Beden eğitimi ve spor dersi hayal et (Kompozisyon düzenlemesi Kayseri ili örneği)
Imagine physical education and sports course (Composition arrangement Kayseri province example)
  1. Tez No: 938876
  2. Yazar: MUHİTTİN BERKER KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEHZAT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Öğrenci, Spor, Physical Education, Sports, Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin beklentilerini, hayallerini ve isteklerini ortaya koymak; onların bu dersten nasıl bir yapı ve içerik beklediklerini kendi ifadeleriyle anlamaya çalışmaktır. Bu doğrultuda öğrencilere, beden eğitimi dersini nasıl hayal ettiklerini kompozisyon şeklinde yazmaları istenmiş; elde edilen veriler, öğrencilerin duygularını ve düşüncelerini yansıtan niteliksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırma, Kayseri ilinin farklı ilçelerinde bulunan çeşitli ilkokullarda öğrenim gören aynı yaş grubundaki öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Katılımcı grubunu, 104 kız ve 117 erkek olmak üzere toplam 221 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin demografik bilgilerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ile öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik görüşlerini daha ayrıntılı şekilde ortaya koymalarını sağlamak amacıyla hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni tercih edilmiştir. Olgu bilim deseni, bireylerin belirli bir olguya ilişkin deneyimlerini ve bu olguyu nasıl algıladıklarını anlamaya yönelik bir yaklaşımdır. Öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin duygu, düşünce ve beklentilerini anlamak için bu yöntem uygun görülmüştür. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerinde en çok tercih ettikleri branşlar; futbol, voleybol, basketbol, yüzme, jimnastik ve geleneksel oyunlardan yakan top olmuştur. Öğrencilerin dersin yapısına yönelik beklentilerine bakıldığında; kuralların daha esnek olması, ödül sistemlerinin uygulanması ve ders saatlerinin artırılması en çok dile getirilen talepler arasında yer almıştır. Bunun yanı sıra, öğrenciler ilgi duydukları spor branşlarının okulda daha fazla yer almasını, bu branşlara uygun özel tesislerin ve ekipmanların sağlanmasını da talep etmişlerdir. Araştırma sonuçları, çocukların beden eğitimi dersine sadece fiziksel etkinlik bağlamında değil, aynı zamanda sosyal, duygusal ve mesleki beklentiler yönünden de önem verdiklerini göstermektedir. Bu sonuçların, eğitim politikaları ve müfredat geliştirme süreçlerinde dikkate alınması, çocuk merkezli bir beden eğitimi anlayışının gelişmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the expectations, dreams and wishes of primary school 4th grade students regarding physical education course; to try to understand what kind of structure and content they expect from this course in their own words. In this context, the students were asked to write how they imagined physical education course in the form of an essay; the obtained data were evaluated with qualitative analyzes reflecting the feelings and thoughts of the students. The research was conducted on students of the same age group studying in various primary schools in different districts of Kayseri province. The participant group consists of a total of 221 volunteer students, 104 girls and 117 boys. The“Personal Information Form”containing the students' demographic information and the“Semi-Structured Interview Form”prepared to enable the students to reveal their views on physical education course in more detail were used as data collection tools in the research. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was preferred in this study. Phenomenology design is an approach aimed at understanding the experiences of individuals regarding a certain phenomenon and how they perceive this phenomenon. This method was deemed appropriate to understand students' feelings, thoughts and expectations regarding physical education lessons. Content analysis method was used in the analysis of data. According to the research findings, the branches most preferred by students in physical education and sports lessons were football, volleyball, basketball, swimming, gymnastics and dodgeball from the traditional games. When the expectations of the students regarding the structure of the lesson were examined; more flexible rules, implementation of reward systems and increasing lesson hours were among the most frequently expressed demands. In addition, students requested that the sports branches they were interested in be included more in the school and that special facilities and equipment suitable for these branches be provided. The research results show that children attach importance to physical education lessons not only in terms of physical activity but also in terms of social, emotional and professional expectations. Taking these results into consideration in education policies and curriculum development processes can contribute to the development of a child-centered physical education approach.