Periferik arter hastalığı nedeniyle infrapopliteal bypass yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif BT ayak perfüzyonun karşılaştırılması
Comparison of preoperative and postoperative CT foot perfusion in patients undergoing infrapopliteal bypass for peripheral arterial disease
  1. Tez No: 938711
  2. Yazar: OKAN YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HAKAN ZOR, DR. HÜSEYİN DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik Arter Hastalığı, İnfrapopliteal Bypass, Dinamik Hacimli BT Perfüzyon, Peripheral Arterial Disease, Infrapopliteal Bypass, Dynamic Volume CT Perfusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnfrapopliteal periferik arter hastalıkları tedavi edilmediğinde morbidite ve mortalitesi yüksek bir hastalık grubudur. Son yıllarda endovasküler tedavi yöntemleri artmış olsa da otojen greft ile bypass yapılması bu hastalık grubunda altın standart olmaya devam etmektedir. Klinik pratikte tanı ve takibinde fizik muayene ve radyolojik görüntülemeler kullanıyor olsa da niteliksel ve niceliksel bilgi veren görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır. Son yıllarda bu amaç doğrultusunda dinamik hacimli perfüzyon BT yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Dinamik hacimli perfüzyon BT kan akımı (BF), kan volümü (BV), maksimuma ulaşma süresi (Tmax) gibi parametreler veren ayağın perfüzyon BT'sidir. Tedaviye yanıtı gösteren optimum görüntüleme yöntemidir. Biz de bu perfüzyon parametrelerine infapopliteal bypass yapılan hastalarda baktık. Postoperatif dönemde perfüzyon parametrelerinin arttığını saptadık. Klinik pratikte çok kullanılmayan bu tetkikin uygulanabilir ve tekrarlanabilir olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Infrapopliteal peripheral arterial diseases are a group of diseases with high morbidity and mortality when left untreated. Although endovascular treatment methods have increased in recent years, bypass with autogenous graft remains the gold standard in this disease group. Although physical examination and radiological imaging are used for diagnosis and follow-up in clinical practice, imaging methods that provide qualitative and quantitative information are needed. In recent years, dynamic volume perfusion CT methods have been used for this purpose. Dynamic volume perfusion CT is a perfusion CT of the foot that gives parameters such as blood flow (BF), blood volume (BV), time to reach maximum (Tmax). It is the optimum imaging method showing response to treatment. We analysed these perfusion parameters in patients who underwent infapopliteal bypass. We found that perfusion parameters improved in the postoperative period. We found that this examination, which is not used much in clinical practice, is applicable and reproducible.