Gelişimsel kalça displazisine sekonder koksartroz nedeniyle yapilan total kalça artroplastisinin diz eklemi üzerine etkileri
Effects of total hip arthroplasty for secondary coxarthrosis due to developmental dysplasia of the hip on the knee joint
  1. Tez No: 939122
  2. Yazar: MUHAMMED YUSUF AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Kalça Displazisi, Koksartroz, Total Kalça Artroplastisi, Diz Biyomekaniği, Koronal Plan Dizilimi, Femoral Protez, Valgus Hizalanması, Mekanik Aks Değişiklikleri, Radyolojik Değerlendirme, Fonksiyonel Sonuçlar, Developmental Dysplasia of the Hip, Coxarthrosis, Total Hip Arthroplasty, Knee Biomechanics, Lower Extremity Coronal Plane Alignment, Femoral Prosthesis, Knee Joint, Valgus Alignment, Hip-Knee-Ankle Angle, Radiologic Assessment, Functional Outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gelişimsel kalça displazisine (GKD) sekonder koksartroz nedeni ile total kalça artroplastisi (TKP) uygulanmış hastaların orta-uzun dönem takiplerinde TKP'nin alt ekstremite biyomekaniği, koronal plan dizilimi ve diz üzerindeki etkilerini incelemek ve diz ekleminde meydana gelen postoperatif biyomekanik değişiklikleri radyolojik ve fonksiyonel olarak değerlendirmektir. Yöntem: Toplam 108 kalçanın 74'ü tek taraflı, 34'ü çift taraflı TKP uygulanmış hastalardan oluşmaktadır. Kalçalar ayrıca Crowe tipine (1-2 düşük, 3-4 ileri displazi) ve kullanılan femoral komponent çeşidine göre kategorize edildi. Hastaların ortalama takip süresi yaklaşık 4 yıldı (1-10). Radyolojik değerlendirmeler, mekanik ve anatomik lateral distal femoral açı (mLDFA, aLDFA), mekanik medial proksimal tibial açı (mMPTA), diz eklem hattı uyum açısı (JLCA), pelvik eğim (PE), bacak uzunluk farkı (BUF), Q açısı, femoral ofset (FO), kalça-diz-ayak açısı (HKA), diz mekanik aks deviasyon oranı (DMADO), femur mekanik-anatomik aks arası açı (FMAA), diz Kellgren-Lawrence (KL) evresi ve tibiotalar açı (TTA) ölçülerek gerçekleştirildi. Fonksiyonel değerlendirmeler, Görsel Analog Skala (VAS), Harris Kalça Skoru (HKS), Diz Cemiyeti Skoru (KSS), Oxford Diz Skoru, Diz Yaralanma ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ve Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) ile yapıldı. Bulgular: 57 düşük ve 51 ileri displazisi olan kalça değerlendirildi. İleri displazi grubunda ameliyat sonrası mMPTA, BUF ve değişimi, Q, HKA açısı ve değişimi, DMADO, diz KL evre farkı anlamlı olarak daha yüksekken ameliyat öncesi ve sonrası FMAA ise daha düşüktü. Ameliyat sonrası en düşük mLDFA ve FMAA; en yüksek HKA açısı ve PE konik protezde bulunurken en yüksek mLDFA, FO ve FMAA; en düşük PE, HKA açısı kama protezde bulunmuştur. Lakin, Crowe tipine ve femoral komponent tipine göre klinik sonuçlar açısından anlamlı fark yoktur. Ameliyat sonrası tüm hastalarda anlamlı olarak kalça ve diz VAS azalırken, HKS, KSS, KOOS, Oxford Diz Skoru ve WOMAC skoru artmıştır. Sonuç: İleri displazisi olan hastalarda orta-uzun dönemde TKP sonrası dizde valgus yönelimi artarken, düşük displazisi olan hastalarda bu yönelim zamanla düzelmektedir. Konik femoral komponent valgus hizalanmasını artırabilirken, kama komponent daha stabil bir mekanik aks sağlamaktadır. Postoperatif dizdeki radyolojik değişiklikler orta-uzun dönemde fonksiyonel sonuçlara yansımamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the impact of total hip arthroplasty (THA) performed for secondary coxarthrosis due to developmental dysplasia of the hip (DDH) on lower extremity biomechanics, coronal plane alignment, and knee joint function. Postoperative biomechanical changes in the knee were assessed both radiologically and functionally over a mid-to-long-term follow-up. Methods: The study included 108 hips, with 74 undergoing unilateral and 34 undergoing bilateral THA. Hips were categorized based on Crowe classification (low-grade: types 1–2; high-grade: types 3–4) and the type of femoral prosthesis used. The mean follow-up period was approximately 4 years (range: 1–10 years). Radiological assessments included mechanical and anatomical lateral distal femoral angle (mLDFA, aLDFA), mechanical medial proximal tibial angle (mMPTA), joint line convergence angle (JLCA), pelvic tilt (PT), leg length discrepancy (LLD), Q angle, femoral offset (FO), hip-knee-ankle angle (HKA), knee mechanical axis deviation ratio (KMADR), femoral mechanical-anatomical axis angle (FMAA), Kellgren-Lawrence (KL) grading for knee osteoarthritis, and tibiotalar angle (TTA). Functional outcomes were assessed using the Visual Analog Scale (VAS), Harris Hip Score (HHS), Knee Society Score (KSS), Oxford Knee Score, Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), and Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC). Results: The study evaluated 57 hips with low-grade and 51 with high-grade dysplasia. Postoperatively, the high-grade dysplasia group exhibited significantly greater mMPTA, LLD and its change, Q angle, HKA angle and its change, KMADR, and knee KL grade progression, while preoperative and postoperative FMAA values were significantly lower. Among prosthesis types, the lowest mLDFA and FMAA and the highest HKA angle and PT were observed in conical stems, whereas the highest mLDFA, FO, and FMAA and the lowest PT and HKA angle were found in wedge stems. However, no significant differences in clinical outcomes were observed based on Crowe classification or femoral stem type. Postoperatively, all patients exhibited a significant reduction in hip and knee VAS, along with improvements in HHS, KSS, KOOS, Oxford Knee Score, and WOMAC scores. Conclusion: Following THA, valgus alignment of the knee increases in high-grade dysplasia patients, whereas in low-grade dysplasia cases, this tendency normalizes over time. Conical femoral stems may contribute to increased valgus alignment, while wedge stems provide more stable mechanical axis alignment. Nevertheless, postoperative radiological changes in the knee do not significantly impact mid- to long-term functional outcomes.