12-60 ay grubu çocuklarda annenin sağlık anksiyete düzeyi, beslenmede anne tutumları ve çocuğun antropometrik ölçümleri ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between health anxiety level in mothers, maternal attitudes in nutrition, and anthropometric measurements in children of 12-60 months group
  1. Tez No: 939074
  2. Yazar: GONCA ERGÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık anksiyetesi, beslenme süreci anne tutumu, BSATÖ, çocuk beslenmesi, büyüme, health anxiety, maternal attitude during the feeding process, child nutrition, growth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Anne sağlık anksiyete düzeyi ile çocuk beslenmesine yönelik tutumları ve çocuğun antropometrik (boy-kilo) ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışma etik kurul onayı ve sağlık müdürlüğü izni alındıktan sonra İzmir katip Çelebi Üniversitesi 4 nolu Narlıdere Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde bulunan 015 , 016 ve 019 Nolu Aile Hekimliği birimlerine kayıtlı 12-60 ay arası çocuğu olan 182 anneyle gerçekleştirildi. Çalışmanın örnekleminden gönüllü ebeveynlere onamları alındıktan sonra yüz yüze ve online anket formu uygulanmış olup çocukların boy-kilo ölçümleri neuroogle sisteminde kayıtlı bebek-çocuk izlemlerinden elde edilmiştir. Çalışma verileri 19 sorulu sosyodemografik bilgi formu, geçerlik güvenirlik çalışmaları daha önceden yapılmış olan 18 sorulu Sağlık Anksiyetesi Ölçeği(Kısa Versiyon) ve 27 sorulu Beslenme Süreci Anne Tutumları Ölçeği olmak üzere toplam 64 sorudan oluşan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada değerlendirilmeye alınan çocukların boy-kilo ölçümleri ve persantil değerleri ise sağlık sisteminden elde edilmiştir. Verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların çoğunluğu (%91,8) 20-39 yaş kadınlar oluşurken, bebeklerin %51,6'sının 12-36 ay aralığında ve %54,9'unun kız cinsiyete sahip olduğu saptanmıştır. Annelerin %44,0'ının tek gebelik yaşadığı; değerlendirmeye alınan çocukların ise %59,3'ünün ailedeki ilk çocuk olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan annelerin sağlık anksiyete düzeyini değerlendirmek amacıyla kullanılan Sağlık Anksiyetesi Ölçeği(kısa versiyon) puan ortalamaları incelendiğinde, sağlıkla ilgili beden algıları ve fiziksel belirtilere yönelik kaygılarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sağlık Anksiyetesi Ölçeği alt boyutları incelendiğinde genç annelerin sağlıkla ilgili düşünsel ve bilişsel kaygılarının daha yoğun olduğunu görülmüştür. Ayrıca, annelerin sağlık anksiyetesi ölçeği puanlarının bazı sosyodemografik özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Anne sağlık anksiyetesi düzeyi ile BSATÖ'ye ait özellikle“zorla besleme”ve“öğün sırasındaki negatif duygu durumu”alt boyutlarında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Çocuk kilo persentil değerleri ile anne beslenme süreci tutumları arasında da çeşitli düzeylerde ilişki tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonuçları, yüksek sağlık anksiyetesi düzeyine sahip annelerin çocuklarına karşı daha kontrolcü ve zorlayıcı beslenme tutumları sergileyebileceğini göstermektedir. Bu durum, çocukların yeme davranışlarını ve büyüme gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the relationship between maternal health anxiety level, attitudes towards child nutrition and anthropometric (height-weight) measurements of the child. Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 182 mothers with children aged 12-60 months, registered in the Family Medicine units numbered 015, 016 and 019 in the Narlıdere Education Family Health Center numbered 4 of İzmir Katip Çelebi University, after obtaining the approval of the ethics committee and the permission of the health directorate. Face-to-face and online survey forms were applied to volunteer parents from the study sample after their consent was obtained, and the children's height and weight measurements were obtained from infant-child follow-ups recorded in the neuroogle system. Data were collected using a questionnaire form consisting of a total of 64 questions, including a 19-question sociodemographic information form and both of which had been previously conducted validity and reliability studies, the 18-question Health Anxiety Scale (Short Version) and the 27-question Maternal Attitudes During the Feeding Process Scale. The height-weight measurements, and percentile values of the children included in the study were obtained from the health information system. Data analysis was performed using the SPSS software. Results: While the majority of the participants (91.8%) were women aged 20-39, 51.6% of the babies were between 12-36 months old and 54.9% were female. It was determined that 44.0% of the participants had a single pregnancy and 59.3% of the children evaluated were the first child in the family. When the mean scores of the Health Anxiety Scale (short version) used to assess the health anxiety levels of the mothers participating in the study were examined, it was determined that their concerns about health-related body perceptions and physical symptoms were at a moderate level. When the sub-dimensions of the Health Anxiety Scale were examined, it was observed that young mothers had more intense intellectual and cognitive health-related concerns. In addition, it was determined that mothers' health anxiety scale scores differed according to some sociodemographic characteristics of the mother.Positive significant relationships were found between the mothers' health anxiety level and the sub-dimensions of Maternal Attitudes During the Feeding Process Scale, especially“forced feeding”and“negative mood during meals”. Various levels of association were also found between children's weight percentiles and mothers' attitudes towards the feeding process. Conclusion: Research results show that mothers with high levels of health anxiety may exhibit more controlling and coercive feeding attitudes towards their children. This may negatively affect children's eating behaviors and growth development.