Bononun unsurları
Elements of the bond
  1. Tez No: 938648
  2. Yazar: SÜMEYRA TAHTALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bono, Bononun Unsurları, Mutlak Zorunlu Unsurlar, Alternatif Zorunlu Unsurlar, İsteğe Bağlı Unsurlar, Unsurlardaki Eksikliğin Sonuçları, Bond, Elements of the Bonds, Absolute Mandatory Elements, Optional Mandatory Elements, Discretionary Elements, Consequences of Deficiencies in Elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Ticaret hayatının çabukluk ihtiyacı ve bonoların kolayca tedavül edebiliyor olması, mücerretlik ilkesi gereği alacaklının alacağının varlığını ispat etmek zorunda olmaması, güvenli bir ödeme aracı olması ve kambiyo senetlerine özgü takibe konu edilebilmeleri sebepleriyle bono, ticaret hayatında büyük bir yer edinmiştir. Bononun ödeme aracı, kredi aracı ve yatırım aracı olması gibi işlevleri göz önüne alındığında, uygulamadaki yaygın kullanımı olağandır. Bononun bu denli yaygın ve kamu itimadını mazhar bir ticari senet olması, sıkı şekil şartlarına tabi kılınmasını gerektirmiştir. Bu sebeple, kanun koyucu bonoların şekil şartlarına ilişkin birtakım özel düzenlemeler ihdas etmiştir. Altı kitaptan oluşan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun“Kıymetli Evrak”a ilişkin üçüncü kitabının,“Kambiyo Senetleri”başlıklı dördüncü kısmının ikinci bölümü bonoya ayrılmıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda, çalışmamızın konusunu oluşturan bononun unsurları 776. maddede, unsurların bulunmaması hali 777. maddede düzenlenmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda, bonoya ilişkin düzenlemelerin büyük kısmının 778. maddenin poliçeye ilişkin hükümlere yapmış olduğu atıf ile düzenlenmesi sebebiyle, çalışmamızda büyük oranda poliçeye ilişkin hükümlerden yararlanılmıştır. TTK m. 777'de sayılan ayrık durumlar hariç olmak üzere, TTK m. 776'da sayılan şekil şartlarına uyulmamış olması, bononun kambiyo senedi niteliğini yitirmesi sonucunu doğurur. TTK m. 776'da belirtilen zorunlu unsurlar dışında bononun geçersizliğine yol açmayan fakat senet üzerine koyulması tarafların iradesine bırakılmış isteğe bağlı unsurlar ve senette yer alması halinde bononun geçersizliğine yol açabilecek unsurlar da söz konusudur. Bu çalışmanın konusunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında bononun mutlak zorunlu, alternatif zorunlu ve isteğe bağlı unsurları ile unsurlardaki eksikliğin sonuçlarının incelenmesi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bonds have become a prominent component in the financial landscape of commercial activities due to the necessity for expeditiousness, the seamless circulation of bonds, the absence of creditor obligation to substantiate the existence of the receivable due to the principle of indefeasibility, the security they offer as a method of settlement, and their amenability to specific legal proceedings akin to bonds of exchange. The functions of the bond, including its use as a means of payment, a credit instrument and an investment instrument, have contributed to its pervasive utilization. The pervasive and public confidence that is placed in the bond as a commercial instrument has necessitated that it is subject to a stringent set of formal requirements. As a consequence, the legislator has introduced a series of specific regulations pertaining to the formal requirements of bonds. The second part of the fourth section, titled 'Bills of Exchange', of the third book on 'Negotiable Instruments' of the Turkish Commercial Code No. 6102, which consists of six books is specifically devoted to the bond. The elements of the bond, thus identified as the object of this study, are regulated under Article 776 of the Turkish Commercial Code No. 6102, and the absence of these elements is also regulated under Article 777 of the same Code. In the Turkish Commercial Code No. 6102, the majority of provisions pertaining to the bond are regulated by the reference made by Article 778 to the provisions regarding the bill. Consequently, the provisions regarding the bill have been extensively utilized in the present study. Except for the discrete cases listed in Article 777 of the TCC, failure to comply with the formal requirements listed in Article 776 of the TCC shall result in the bond losing its character as a bill of exchange. In addition to the mandatory elements set forth under Article 776 of the TCC, there are also optional elements that do not lead to the invalidity of the bond, but which are left to the will of the parties and elements that may lead to the invalidity of the bond if included in the bond. The subject of this study is an examination of the absolute mandatory elements, optional mandatory elements, and discretionary elements of bonds under the Turkish Commercial Code No. 6102, as well as the consequences of deficiencies in these elements.