Çift katmanlı antibakteriyel özellik gösteren doku iskelesi üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of double-layer tissue scaffold with antibacterial properties
- Tez No: 938905
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL DAĞLILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doku iskelesi, Yara örtüsü, MEW, İlaç salımı, Antibakteriyel etki, Scaffold, Wound dressing, MEW, Drug delivery, Antibacterial effect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Canlı vücudunda yara iyileşme süreci, karmaşık bir biyolojik olaylar dizisini içerdiğinden, uygun yara pansumanının seçimi ve doğru bir şekilde kullanılması büyük önem taşımaktadır. Melt Electrowriting (eriyik elektroyazma) yöntemi, mikro ve nano boyutlarda kontrollü lif üretimi sağlayarak, doku mühendisliği ve ilaç dağıtım uygulamaları için ideal bir platform sunmaktadır. Bu yöntemle üretilen çift katmanlı yapı, yara pansumanı olarak kullanılmak üzere hem mekanik destek hem de sıcaklık kontrolü sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Yara pansumanı uygulamaları için Antibakteriyel hücreler içeren yenilikçi bir çift katmanlı doku iskele sistemi, geliştirilmiştir. PCL (polikaprolakton), biyolojik olarak parçalanabilir bir polimerdir ve pansumanın uzun süreli mekanik stabilitesini sağlamaktadır. PCL'nin düşük bozunma oranı, yara pansumanının vücutta kontrollü tutulmasını ve parçalanmasını sağlayarak iyileşme sürecinde iskele görevi görmesini sağlamaktadır. Eriyik elektroyazma yöntemi ile üretilen nanofiberlerin morfolojik karakterizasyonu taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yapılmıştır. Fonksiyonel xiv gruplar Fourier dönüşüm spektroskopisi (FTIR) ile incelenmiş ve iskelenin termal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ile değerlendirilmiştir. Doku iskelesinin antibakteriyel aktivitesi, in vitro antimikrobiyal testlerle doğrulanmıştır. Amoksisilinin PLA ile kapsüllenmesi yöntemiyle üretilen bu yenilikçi çift katmanlı iskele sisteminin, yara örtüsü uygulamaları için umut verici bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışma, sıcaklık kontrolü sağlayan ve doku rejenerasyonunu destekleyen gelişmiş yara kaplamalarının geliştirilmesine ilham kaynağı olabilir. İskeleler üzerinde amoksisilin ve PLA'nın elektrosprey yöntemi, yara iyileşme süreçlerinin riskini azaltan ve kontrollü ilaç salımı sağlayan bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Amoksisilinin kapsüllenmiş yapısı, ısıya dayanıklı parçalara karşı etkili bir bariyer oluştururken aynı zamanda yara örtüsünün yapısal bütünlüğünü koruyarak iyileşme sürecini desteklemektedir. Bu yeni yaklaşım, mekanik mukavemet kontrolü sağlayan bir yara örtüsünün geliştirilmesini sağlamış ve geliştirilen çift katmanlı iskelenin in vitro testlerde yüksek antibakteriyel aktivite göstermesi doku mühendisliği uygulamaları için umut verici bir çalışmayı ortaya koymuştur. PLA ile kapsüllenmiş amoksisilinin kullanımı, gelecekte yara örtüsü uygulamaları için yeni araştırma kaynağı olabilecek gelişmiş bir çözüm sunmaktadır. Yara iyileşme sürecinde doku rejenerasyonunu desteklemiştir. Bu tür gelişmiş yöntemler, yara tedavisinde daha etkili olabilecek ve hastaların yaşam kalitesini artırabilecek yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Since the wound healing process in the living body involves a complex biological sequence of events, the selection and correct use of the appropriate wound dressing is of great importance. The Melt Electrowriting method provides an ideal platform for tissue engineering and drug delivery applications by providing controlled fiber production at micro and nano dimensions. The double-layered structure produced by this method is designed to provide both mechanical support and temperature control for use as a wound dressing. An innovative double-layered tissue scaffold system containing antibacterial cells has been developed for wound dressing applications. PCL (polycaprolactone) is a biodegradable polymer and provides long-term mechanical stability of the dressing. The low degradation rate of PCL ensures that the wound dressing is kept in the body and disintegrates in a controlled manner, allowing it to act as a scaffold during the healing process. The morphological characterization of the nanofibers produced by the melt electrowriting method was performed by scanning electron microscopy (SEM). Functional groups were examined by Fourier transform spectroscopy (FTIR) and the thermal properties of the scaffold were evaluated by differential scanning calorimetry (DSC). The antibacterial activity of the tissue scaffold was confirmed xvi by in vitro antimicrobial tests. This innovative bilayer scaffold system produced by encapsulating amoxicillin with PLA has shown promising potential for wound dressing applications. The study may inspire the development of advanced wound dressings that provide temperature control and support tissue regeneration. The electrospray method of amoxicillin and PLA on scaffolds stands out as a method that reduces the risk of wound healing processes and provides controlled drug release. The encapsulated structure of amoxicillin creates an effective barrier against heat-resistant parts while also supporting the healing process by preserving the structural integrity of the wound dressing. This new approach has enabled the development of a wound dressing that provides mechanical strength control, and the high antibacterial activity of the developed bilayer scaffold in in vitro tests has revealed a promising study for tissue engineering applications. The use of PLAencapsulated amoxicillin offers an advanced solution that could be a new source of research for future wound dressing applications. It has supported tissue regeneration during the wound healing process. Such advanced methods could contribute to the development of new treatment methods that could be more effective in wound treatment and improve the quality of life of patients.