Gebelerin, gıda güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi: Bitlis ili örneği
Determining the knowledge, attitudes and behavior of pregnants towards food safety: the case of Bitlis province
  1. Tez No: 938887
  2. Yazar: MERVE VAROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA AKSOY KENDİLCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Nutrition and Dietetics, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gıda güvenliği, Hijyen, Tutum, Davranış, Pregnancy, Food safety, Hygiene, Attitude, Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, tanımlayıcı tipte planlanmış, Bitlis ilinde bulunan gebelerin gıda güvenliğine yönelik bilgi düzeylerinin, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Bitlis İli Merkez Toplum Sağlığı Merkezlerine kayıtlı 554 gebe belirlemiştir. Araştırma, çalışmaya katılmaya gönüllü 216 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularında katılımcıların yaş ortalamasının 28.5'dir. Gebelikte gıda güvenliği ile ilgili bilgilerin en çok doktorlardan alındığı (%74,5) görülmektedir. Katılımcıların %66,7'si açık süt tüketirken, bu sütü genellikle 10-15 dakika (%40,8) kaynattıkları görülmektedir. Dondurulmuş gıdaların çözülmesi için en çok tercih edilen yöntemler mutfak tezgahında/oda sıcaklığında (%39,5) ve buzdolabında (%33,0) çözme yöntemleridir. Çözülmüş gıdaların tekrar dondurulmasının güvenli olmadığını belirtenlerin oranı ise oldukça yüksekti (%84,6). Araştırmaya katılan gebelerin öğrenim durumu, gelir durumu ve meslek gruplarına göre davranış uygulamalarından elde edilen bulgulara göre daha spesifik hijyen ve gıda güvenliği davranışlarında eğitim düzeyi yükseldikçe, gelir seviyesi artıkça olumlu davranışların arttığı belirlenmiştir. Gıda güvenliği tutum ölçeği ortalama ve standart sapma değeri 50,36±4,63'tür. Gıda güvenliği tutum ölçeğinde katılımcıların çoğu (%91,2) üstün olumlu tutuma sahiptir. Sonuç olarak araştırmaya katılan gebelerin gıda güvenliğine yönelik davranış ve tutumlarında genel olarak olumsuzluk saptanmazken bazı gıda güvenliği bilgilerinde yetersiz ve yanlış bilgiye sahip olduklarını söyleyebiliriz. Gebelerin gıda güvenliği konusundaki bilgi düzeyini artırmak amacıyla yerel sağlık kuruluşları ve toplum sağlığı merkezleri tarafından düzenlenecek eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was designed as a descriptive study and was conducted to determine the knowledge level, attitudes, and behaviors of pregnant women in Bitlis province regarding food safety. The population of the study consisted of 554 pregnant women registered at the Central Community Health Centers in Bitlis. The study was carried out with 216 pregnant women who volunteered to participate. According to the research findings, the average age of the participants is 28.5. It has been observed that information about food safety during pregnancy is mostly obtained from doctors (74.5%). While 66.7% of the participants consume raw milk, it is seen that they usually boil this milk for 10-15 minutes (40.8%). The most preferred methods for thawing frozen foods are thawing on the kitchen counter/at room temperature (39.5%) and in the refrigerator (33.0%). The proportion of those who stated that it is not safe to refreeze thawed foods was quite high (84.6%). According to the findings obtained from the behavioral practices of the pregnant women participating in the study, based on their education level, income status, and occupational groups, it was determined that as the level of education and income increased, positive behaviors in more specific hygiene and food safety practices also increased. The mean and standard deviation of the Food Safety Attitude Scale were 50.36±4.63. The majority of the participants (91.2%) demonstrated a highly positive attitude on the Food Safety Attitude Scale. As a result, while no significant negative behaviors or attitudes toward food safety were detected among the pregnant women participating in the study, it can be said that they have insufficient and incorrect knowledge on certain aspects of food safety. It is recommended to expand training programs organized by local health institutions and community health centers to improve pregnant women's knowledge of food safety.