n values between groups. CONCLUSİON Tricuspid Valve operations have remained in the background due to their rarity compared to other valve diseases and their high incidence secondary to left valve diseases. In our study, the results of the ring operations were examined and an attempt was made to contribute to the literature. KEYWORDS: TRİCUSPİD VALVE REGURGİTATİON, RİNG ANNULOPLASTY, ECHOCARDİOGRAPHY