Temel klasik kaynaklardan hareketle çocukça felsefe yapmanın imkânı
The possibility of doing childish philosophy based on basic classical sources
- Tez No: 939209
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, felsefe, klasik kaynaklar, dil, kültür, Child, philosophy, classical sources, language, culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez temel klasik kaynakların çocuklara yönelik yapılacak felsefi çalışmalarda kullanma imkânını sorgulamak amacıyla hazırlanmıştır. Girişte, öncelikle coğrafya ve kültürden yola çıkılarak tarihsel süreçte çocuk kavramının nasıl algılandığına dair bilgiler sunulmuş ve bazı değerlendirmeler yapılmıştır. Devamında felsefi düşünmenin önemine değinilerek, bireye kazandıracağı düşünme biçimleri tanımlanmış ve bu düşünme biçimlerine sahip bireylerin kazanacağı özellikler ele alınmıştır. Felsefi düşünmenin çocukluk çağından itibaren az da olsa çocuğa öğretilmesinin ve çocukça ifade edilmesinin onun ileriki yaşlarında sağlıklı düşünmesine yapacağı katkılar tartışılmıştır. Tezin birinci bölümünde felsefe tarihindeki bazı filozofların çocuğa yönelik bakış açıları ve değerlendirmeleri incelenmiştir. Yaşadıkları toplumu etkileyen ve ondan etkilenen filozofların çocuk anlayışlarındaki farklılıkların temel nedeninin onun yetiştiği toplumsal ve bireysel farklar olduğu tespiti yapılmıştır. Daha sonra, çocuklara yönelik yapılacak felsefi çalışmalara neden ihtiyaç duyulduğuna dair değerlendirmelere yer verilmiş ve çocuklar ile filozofların ortak özelliklerine dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda, dünyada ve Türkiye'de pedagojik bir yöntem olarak çocuklara yönelik yapılan felsefi çalışmalar hakkında bilgiler sunulmuştur. Devamla, Türkiye'de yürütülen çalışmaların eksiklikleri sorgulanmıştır. Çocuğun yanı sıra eğitimin olmazsa olmazı olan öğretmenlere ve ebeveynlere yönelik de felsefi çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Tezin ikinci bölümünde; çocuklara yönelik yapılan çalışmaların çocuğun içine doğduğu coğrafya, kültürel yapı ve dille olan ilişkisine dikkat çekilmiştir. Bunun için temel eğitimde kullanılan klasik kaynakların çocuklara yönelik yapılacak felsefi çalışmalar için de kullanılmasının onların anlam dünyasını ve düşünme biçimini nasıl şekillendireceği tartışılmıştır. Bu bağlamda, temel klasik kaynakların çocukların gelişim özellikleri doğrultusunda; felsefi düşünmeyi geliştirecek şekilde hazırlanarak yapılacak çalışmalarda kullanılmasının mümkün olduğu tezi temellendirilmiştir. Bunun için kullanılabilecek farklı yöntemlere dair örnekler verilmiştir. Mutlu bir tesadüf olarak bu tezde ulaştığımız sonuçların 2024 yılında uygulanmaya konan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Program Metninde yer alan sosyal ve duyusal becerilerin çocuklara kazandırılması görüşüyle tam olarak örtüştüğü tespiti yapılmıştır. Sonuç olarak; klasik kaynakların tespiti, çocuklara uygun olarak sadeleştirilmesi, uyarlanması ya da yeniden yazılması ile elde edilecek materyallerin çocuklara yönelik yapılacak felsefi çalışmalarda kullanılması için ciddi ön çalışmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared to question the potential use of fundamental classical sources in philosophy studies aimed at children. In the introduction, starting from geography and culture, information is provided about how the concept of the child has been perceived throughout historical processes, along with some evaluations. In what follows, the importance of philosophical thinking is discussed, and the types of thinking that it can develop in an individual are defined, along with the characteristics that individuals who possess these types of thinking will gain. The contribution of teaching philosophical thinking, even in small amounts, from childhood, and expressing it in a childlike manner to the development of healthy thinking in later years is discussed. In the first section of the thesis, the perspectives and evaluations of certain philosophers in the history of philosophy regarding children are examined. It has been determined that the main reason for the differences in the understanding of children by philosophers who affect and are affected by the society in which they live is the social and individual differences in which they are raised. Then, evaluations are made about why philosophy studies aimed at children are needed, and attention is drawn to the shared characteristics of children and philosophers. In this context, information is presented about philosophy studies for children as a pedagogical method, both in the world and in Turkey. The shortcomings of the studies conducted in Turkey are also questioned. It is emphasized that philosophical studies should also be conducted for teachers and parents, who are essential in the educational process. In the second section of the thesis, the relationship between philosophy studies for children and the geography, cultural structure, and language that the child is born into is emphasized. For this purpose, it is discussed how classical sources, commonly used in basic education, could also be used for philosophy for children, and how they can shape the children's semantic world and thinking. In this context, the thesis is based on the idea that classical sources can be prepared and used in studies to develop philosophical thinking in children, taking into account their developmental characteristics. To achieve this, examples of different methods that can be used are provided. Examples of various methods that can be employed are provided. Interestingly, it has been observed that the results of this thesis align perfectly with the view expressed in the 2024 Turkey Century National Education Model, which advocates for the development of social and sensory skills in children. As a result, it has been concluded that serious preliminary studies should be carried out in order to use the materials obtained by identifying classical sources, simplifying, adapting or rewriting them to suit children, in philosophical studies aimed at children.