Yapay zekânın akademik sınav performanslarının karşılaştırılması: ChatGPT, gemini ve copilot
Comparison of academic exam performances of artificial intelligence: ChatGPT, gemini and copilot
  1. Tez No: 938480
  2. Yazar: GAMZE NİLSU ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, uzaktan eğitim, sohbet robotları, ChatGPT, Gemini, Copilot, artificial intelligence, remote education, chatbots, ChatGPT, Gemini, Copilot
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapay Zeka Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yapay zekâ (YZ) teknolojileri, son yıllarda eğitim alanında kayda değer yenilikler getirerek uzaktan eğitim ve değerlendirme süreçlerinde önemli değişiklikler yapmıştır. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitimin hız kazanmasıyla, sınavların güvenilirliği ve etkinliği kritik bir hale gelmiştir. Bu bağlamda, yapay zekâ tabanlı araçların sınav sorularını yanıtlama performanslarının değerlendirilmesi, yapay zekânın eğitimdeki potansiyel ve sınırlılıklarını anlamak için önemlidir. Bu çalışmada, çeşitli akademik alanlardan (bilgisayar, biyomedikal, kimya, psikoloji, matematik, anatomi gibi) alınan üniversite düzeyindeki sınav soruları ve Türkiye'de ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı olarak uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) soruları dört farklı yapay zekâ aracına sorulmuştur. Bu araçlar arasında GPT-3.5, GPT-4, Gemini ve Copilot bulunmaktadır. Bu araştırma, NLP teknolojilerinin mevcut durumunu değerlendirirken, ChatGPT, Gemini ve Copilot olmak üzere üç farklı yapay zekâ aracının akademik düzeydeki sınav sorularına verdikleri yanıtların karşılaştırılmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) technologies have brought significant innovations in the field of education in recent years and have made significant changes in distance education and evaluation processes. Especially with the acceleration of distance education during the pandemic period, the reliability and effectiveness of exams have become critical. In this context, evaluating the performance of artificial intelligence-based tools in answering exam questions is important to understand the potential and limitations of artificial intelligence in education. In this study, university level exam questions from various academic fields (such as computer, biomedical, chemistry, psychology, mathematics, anatomy) and Higher Education Institutions Examination (YKS) questions, which are applied as the transition exam from secondary education to higher education in Turkey, were asked to four different artificial intelligence tools. These tools include GPT-3.5, GPT-4, Gemini and Copilot. This research aims to compare the answers given by three different artificial intelligence tools, namely ChatGPT, Gemini and Copilot, to academic level exam questions, while evaluating the current state of NLP technologies.