Sağlık sektöründe çalışanların dijital okuryazarlıklarının sosyodemografik özelliklerine göre farklılaşma düzeylerinin incelenmesi
Digital literacy of employees in the health sector investigation ofdifferentiation levels according to sociodemographic characteristics
- Tez No: 938676
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞEBNEM SEÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Okuryazarlık, Dijital Yetkinlik, Sağlık Çalışanları, Sağlık Sektörü, Digitalisation, Digital Competence, Digital Literacy, Health Employee, Health Sector
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET Doktora Tezi Sağlık Sektöründe Çalışanların Dijital Okuryazarlıklarının Sosyodemografik Özelliklerine Göre Farklılaşma Düzeylerinin İncelenmesi Gizem ŞAHİN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı Dijitalleşme ve beraberinde getirdiği yenilikçi teknolojiler çalışma hayatı ve toplumsal hayatı dönüştürmektedir. Yenilikçi teknolojilerin giderek yaygınlaşması, bu teknolojileri kullanacak çalışanların dijital okuryazarlıklara sahip olmalarını gündeme getirmektedir. Dijitalleşmenin değişime neden olduğu sektörlerden biri de sağlık sektörüdür. Sağlık sektörünün merkezinde insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi yer almaktadır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin kaliteli, verimli ve hızlı olması önem taşımaktadır. Sağlık hizmetlerinin bu şekilde sunulabilmesinin önemli araçlarından biri de dijital teknolojiler ve bu teknolojinin gerektirdiği yetkinliklere sahip çalışanlar olacaktır. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının dijital okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi ve ölçülmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Literatürde yapılan çalışmalar farklı disiplinlerde ve çoğunlukla eğitim alanında çalışanların ve öğrencilerin dijital okuryazarlıklarının ölçümüyle ilgilidir. Araştırma dijital hastane ünvanına sahip bir devlet hastanesi ile İzmir 'deki iki ayrı özel hastanede uygulanmıştır. Araştırmaya devlet hastanesinden 225, özel hastanelerden 96 çalışan katılmıştır. Araştırmada karma yöntem benimsenmiştir. Katılımcılara Dijital Okuryazarlık Ölçeği uygulanmış, verilerin analizi SPSS 29.0 ve SMART PLS 4 programlarında analiz edilmiştir. Nitel araştırmadaysa 16 katılımcıyla görüşülmüştür. Elde edilen verilerin analizi MAXQDA 24 programında yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışılan hastane türü ve dijital okuryazarlığın boyutları arasında sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Hastane türü ve mesleğe göre dijital okuryazarlığın boyutları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Mesleği hemşire olan katılımcıların günlük kullanım boyutu puanları açısından anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. Nitel boyutta ise, uygulamada dijitalleşmenin avantajları ve dezavantajlarıyla ilgili sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy (PhD) Digital Literacy Of Employees In The Health Sector Investigation of Differentiation Levels According to Sociodemographic Characteristics Gizem ŞAHİN Dokuz Eylül University Graduate School Of Social Sciences Department of Labor Economics and Industrial Relations Labor Economics and Industrial Relations Program Digitalization and the innovative technologies it brings with it transform working life and social life. The increasing prevalence of innovative technologies brings to the agenda that the employees who will use these technologies should have digital literacies. One of the sectors where digitalization causes change is the health sector. At the centre of the health sector is the protection and improvement of human and public health. For this reason, it is important that health services are quality, efficient and fast. One of the important means of providing quality, efficient and fast healthcare services will be digital technologies and employees with the competencies required by this technology. In this context, the aim of this study is to determine and measure the digital literacy levels of healthcare professionals. Studies in the literature are related to the measurement of digital literacy of employees and students in different disciplines and mostly in the field of education. The research was conducted in a state hospital with the title of digital hospital and two different private hospitals in Izmir. 225 employees from the state hospital and 96 employees from private hospitals participated in the research. Mixed method was adopted in the research. Digital Literacy Scale was applied to the participants and the data were analysed in SPSS 29.0 and SMART PLS 4 programs. In qualitative research, 16 participants were interviewed. The analysis of the data obtained was carried out in MAXQDA 24 programme. As a result of the research, significant results were obtained between the type of hospital and the dimensions of digital literacy according to sociodemographic variables. A significant difference was found between the dimensions of digital literacy according to hospital type and profession. A significant difference was found in terms of the daily use dimension scores of the participants whose profession is nurse. In the qualitative dimension, results related to the advantages and disadvantages of digitalization in practice were obtained.