Migren ile aile işlevselliği arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between migraine and family function
- Tez No: 939075
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇELEPKOLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: baş ağrısı, migren, birinci basamak hekimleri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve amaç: Migren, tipik olarak 4-72 saat süren, sıklıkla tek yanlı, aktivite ile şiddetlenen, zonklayıcı, bir takım otonomik belirtilerin de eşlik edebildiği, orta veya daha fazla şiddette, kısıtlayıcı bir baş ağrısı çeşididir. Migren ve diğer hastalıkların büyük bir kısmının kaynağı ailesel streslerdir. Bu çalışmanın amacı aile işlevselliğini değerlendirmek, birinci basamak hekimi olan aile hekimlerinin hasta ile herhangi bir görüşme esnasında aile işlevselliğini değerlendirebileceğine dikkat çekmek, migren ile aile işlevselliği arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Materyal ve Metod: Araştırmamızda vaka grubu nöroloji polikliniğine başvuran 18-65 yaş migren tanılı 104 hastadan oluşurken, kontrol grubu ise aile hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası migren tanısı olmayan 112 hastadan oluşmuştur. Katılımcıların sosyodemografik veri formunu, migren ile ilgili öyküye dair veri formunu ve 5 soruluk aile işlevselliğinin hangi düzeyde olduğunu belirlemek için Aile APGAR ölçeğini cevaplamaları istenmiştir. Verilerimizin istatistiksel değerlendirmesinde IBM SPSS 21.0 for windows istatistik paket programı ve Chi-kare (χ2) testi kullanılmıştır. Bulgular: Vaka ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, meslek, medeni durum, eğitim durumu, sigara ve alkol kullanımı dağılımı açısından fark istatistiksel olarak anlamlı değil iken ilaç alımı ile aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (sırasıyla p>0,05; 0,004). Her iki grup arasında aile APGAR ölçeği memnuniyet derecesi açısından fark istatistiksel olarak anlamlı değil idi(p=0,818). Migren hastalarında koruyucu tedavi alanların APGAR ölçeği memnuniyet derecesi istatistiksel olarak daha yüksek iken ağrı sıklığı haftada birçok kez olanların BMI'si istatistiksel olarak daha düşük saptanmıştır (sırasıyla p=0,037; 0,003). Sonuç: Araştırmamızda migren varlığı ile aile işlevselliği arasındaki ilişki değerlendirilmiş olup aralarında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Aile hekimleri bütüncül yaklaşımı kullanarak, psikososyal ve biyolojik süreçler arasındaki ilişkiyi meydana çıkartırlar. Birinci basamak hekimlerinin hastalardan anamnez alırken ve hastaları değerlendirirken hem hastayı hem de hastalığı daha iyi anlayabilmek ve daha etkin bir tedavi planı sağlayabilmek için aile işlevselliğini de değerlendirmeleri gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Migraine is a type of moderate or severe, disabling headache that typically lasts 4-72 hours, is often unilateral, aggravated by activity, and throbbing, and may be accompanied by some autonomic symptoms. Migraine and a large proportion of other diseases are caused by familial stresses. The aim of this study was to evaluate family functioning, to draw attention to the fact that family doctors who are primary care doctors can evaluate family functioning during any interview with the patient, and to determine the relationship between migraine and family functioning. Materials and Methods: Our research, the case group consisted of 104 patients aged 18-65 years with a diagnosis of migraine who applied to the neurology outpatient clinic, while the control group consisted of 112 patients aged 18-65 years without a diagnosis of migraine who applied to the family medicine outpatient clinic. Participants were asked to answer the sociodemographic data form, the data form on migraine-related history and the 5-question Family APGAR scale to determine the level of family functioning. IBM SPSS 21.0 for windows statistical package program and Chi-square (χ2) test were used for statistical evaluation of our data. Results: While the difference between the case and control groups in terms of age, gender, occupation, marital status, educational status, smoking and alcohol use was not statistically significant, the difference between them in terms of drug intake was found to be statistically significant (p>0.05; 0.004, respectively). The difference between both groups in family APGAR scale satisfaction degree was not statistically significant (p=0.818). In migraine patients, the APGAR scale satisfaction level was statistically higher in those who received preventive treatment, while the BMI was statistically lower in those whose pain frequency was many times a week (p=0.037; 0.003, respectively). Conclusion: In our research, the relationship between the presence of migraine and family functioning was evaluated and no statistically significant difference was found between them. Using a holistic approach, family physicians uncover the relationship between psychosocial and biological processes. We opinion that primary care physicians should also evaluate family functionality while taking anamnesis and evaluating patients in order to better understand both the patient and the disease and to provide a more effective treatment plan. KEY WORDS: headache, migraine, primary care doctors