SGK teşviklerinden faydalanan işyerlerinde sahte sigortalılık tespiti
Detection of fraud insurance workplaces benefiting from SGK incentives
  1. Tez No: 938689
  2. Yazar: MELİKE YENİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: SGK premium incentive, Fraud insurance, Decision trees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkemizde sigorta prim teşvikleri, kayıt dışı istihdamın azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı prim teşvik sisteminin işleyişi, verimliliği ve etkinliği düzenli bir şekilde izlenilmektedir. Bu süreçte, yersiz alınan teşviklerin ve teşviklerde bildirilen sahte sigortalıların tespiti, kurumun denetim ve kontrol ile yetkilendirilen memurları (Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Müfettişleri) tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yetkililer, yaygın yoğun denetimler veya ihbar/şikayet durumlarında, yerel denetim ve/veya kaydi tespit gerçekleştirerek, sahte sigortalılık tespiti yapmaktadırlar. Bu çalışma, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın verilerine dayanarak farklı kanunlara tabi teşviklerin durumlarını - devam eden / iptal edilen - analiz ederek sahte sigortalılık tespitini amaçlamaktadır. Oldukça büyük bir veri seti ile çalışılmış ve analizlerde R programlama dili ile KNIME veri madenciliği programı kullanılmıştır. Araştırmada, teşvikten faydalanan işyerlerinin illere göre dağılımı, teşviklerin tür ve yıllara göre dağılımı ve sahte sigortalı tespiti nedeniyle teşvikleri iptal olan işyerleri incelenmiş ve karar ağaçları ile analiz edilmiştir. Anahtar kelime: SGK prim teşviği, Sahte sigortalılık, Karar ağaçları
Özet (Çeviri)
In Türkiye, insurance premium incentives play an important role in reducing unregistered employment. For this reason, the operation, efficiency, and effectiveness of the premium incentive system are regularly monitored. The Social Security Institution's (SGK) authorized officers, inspectors and auditors, conduct inspections and controls to identify unjustly earned incentives and inaccurately reported insured individuals associated with these incentives. These officers perform local inspections and/or verify records to identify fake insurance in instances of extensive inspections or reports/complaints. This study aims to detect fraud insurance by analyzing the insurance premium case - ongoing or canceled - of incentives subject to different laws, based on the data from SGK. A relatively large dataset was used, and the R programming language along with the KNIME data mining program was employed for the analyses. In the study, the distribution of workplaces benefiting from the incentive by province, the distribution of incentives by type and year, and the workplaces whose incentives were canceled due to the detection of fraud insurance were examined and analyzed using decision trees.