Bayraktar Bayraklı'nın tefsirinde mensuh addedilen ayetlere yaklaşımı
Bayraktar Bayraklı's approach to the verses considered mensuh in his tafsir
- Tez No: 939184
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Modern Tefsir, Nesh, Bayraktar Bayraklı, Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri, Suyuti, Mensuh Ayetler, Modern Tafsir, Nesh, Bayraktar Bayraklı, Tafsir of the Qur'an in the Light of a New Understanding, Suyuti, Mensuh Verses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bayraktar Bayraklı'nın Tefsirinde Mensuh Addedilen Ayetlere Yaklaşımı Esma ALTINTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Programı Bu çalışma, Bayraktar Bayraklı'nın“Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri”adlı eseri içerisinde mensuh ayetlerin varlığına dair yapılmış araştırmayı incelemektedir. Eser, Kur'an-ı Kerim'in doğru anlaşılması yolunda tefsir sahasında yeni bir perspektifle modern ve bilimsel anlayışa kapı aralayan, bilim dünyasına sunduğu çalışmalarıyla akademik anlamda ciddi başarılar elde etmiş müfessirin, modern tefsir alanında yazdığı önemli bir eserdir. Tez, giriş, iki bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, mensuh ayetler ve eserde yapılan araştırmalara ve kullanılan metodolojiye dair bilgiler sunulmaktadır. Birinci bölümde, nesh anlayışından maksadın ve neshe dair ön yargıların neler olduğu hakkında bilgi verilmektedir. Neshin kavramsal analizi geniş perspektifte ele alınmakta ve onunla alakalı klasik eserlere ve neshle yakın ilişkili kavramlara bakılır. Beda' anlayışıyla nesh arasındaki irtibat ortaya konulmuştur. Mensuhun ne olduğu ve mensuh kavramının hangi ayetler olduğu incelenmştir. Kur'an ve Peygamber dönemindeki mensuh ayet uygulamaları incelenir. Bayraktar Bayraklı'nın yaşamı, ilmi yönü, eğitimci yönü, tefsir yöntemi ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde,“Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri”adlı eserde nesh olgusu üzerinde durulur.. Tefsirinin, modern akıl ve bilimsel gelişmelere dayalı olması, geleneksel İslam alimlerinin tefsir geleneğinden faydalanması, Arapçanın zengin dil yapısını dikkatli ve yoğun bir şekilde işlemesi, dilsel, tarihsel ve sosyo-kültürel açıdan ayetleri işlemesi vurgulanmaktadır. Tefsir metodları sırasıyla açıklanır ve bilimsel yönü ağır basan noktaları işlenmektedir. Çalışmanın ana kaynağı“Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri”adlı eserde Suyuti'nin el-İtkan eserinde iddia ettiği yirmi bir mensuh ayetlere inceleme ve karşılaştırma yapılarak Bayraklı'nın söz konusu ayetlere modern ve bilimsel açılardan yaklaşımı, nesh anlayışının nesh olduğu iddia edilen ayetler üzerinde farklılık arz ettiği ortaya konulur. Sonuç bölümünde araştırmaların özetlenmesi, bulguların değerlendirilmesi ve müfessirin nesh anlayışı yer almaktadır. Bu tez, Bayraktar Bayraklı'nın“Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri”adlı eserinde Suyuti'ye göre mensuh kabul edilen ayetler hakkında modern ve bilimsel bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Bayraktar Bayraklı's Approach to the Verses Considered Mensuh in his Tafsir Esma ALTINTAŞ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Basic Islamic Sciences Basic Islamic Sciences Program This study examines the research on the existence of mensuh verses in Bayraktar Bayraklı's work titled“Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Tefsiri”. The work is an important work written in the field of modern tafsir by a commentator who opened the door to modern and scientific understanding with a new perspective in the field of tafsir for the correct understanding of the Holy Qur'an, and who has achieved serious academic success with his works presented to the world of science. The thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, information about the prose verses and the researches and methodology used in the work is presented. In the first chapter, information is given about what is meant by the understanding of naskh and what are the prejudices about naskh. The conceptual analysis of naskh is discussed in a broad perspective and classical works related to it and concepts closely related to naskh are examined. The connection between the understanding of beda' and nafs is revealed. What is mensuh and which verses are the concept of mensuh are examined. The applications of mensuh verses in the Qur'an and the Prophet's era are examined. Information is given about Bayraktar Bayraklı's life, scientific direction, educator direction, tafsir method and his works. In the second part, the phenomenon of nesh is emphasized in the work titled“Qur'an Tafsiri in the Light of a New Understanding”. It is emphasized that his tafsir is based on modern reason and scientific developments, that he benefits from the tradition of tafsir of traditional Islamic scholars, that he carefully and intensively processes the rich linguistic structure of Arabic, and that he processes verses from linguistic, historical and socio-cultural perspectives. The methods of exegesis are explained in turn and the scientific aspects are emphasized. In the main source of the study,“Qur'an Tafsiri in the Light of a New Understanding”, twenty-one mensuh verses claimed by Suyuti in al-Itkan are examined and compared, and Bayraklı's approach to these verses from modern and scientific perspectives, and the difference in the understanding of nesh on the verses claimed to be nesh is revealed. The conclusion includes a summarization of the research, evaluation of the findings and the commentator's understanding of nesh. This thesis aims to present a modern and scientific perspective on the verses that are accepted as mensuh according to Suyuti in Bayraktar Bayraklı's“Qur'an Tafsiri in the Light of a New Understanding”.