Üniversitede eğitim alan kız öğrencilerin beden imajı algısı ve yeme davranışı ile annelerinin beden imajı algısı ve yeme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between body image perception and eating behavior of female university students and body image perception and eating behavior of their mothers
- Tez No: 938710
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ELMACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beden İmajı Algısı, Beden Memnuniyeti, Yeme Tutumu Testi, Vücut Şekli Anketi, Nutrition, Body Image Perception, Body Satisfaction, Eating Attitudes Test, Body Shape Questionnaire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversitede eğitim alan kız öğrencilerin ve annelerinin yeme tutumlarının ve yeme tutumları üzerine etki edecek olan beden algılarının ortaya konması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasıdır. Yürütülebilecek olan programlar üniversitedeki kız öğrencilerin ve annelerinin bu konuda bilgilendirilmesine ve yeme tutumlarının düzelmesine neden olarak, toplumsal yükü azaltacaktır. Ayrıca çalışmamız ileride bu konuda yapılacak olan çalışmalara ışık tutarak, literatüre katkı sağlayacaktır. Bu çalışma etik kurul onayının alındığı 2024 yılının mayıs ve haziran ayları boyunca İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim alan 18-65 yaş arası 380 kız öğrenci ve 380 kız öğrencinin annesi olmak üzere 760 kadın birey üzerinde yapılmıştır. Araştırmada üniversitedeki kız öğrencilerin ve annelerinin beden imajı algısı ve yeme davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin Yeme Tutum Testi sonucuna göre %23,9'unun, annelerin ise %23,7'sinin yeme davranış bozukluğuna yatkın olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin Vücut Şekli Anketi puan aralığına göre %53,7'sinin, annelerin ise %52,6'sının vücut şeklinden memnun olmadığı saptanmıştır. Araştırmaya katılan Annelerin ve öğrencilerin Yeme Tutumu Testi ve Vücut Şekli Anketi puanları arasındaki ilişkisel analizde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the eating attitudes of female university students and their mothers and the body image perceptions that may influence these attitudes, as well as to raise awareness on this issue. The findings are expected to contribute to the literature, guide future studies, and potentially inform programs implemented by ministries to educate female university students and their mothers on these topics. By improving eating attitudes, such programs could reduce societal burdens. This study was conducted on 760 female individuals, including 380 female students and 380 mothers of female students, aged between 18 and 65, studying at the Faculty of Health Sciences of İstinye University during May and June 2024, after receiving ethics committee approval. The study examined the relationship between body image perception and eating behavior of female students and their mothers at the university. According to the results of the Eating Attitudes Test, 23.9% of the students and 23.7% of the mothers were found to be at risk of disordered eating behaviors. Based on the Body Shape Questionnaire score ranges, 53.7% of the students and 52.6% of the mothers were dissatisfied with their body shapes. No statistically significant difference was found in the relational analysis between the Eating Attitudes Test and Body Shape Questionnaire scores of the students and their mothers (p>0.05).