6. ve 7. sınıflardaki Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin sosyal bilgiler dersinin tarih konuları ile ilişkilendirilmesinin eski ve yeni müfredat açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
6th and 7th grade of the text in Turkish of social history course information theory old and new curriculum be associated with comparatively investigation in terms
- Tez No: 280937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE ÇAĞIMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Turkish Lesson Texts, Social Sciences, Curriculum, History topics, Textbook, educational programme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 6. ve 7. sınıflarda Türkçe öğretim programı ve ders kitaplarındaki metinler ile Sosyal Bilgiler dersi tarih konuları ile ilişkilendirilerek, eski ve yeni öğretim programları ve ders kitaplarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Bu sebeple çalışma 1998- 2004 ile 2004 ? 2010 dönemleri içerisinde eski ve yeni öğretim programı ve ders kitapları üzerinde yoğunlaşmıştır. Literatür taraması yöntemi ile yapılan bu çalışma; giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmuştur.Çalışmanın amacı ilköğretim 6. ve 7. sınıflarda uygulanmış olan Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerdeki içeriklerin ilköğretim 6. ve 7. sınıflarda uygulanmış Sosyal Bilgiler dersinin tarih konuları ile ilişkilendirilerek eski ve yeni müfredat açısından karşılaştırarak benzerlik ve farklılıklarını ortaya çıkarmaktır.,Çalışma betimsel doküman analizi çalışmasıdır. Araştırma sürecinde çalışmanın amacına yönelik mevcut kaynaklar bulunmuş, her kaynak dikkatlice incelenmiş, gerekli bilgiler not alınmış ve notlardan yola çıkarak değerlendirme işlemi yapılmıştır.Araştırma sonucunda, Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerinde tarih konularının büyük ölçüde; Atatürk ve Atatürkçülük, milli kültür öğeleri, belirli gün ve haftalar doğrultusunda milli kurtuluş günlerinden ibaret olduğu, Türkçe eski ders kitaplarında tarih konusu olarak efsanelerin yer almasına karşın yeni müfredatta Türklere ait efsanelere yer verilmediği, Türkçe eski ders kitaplarında yer alan sosyal bilgiler dersinin tarih konularının tarihten ders almak ya da şanlı başarılarla gurur duyulması amacıyla yer aldığı, Türkçe yeni ders kitaplarındaki metinlerde ise tarih konularını tanıtmak amacıyla yer aldığı, neredeyse Türkçe ve Sosyal Bilgiler programlarında tarih konuları açısından herhangi bir ilişkinin bulunmadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimleler: Türkçe Dersi Metinleri, Sosyal Bilgiler, Müfredat, Tarih Konuları, Ders Kitabı, Öğretim Programı
Özet (Çeviri)
In this study, primary 6th and 7th grade Turkish education programs in classrooms and textbooks in social studies and history texts and the issues associated with the old and new curricula and textbooks have been trying to uncover the similarities and differences. For this reason the curriculum and textbooks from the periods 1998- 2004 and 2004-2009 must be accessed. Formed by a literature survey method, this study is composed of five main sections that are the introduction, theoretical explanations and research, methods, findings and interpretations, conclusions and recommendations.The aim of this study is to reveal similarities and differences of Turkish textbooks for 6th and 7th grades that have been applied to the contents of the text in Turkish textbooks of primary 6th and 7th grades applied social science lessons in history class issues associated with the old and the new curriculum in terms of the comparison.This study is a descriptive document analysis. During research, available resources for the aim of the study are found, each source examined carefully and the necessary information, taken and notes set out for the evaluation process to be carried out. As a result, in Turkish textbooks, the texts of history subjects usually from Ataturk and Kemalism, the national cultural items, on certain days and weeks in line with the national liberation day. Although in old Turkish textbooks the subjects of history consist of legends, on the other hand the new curriculum does not give place to legends of the Turkish people. In old Turkish textbooks, the history subjects of social studies lesson take part in order to take lessons from history or to be proud of the glorious achievements on the contrary in the new Turkish textbooks the historical texts were placed for introducing history subjects. And it is almost determined that there is no relationship between the history subjects in Turkish and Social Science curriculums. However there are minimal common similarities in the study but these are so small that they do not affect this study.