10. yüzyıl İran minyatürlerinde kompozisyon yapısı ve ressam Kemal Behzad'ın eserlerine yansıması
Composition structure in 10th century Iranian miniatures and its reflection on the works of painter Kemal Behzad
- Tez No: 938883
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İran Minyatür Sanatı, Kemaleddin Behzad, 10. Yüzyıl, İran Kültürü, Estetik ve Kültürel Değerler, Iranian Miniature Art, Kamal al-Din Behzad, 10th Century AH, Iranian Culture, Aesthetic and Cultural Values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İran minyatür sanatı, tarih boyunca hem estetik hem de kültürel açıdan derin bir miras bırakmıştır. Bu tez, İran minyatür sanatının 10. yüzyıldaki gelişimini ve bu dönemin en önemli sanatçılarından biri olan Kemaleddin Behzad'ın eserlerini içermektedir. Behzad, sanatıyla yalnızca dönemin estetik anlayışına yön vermekle kalmamış, aynı zamanda sonraki yüzyıllarda da etkisini sürdüren yenilikçi bir yaklaşım sergilemiştir. Bu araştırma, Behzad'ın eserlerindeki teknik detayları ve kompozisyon özelliklerini analiz ederek, onun İran sanatına katkılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. 10. yüzyıl, İran minyatür sanatının altın çağı olarak kabul edilmekte ve bu dönemde Behzad'ın sanatı, doğanın ve insan yaşamının detaylı bir şekilde tasvir edilmesiyle dikkat çekmektedir. Behzad'ın eserleri, yalnızca estetik bir güzellik sunmakla kalmaz, aynı zamanda İran kültürünün derinliklerine de ışık tutar. Bu çalışmada, İran minyatür sanatının kompozisyon yapısı, Behzad'ın sanatsal özellikleri ve eserlerinin İran sanatına etkileri kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bağlamda, tezin temel amacı, Behzad'ın sanatı aracılığıyla İran minyatür sanatının estetik ve kültürel değerlerini daha iyi anlamaktır.
Özet (Çeviri)
Iranian miniature art has left a profound legacy throughout history, both aesthetically and culturally. This thesis examines the evolution of Iranian miniature art in the 10th century AH, focusing on the works of one of the era's most prominent artists, Kamal al-Din Behzad. Through his art, Behzad not only influenced the aesthetic ideals of his time but also introduced an innovative approach that left a lasting impact on subsequent centuries. This research analyzes the technical details and compositional features of Behzad's works to evaluate his contributions to Iranian art. The 10th century AH is recognized as the golden age of Iranian miniature art, with Behzad's work standing out for its meticulous depiction of nature and human life. His pieces not only offer visual beauty but also illuminate the depths of Iranian culture. This study explores the historical development of Iranian miniature art, Behzad's artistic characteristics, and the influence of his works on Iranian art. In this context, the main objective of this thesis is to gain a deeper understanding of the aesthetic and cultural values of Iranian miniature art through Behzad's masterpieces.