Rat iskelet kasında iskemi reperfüzyon hasarında emodin'in in-vivo antioksidan etkisi
In-vivo antioxidant effect of emodin on ischemia reperfusion injury of rat's skeletal muscle
  1. Tez No: 939040
  2. Yazar: DİLARA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL LEVENT OKTAR, ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Emodin, alt ekstremite, iskemi-reperfüzyon, reaktif oksijen türleri, Emodin, lower extremity, ischemia-reperfusion, reactive oxygen species
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Arka plan: Emodin adlı antrakinon türevinin antioksidan ve antiinflamatuar özellikle daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada, emodinin iskelet kasında iskemi-reperfüzyon hasarı üzerindeki antioksidan etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Deneysel model olarak Wistar albino cinsi erkek ratlar kullanılmış ve hayvanlar dört gruba ayrılmıştır: yalnızca laparotomi uygulanan kontrol grubu (SHAM), alt ekstremite iskemi-reperfüzyon modeli oluşturulan grup (IR), yalnızca emodin uygulanan grup (E) ve hem iskemi-reperfüzyon hasarı oluşturulup hem de emodin uygulanan grup (IR+E). Emodin, 20 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Yöntem açısından, deneysel prosedürde abdominal aorta üzerine klemp yerleştirilerek 45 dakika süreyle iskemi indüklenmiş, ardından 2 saatlik reperfüzyon süreci başlatılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında biyokimyasal, histopatolojik ve oksidatif stres belirteçleri incelenmiş, kas dokularında MDA, CAT, SOD ve GSH seviyeleri ölçülmüştür. Ayrıca doku örnekleri histopatolojik olarak hematoksilen-eozin ve Masson trikrom boyama yöntemleriyle incelenmiştir. Sonuçlar, iskemi-reperfüzyon hasarının kas dokusunda belirgin oksidatif stres ve inflamasyona yol açtığını göstermektedir. IR grubunda MDA düzeyi anlamlı şekilde yüksek bulunurken, CAT aktivitesinin belirgin şekilde azaldığı gözlenmiştir. Emodin uygulaması, iskemi-reperfüzyon kaynaklı oksidatif stresin bir miktar azalmasını sağlamış ve MDA seviyelerini anlamlı derecede düşürmüştür. Ancak SOD ve GSH seviyelerinde belirgin bir değişiklik saptanmamıştır. Histopatolojik analizlerde, IR grubunda kas liflerinin dejenerasyonu, nötrofil infiltrasyonu ve interstisyel ödem gibi belirgin yapısal bozukluklar tespit edilmiştir. Buna karşılık, E grubunda bu patolojik değişikliklerin daha hafif seyrettiği gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız, emodinin antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde iskemi-reperfüzyon hasarını hafifletebileceğini göstermiştir. Bu bulgular, emodinin iskemi-reperfüzyon hasarında potansiyel bir koruyucu ajan olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: The antioxidant and anti-inflammatory properties of emodin, an anthraquinone derivative, have been demonstrated in previous studies. This study aimed to evaluate the antioxidant effects of emodin on ischemia-reperfusion injury in skeletal muscle. Materials and Methods: Male Wistar albino rats were used as the experimental model and were divided into four groups: the control group (SHAM), which underwent only laparotomy; the ischemia-reperfusion group (IR), in which a lower extremity ischemia-reperfusion model was induced; the emodin-only group (E); and the group subjected to both ischemia-reperfusion injury and emodin treatment (IR+E). Emodin was administered intraperitoneally at a dose of 20 mg/kg. In the experimental procedure, ischemia was induced by clamping the abdominal aorta for 45 minutes, followed by a 2-hour reperfusion period. Results: Biochemical, histopathological, and oxidative stress markers were analyzed. Levels of MDA, CAT, SOD, and GSH were measured in muscle tissues. Additionally, tissue samples were histopathologically examined using hematoxylin-eosin and Masson's trichrome staining techniques. The results indicated that ischemia-reperfusion injury led to significant oxidative stress and inflammation in muscle tissue. In the IR group, MDA levels were significantly elevated, whereas CAT activity was markedly decreased. Emodin administration partially reduced ischemia-reperfusion-induced oxidative stress and significantly decreased MDA levels. However, no significant changes were observed in SOD and GSH levels. Histopathological analyses revealed severe structural damage in the IR group, including muscle fiber degeneration, neutrophil infiltration, and interstitial edema. In contrast, these pathological changes were milder in the E group. Conclusion: Our study suggests that emodin may alleviate ischemia-reperfusion injury due to its antioxidant and anti-inflammatory properties. These findings indicate that emodin could be considered a potential protective agent in ischemia-reperfusion injury.