Belirli gün ve haftalar açısından Türkçe ders kitaplarının incelenmesi ve öğretmen görüşleri
Examination of Turkish textbooks in terms of specific days and weeks and teacher opinions
  1. Tez No: 938638
  2. Yazar: KÜBRA ERDEĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH KÜRŞAD DOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Special days and weeks, Turkish language textbooks, Teacher opinions, Cultural transmission, Values in education, Educational policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Belirli gün ve haftalar, eğitim sistemi içerisinde öğrencilerin millî, manevi ve evrensel değerleri tanımalarını ve içselleştirmelerini sağlamada önemli bir role sahiptir. Türkçe ders kitaplarının, öğrencilerin dil becerilerinin yanı sıra kültürel farkındalıklarının artırılmasında etkili bir araç olduğu göz önünde bulundurularak bu çalışmada belirli gün ve haftaların ders kitaplarındaki temsili ve öğretmenlerin bu konuda karşılaştıkları zorluklar ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, Türkçe ders kitaplarında belirli gün ve haftaların hangi sıklıkta yer aldığı, bu günlerin hangi bağlamlarda işlendiği ve bu temaların öğrencilere nasıl aktarıldığı analiz edilmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin bu konuları derslerinde nasıl ele aldıkları, hangi yöntemleri kullandıkları ve bu süreçte karşılaştıkları sorunlar değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Türkçe ders kitaplarında belirli gün ve haftaların yeterince temsil edilmediğini ve mevcut metinlerin, temaları aktarma konusunda sınırlı kaldığını göstermiştir. Bu araştırmanın sonuçları, eğitim politikalarının geliştirilmesi, müfredat ve ders kitabı hazırlama süreçlerinin iyileştirilmesi ve öğretmen eğitim programlarının zenginleştirilmesi açısından önemli veriler sunmaktadır. Anahtar Kelimeler Belirli gün ve haftalar, Türkçe ders kitapları, Öğretmen görüşleri, Kültürel aktarım, Eğitimde değerler, Eğitim politikaları.
Özet (Çeviri)
Special days and weeks play a significant role within the education system in helping students recognize and internalize national, spiritual, and universal values. Considering that Turkish language textbooks are an effective tool not only in developing students' language skills but also in enhancing their cultural awareness. This study addresses the representation of special days and weeks in these textbooks and the challenges faced by teachers in this context. Within the scope of the research, the frequency of references to special days and weeks in Turkish textbooks, the contexts in which these days are addressed, and how these themes are conveyed to students were analysed. Additionally, how teachers incorporate these topics into their lessons, the methods they use, and the problems they encounter during this process were evaluated. The findings of the study indicate that special days and weeks are not adequately represented in Turkish language textbooks and that the existing texts are limited in conveying these themes effectively. The results of this research provide valuable insights for the development of educational policies, the improvement of curriculum and textbook preparation processes, and the enrichment of teacher training programs.