Danimarka Kopenhag'da bulunan David Koleksiyonu'ndaki hat eserleri üzerine inceleme
An analysis of calligraphy works in the David Collection in Copenhagen, Denmark
- Tez No: 938673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Christian Ludvig David, David Koleksiyonu, İslam sanatı, Christian Ludvig David, David Collection, Islamic art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanatları Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geçmişten günümüze sanat eserlerini toplayarak koleksiyon oluşturan, daha sonra bunları bir müzeye dönüştüren pek çok kişi ve kurum bulunmaktadır. Danimarka'da bu tür koleksiyonerlerden biri Christian Ludvig David'dir. Biriktirdiği eserler ile 1945 yılında resmi adı C. L. David Vakfı ve Koleksiyonu (C. L. Davids Fond og Samling) olan bu koleksiyonu kurmuştur. Koleksiyonda Danimarka, Fransız ve Alman seramikleri, mobilyaları ve gümüş eserleriyle birlikte, özellikle İslam sanatından eserler bulunmaktadır. Böylece C.L. David önemli bir mirası kapsayan koleksiyon oluşturarak Danimarka'da benzersiz bir sanat hazinesine oluşturmuştur. Sanatçı teyzesi Agnes Lunn'un David'e genç yaşlarında müzeleri tanıtması ve onu Danimarka'nın erken modernist sanatçılarıyla buluşturması, David'in estetik zevkinin ve koleksiyonculuk tutkusunun temellerini attırmıştır. İslam koleksiyonun oluşum süreci David'in, Danimarka Dekoratif Sanatlar Müzesine dâhil olmasıyla başlamıştır. Müzenin müdürü Emily Hannover David'in seramik dünyasına olan ilgisini başlatarak onu İslam sanatı koleksiyonculuğuna yönelmesine teşvik etmiştir. Müzede İslam koleksiyonu başlığı altında ''hat, minyatür, seramik, cam, fildişi, ahşap, metal işleri, silahlar, takılar, tekstil, halı ve cilt sanatları alanında eserler bulunmaktadır. 1962'de günümüze kadar İslam koleksiyonuna 2.765 obje girmiştir. Bu sayıya ek olarak 591 madeni para da bulunmaktadır. Koleksiyonun kurucusu C. L. David hayattayken İslam koleksiyonuna 263 nesne ve 41 tekstil girmiştir. Bu çalışmada koleksiyonun derlenme sürecini ele alarak, literatüre yeni bir çalışma eklemiş olmayı amaçlamaktadır. Tez çalışmasında sırasıyla; koleksiyonun kurucusu olan Christian Ludvig David'in hayatı, David Koleksiyonun oluşum süreci ve müzede bulunan İslam Koleksiyonu Hat Eserleri incelenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, there are many individuals and institutions that collect works of art and then turn them into a museum. One of such collectors in Denmark is Christian Ludvig David. He established this collection, officially named C. L. David Foundation and Collection (C. L. Davids Fond og Samling) in 1945 with the works he collected. The collection includes Danish, French and German ceramics, furniture and silver works, as well as artefacts from Islamic art. Thus, C.L. David has created a unique art treasure in Denmark by creating a collection that encompasses an important heritage. His artist aunt Agnes Lunn introduced David to museums at a young age and introduced him to Denmark's early modernist artists, laying the foundations of David's aesthetic taste and passion for collecting. The formation of the Islamic collection began with David's involvement in the Danish Museum of Decorative Arts. The director of the museum, Emily Hannover, initiated David's interest in the world of ceramics and encouraged him to turn towards collecting Islamic art. The museum's Islamic collection includes works in the fields of calligraphy, miniature, ceramics, glass, ivory, wood, metalwork, weapons, jewellery, textiles, carpets and bookbinding. From 1962 to the present day, 2,765 objects have entered the Islamic collection. This number also includes 591 coins. While the founder of the collection, C. L. David, was alive, 263 objects and 41 textiles were added to the Islamic collection. This study aims to add a new study to the literature by addressing the collection's compilation process. In the thesis study; the life of Christian Ludvig David, the founder of the collection, the formation process of the David Collection and the Islamic Collection Calligraphy Works in the museum are examined and discussed respectively.