Tek merkezli yapılan renal biyopsilerde renal hastalıkların insidansı
Incidens of renal diseases in single center renal biopsies
- Tez No: 939170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Perkutan böbrek biyopsisi, Glomerülonefritler, Kronik böbrek yetmezliği, Nefrotik sendrom, Nefritik sendrom, Percutaneous kidney biopsy, Glomerulonephritis, Chronic renal failure, Nephrotic syndrome, Nephritic syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız bölgemizde yapılmış olan perkutan böbrek biyopsi sonuçları ile saptanan böbrek patolojileri ile hastalara ait demografik verilerin, başvuru klinik özelliklerinin ve laboratuar değerlerinin arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı'nda Ocak 2010 - Haziran 2024 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılmış olan 18 yaş ve üzeri bu hastaların geriye yönelik dosya taraması yapılması planlanmıştır. Bilinen malignitesi olan hastalar ve transplant böbrek biyopsileri çalışmaya dahil edilmeyecektir. Bulgular: Çalışmaya Nefroloji kliniğimizde perkutan böbrek biyopsisi yapılan 196 (%54,3)'sı erkek 165 (%45,7)'si kadın olmak üzere 361 hasta dâhil edildi. Çalışmaya dahil edilen 287 hastanın (%79,5) yaşı 60 yaş altında idi. Böbrek biyopsi sonuçlarına göre hastalar 4 gruba ayrılmıştır. 261 (%72,3) hastada primer glomerüler patoloji saptanmıştır ve bunu sekonder glomeruler patoloji takip etmiştir 87 (%24,1). Tüm gruplar içerisinde saptanan en sık tanılar 93 (%25,8) hastada FSGS, 48 (%13,3) hastada IgA nefropatisi, 45 (%12,5) hastada minimal değişiklik hastalığı olarak saptanmıştır. Tübülointerstisyel patolojilerde, 24 saatlik idrarda proteinüri >3500 (mg/gün) oranının primer ve sekonder glomerüler patolojilerde kıyasla daha düşük olduğu görülmüştür(p=0,013). LN tanısı alan hastaların 26 (%86,7)'si kadındı ve sadece 1 (%3,3)'i 60 yaş üzerinde saptandı. Ayrıca MN tanısı alan hastaların tamamında 18 (%100) 24 saatlik idrar proteinüri >3500 (mg/gün) olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız bölgemiz verilerini yansıtan sayı olarak en kapsamlı çalışmalar arasındadır. Bu konuyla ilgili çalışmaların çoğu primer veya sekonder glomerülonefrit gibi alt gruplara odaklanmıştır. Bizim çalışmamızda ise ek olarak tübülointerstisyel patolojiler ve vasküler patolojiler ile olan ilişkisi incelenmiştir ve elde ettiğimiz sonuçlar genel olarak ülkemiz ve dünya literatürüyle uyumludur ancak bölgesel ve ülkesel bazı farklılıklar içermektedir. Belirlenen klinik tablolar etnik köken, sosyoekonomik faktörler, biyopsi endikasyonları gibi nedenlerle merkezden merkeze farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle böbrek biyopsi endikasyonlarının sadece nefroloji uzmanı olarak değil genel dahiliye ve aile hekimi uzmanı olarak da iyi bilinmesi ve hastaların semptomatik olmadan nefroloji kliniklerine gönderilmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between the renal pathologies detected by percutaneous renal biopsy results performed in our region and the demographic data of the patients, clinical characteristics at presentation and laboratory values. Materials and Methods: This study will consist of a total of 361 patients aged 18 years and over who underwent kidney biopsy at the Department of Internal Medicine Nephrology of Süleyman Demirel University Training and Practice Hospital between January 2010 and June 2024, and a retrospective file scan of these patients was performed. Patients with known malignancy and transplant kidney biopsies will not be included in the study. Result: A total of 361 patients, 196 (54.3%) male and 165 (45.7%) female, who underwent percutaneous kidney biopsy in our Nephrology clinic were included in the study. Of the 287 patients included in the study (79.5%), they were under the age of 60. According to the kidney biopsy results, the patients were divided into 4 groups. Primary glomerular pathology was detected in 261 (72.3%) patients, followed by secondary glomerular pathology in 87 (24.1%). The most common diagnoses in all groups were FSGS in 93 (25.8%) patients, IgA nephropathy in 48 (13.3%) patients and minimal change disease in 45 (12.5%) patients. In tubulointerstitial pathologies, it was observed that the rate of proteinuria >3500 (mg/day) in 24-hour urine was lower compared to primary and secondary glomerular pathologies (p=0.013). Of the patients diagnosed with LN, 26 (86.7%) were female and only 1 (3.3%) was over 60 years of age. In addition, in all patients diagnosed with MN, 18 (100%) had a 24-hour urine proteinuria >3500 (mg/day). Conclusion: Our study is among the most comprehensive studies in terms of numbers reflecting our regional data. Most of the studies on this subject have focused on subgroups such as primary or secondary glomerulonephritis. In our study, the relationship with tubulointerstitial pathologies and vascular pathologies was additionally examined and the results we obtained are generally consistent with our country and world literature, but there are some regional and country differences. The determined clinical pictures may differ from center to center due to reasons such as ethnicity, socioeconomic factors, and biopsy indications. Therefore, it has been shown that kidney biopsy indications should be well known not only by nephrologists but also by general internal medicine and family physicians, and patients should be referred to nephrology clinics before they become symptomatic.