Kamuda bir dal hastanesinde kalite maliyetlerinin PAF modeli ile analizi
Analysis of quality costs in a public branch hospital with PAF model
  1. Tez No: 938688
  2. Yazar: KÜBRA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ŞAHİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, kalite maliyetleri, kamu dal hastanesi, PAF Modeli, Quality, quality costs, public branch hospital, PAF Model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, kamuda bir dal hastanesinde kalite maliyetlerinin PAF (Prevention, Appraisal, Failure) modeli çerçevesinde incelenmesini amaçlamaktadır. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, hasta memnuniyetinin sağlanması ve maliyetlerin etkin yönetimi, günümüz sağlık sistemlerinin en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. PAF modeli, kalite maliyetlerini önleme, değerlendirme ve hata maliyetleri olarak üç ana kategoriye ayırarak, sağlık kuruluşlarının kalite yönetim süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olmaktadır. Araştırma, hastanenin mevcut kalite maliyetlerini analiz ederek, bu maliyetlerin hangi alanlarda yoğunlaştığını ve iyileştirme fırsatlarını belirlemeyi hedeflemektedir. PAF Modeli kapsamında değerlendirilecek veriler doküman tarama yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen tüm veriler ilgili oldukları bölümlerdeki sorumlular ile görüşülerek doğruluğu kesinleştirilmiştir. Bulgular, kalite maliyetlerinin azaltılması ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması için stratejiler geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada kamuda bir dal hastanesinin kalite maliyetleri PAF modeli ile analiz edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Kalite maliyetleri içinde Önleme Maliyetleri için ayrılan payın %92,96 olduğu görülmüş ve proaktif yaklaşımın etkisi olarak yorumlanmıştır. Kalite maliyetlerinin toplam maliyetler içindeki payının %4,54 ve kurum kalite değerlendirme puanının 99,56 olması verimlilik adına gösterilen faaliyetlerin başarılı sonucu olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine quality costs in a specialized public hospital within the framework of the PAF (Prevention, Appraisal, Failure) model. Enhancing the quality of healthcare services, ensuring patient satisfaction, and effectively managing costs are among the most important goals of modern healthcare systems. The PAF model categorizes quality costs into three main categories: prevention, appraisal, and failure costs, helping healthcare institutions optimize their quality management processes. The study aims to analyze the hospital's current quality costs, identify the areas where these costs are concentrated, and determine opportunities for improvement. Data to be evaluated within the scope of the PAF Model were obtained through the document review method. All collected data were verified by consulting the responsible personnel in the relevant departments. The findings will contribute to the development of strategies for reducing quality costs and improving the quality of healthcare services. In this study, the quality costs of a specialized public hospital were analyzed using the PAF model, and the results were evaluated. It was observed that the share allocated to Prevention Costs within total quality costs was 92.96%, which was interpreted as an effect of the proactive approach. The share of quality costs within total costs was found to be 4.54%, and the institution's quality assessment score was 99.56, which was considered a successful outcome of efficiency-driven efforts.