Sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık öz yeterliklerinin değerlendirilmesi
Digital literacy of classroom teachers abstract assessment of competencies
  1. Tez No: 938999
  2. Yazar: SONAY BÜKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, dijital okuryazarlık, dijital okuryazarlık yeterlikleri, bilgi iletişim teknolojileri, EBA (Eğitim Bilişim Ağı), web 2.0 araçlar, Literacy, digital literacy, information and communication technologies, digital literacy competencies, EİN (Eduction İnformatic Network), web 2.0 tools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık yeterliliklerini bazı değişkenler açısından belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Güz Yarı Yılı'nda Diyarbakır İli merkeze bağlı ilkokullarda okullarında görev yapan 6220 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 18 resmi ilkokulda görev yapan 306 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ocak ve Karakuş (2018) tarafından geliştirilen“Öğretmen Adaylarının Dijital Okuryazarlık Öz Yeterliği Ölçeği”(ÖADOÖÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri ile t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık yeterliklerinin yüksek çıktığı belirlenmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık yeterliklerinin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği ve erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre dijital okuryazarlık seviyelerinin daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Eğitim durumu değişkeninde de anlamlı farklılık çıkmış ve lisansüstü eğitim alan sınıf öğretmenlerin dijital okuryazarlık seviyelerinin daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Ayrıca, sınıf öğretmenlerin dijital okuryazarlık yeterliklerinin kıdem değişkeni açısından anlamlı farklılık görülmüş ve 1-10 yıl arası kıdemi olan öğretmenlerin daha fazla kıdeme sahip olan öğretmelere göre dijital okuryazarlık seviyeleri daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the digital literacy competencies of classroom teachers in terms of certain variables and to gather information on the level of significance. The population of the study consists of 6220 classroom teachers working in primary schools in the Diyarbakır city center during the Fall Semester of the 2023-2024 academic year. The sample of the study consists of 306 primary school teachers working in 18 official primary schools selected by the simple random sampling method. The data collection tool used is the "Candidate Teacher Digital Literacy Self-Efficacy Scale (CTDLSES), developed by Ocak and Karakuş (2018). SPSS 24.0 software package was used for data analysis. Arithmetic mean, frequency, t-test, one-way ANOVA, and Scheffe tests were employed in the analysis of the data. When examining the results of this study on the digital literacy competency levels of classroom teachers, it was found that their digital literacy levels were high. Throughout the study, the gender variable showed a significant difference in digital literacy levels, with male teachers having higher digital literacy levels compared to female teachers. A significant difference was also observed in the education level variable, with teachers who have received postgraduate education displaying higher digital literacy levels. Additionally, a significant difference was seen in the seniority variable, with teachers who have been teaching for 1-10 years having higher digital literacy levels compared to those with more years of experience.