Ortaokul 7. sınıf Arapça öğretim programına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Teacher opinions on the secondary school 7th grade Arabic curriculum
  1. Tez No: 939176
  2. Yazar: ABDULLAH BENLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça öğretimi, imam hatip okulları, öğretim programı, işlevsellik, öğretmen görüşleri, Arabic teaching, imam hatip schools, curriculum, functionality, teacher opinions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ORTAOKUL 7. SINIF ARAPÇA ÖĞRETİM PROGRAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada ortaokul 7. sınıf Arapça öğretim programının öğretmenler tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel ve olgu bilim deseninde yürütülmüştür. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle 2023-2024 eğitim öğretim yılında Konya'da 7. sınıf Arapça dersine giren 25 Arapça öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşme yapılmış ve veri toplanmıştır. İçerik analizi yöntemiyle analiz edilen veriler, öğretmenlerin Arapça öğretim programına yönelik görüşlerini çeşitli temalar altında incelemektedir. Araştırmada, Arapça öğretim programının işlevselliğine ilişkin öğretmenlerin çoğunluğu programı işlevsel ve güncel bulurken, geliştirilmesi gerektiğini belirtenler de olmuştur. Olumsuz değerlendirmeler, programın günlük hayata uyarlanmasında eksiklikler bulunduğunu, öğrencilerin ilgisini çekmediğini ve içeriğin yoğun olduğunu vurgulamaktadır. Öğretmen geri bildirimlerine dayanarak, programın daha verimli hale getirilmesi için revizyonlara ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmaktadır. Arapça öğretim programının kazanımlarına ilişkin öğretmenlerin çoğunluğu, programın kazanımlarını yoğun bulmuş; bazıları yetersiz veya değişken olarak değerlendirmiştir. Kazanımların fazlalığı, erişilebilirlik sorunları ve günlük hayata uyumluluk eksikliği eleştiri alan başlıca konulardır. Öğretmenler, kazanım sayısının azaltılması ve daha net bir yapı oluşturulması gerektiğini önermektedir. Arapça öğretim programının içeriğiyle ilgili olarak öğretmenler programı yoğun ve geliştirilmesi gereken bir yapıya sahip olarak değerlendirmiştir. Özellikle konuların kapsamlı olması, okuma ve dinleme metinlerinin öğrencilere ağır gelmesi gibi noktalar ön plana çıkmıştır. İçeriğin daha sade, güncel ve öğrenci seviyelerine uygun hale getirilmesi önerilmektedir. Arapça öğretim programının içeriğine ilişkin görüşlerinde ön plana çıkan görüş revize edilmesi yönünde olmuştur. Arapça öğretim programının gerektirdiği öğretim materyallerine ilişkin Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, mevcut öğretim materyallerinin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Çalışma kitaplarının eksikliği, dijital içeriklerin yetersizliği ve dil laboratuvarlarının olmaması, öğretimin etkinliğini düşüren faktörler olarak öne çıkmaktadır. Ders kitaplarının revize edilmesi, dijital materyallerin geliştirilmesi ve öğrencilere daha fazla uygulamalı öğrenme fırsatı sunulması gerektiği vurgulanmıştır. Öğretmenlerin Arapça öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme teknikleriyle ilgili yazılı sınavlar ve çoktan seçmeli testler en yaygın kullanılan yöntemlerdir. Ancak, bu tekniklerin öğrencilerin dil becerilerini yeterince ölçemediği düşünülmektedir. Performans ödevleri, tiyatro etkinlikleri, kelime parkurları gibi alternatif yöntemlerin kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir. Arapça öğretim programının daha işlevsel olması için öğretmen önerilerinin başında ders saatlerinin arttırılması gelmektedir. Bunu sırasıyla içeriklerin sadeleştirilmesi, ders kitaplarının harekeli olması, ders kitaplarının revize edilmesi, dijital içerikler geliştirilmesi, Arapça öğretiminin ilkokulda başlaması, merkezi sınav-LGS'de soru sorulması, Arapça pratik yapılması ve çalışma kitabının olması öneri ifade edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Arapça öğretim programını genel olarak işlevsel bulduğunu ancak ders saatlerinin yetersizliği, içeriğin yoğunluğu ve öğretim materyallerinin eksikliği gibi konularda iyileştirme gerekliliği olduğunu düşündüğünü göstermektedir. Programın daha erişilebilir, sade ve öğrenci merkezli hale getirilmesi, öğretmen ve öğrencilerin dil öğrenme sürecini daha verimli hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF TEACHERS'OPINIONS ABOUT THE 7TH GRADE ARABIC CURRICULUM Teacher Opinions on the Secondary School 7th Grade Arabic Curriculum This study aims to evaluate the 7th grade Arabic curriculum in middle school by teachers. The study was conducted in a qualitative and phenomenological design. With the convenience sampling method, 25 Arabic teachers who teach 7th grade Arabic in Konya in the 2023-2024 academic year were interviewed using a semi-structured interview form and data were collected. The data analyzed with the content analysis method examines the teachers' views on the Arabic curriculum under various themes. In the study, the majority of teachers found the program functional and up-to-date regarding the functionality of the Arabic curriculum, while some stated that it needed to be improved. Negative evaluations emphasized that there were deficiencies in the adaptation of the program to daily life, that it did not attract the attention of the students and that the content was dense. Based on teacher feedback, it was revealed that revisions were needed to make the program more efficient. Regarding the achievements of the Arabic curriculum, the majority of teachers found the program's achievements dense; some evaluated them as insufficient or variable. The excess of achievements, accessibility problems and lack of compatibility with daily life were the main issues that received criticism. Teachers suggested that the number of achievements should be reduced and a clearer structure should be created. Regarding the content of the Arabic curriculum, teachers evaluated the program as dense and having a structure that needed improvement. In particular, issues such as the comprehensiveness of the subjects and the heavy reading and listening texts for the students came to the fore. It is suggested that the content be made simpler, more up-to-date and suitable for the student levels. The prominent opinion in their opinions regarding the content of the Arabic curriculum was that it should be revised. Regarding the teaching materials required by the Arabic curriculum, the vast majority of teachers stated that the current teaching materials were insufficient. The lack of workbooks, insufficient digital content and the lack of language laboratories stand out as factors that reduce the effectiveness of teaching. It has been emphasized that textbooks should be revised, digital materials should be developed and students should be provided with more practical learning opportunities. Written exams and multiple-choice tests are the most commonly used methods regarding the measurement and evaluation techniques included in the Arabic curriculum by teachers. However, it is thought that these techniques do not adequately measure the language skills of students. It is recommended that the use of alternative methods such as performance assignments, theater activities and word courses should be widespread. The main suggestion for teachers to make the Arabic curriculum more functional is to increase the number of lesson hours. This is followed by simplifying the content, making the textbooks be with signs, revising the textbooks, developing digital content, starting Arabic teaching in primary school, asking questions in the central exam-LGS, practicing Arabic and having a workbook. The research findings show that the majority of teachers find the Arabic curriculum generally functional but think that there is a need for improvement in issues such as insufficient lesson hours, density of content and lack of teaching materials. Making the program more accessible, simple and student-centered will make the language learning process of teachers and students more efficient.