Türkı̇ye'de Kültür Bakanlığına bağlı Türk Halk Müzı̇ğı̇ topluluklarında bulunan bağlama ı̇cracılarının yöre özellı̇klerı̇ne göre ı̇cra görüşlerı̇
Performance opinions of bağlama performers in Turkish Folk Music ensembles affiliated to the Ministry of Culture in Turkey according to regional characteristics master's thesis
- Tez No: 939211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Turkish Folk Music, Repertoire, Belonging, Baglama, Baglama Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Kültür Bakanlığına bağlı bulunan Türk Halk Müziği topluluklarındaki bağlama icracılarının yöre özelliklerine göre icra görüşlerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda çalışmada Türk Halk Müziğinin özellikleri, tanımı ve tarihçesine dair bilgi verilmiş, Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemdeki Türk Halk Müziği değerlendirilmiş, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında yapılan derleme çalışmaları ele alınmış, Türk Halk Müziğinin genel yapısı, türleri, usulleri, sözlü ve yazılı repertuvarları, yöresellik ve aidiyetlik konularına değinilmiştir. Çalışma kapsamında Türk Halk Müziğinde kullanılan çalgılara yönelik bilgi verilmiş, bağlama ve bağlama icracılarının düşünceleri aktarılmıştır. Çalışma sonucunda Türk Halk Müziği topluluklarındaki bağlama icracılarının modern tekniklere yer yer uyum sağlamasına karşın genel olarak geleneksel özellik gösterdikleri ve yöresel özellikler barındırmayı sürdürdükleri görülmüştür. Buna ek olarak bağlama icracılarının Muzaffer Sarısözen'in liderliğinde yapılan çalışma ve uygulamaları destekledikleri, Türk Halk Müziği yönünde yapılan derleme ve notaya aktarma çalışmalarını yararlı buldukları görülmüştür. Anahtar Kelime: Türk Halk Müziği, Repertuvar, Aidiyet, Bağlama, Bağlama İcrası
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the performance views of bağlama performers in Turkish Folk Music ensembles affiliated with the Ministry of Culture in Turkey according to regional characteristics. In this context, the study provides information on the characteristics, definition and history of Turkish Folk Music, evaluates Turkish Folk Music in the pre- and post-Republican period, provides information on compilation studies conducted before and after the Republic, provides information on the general structure, types, styles, oral and written repertoires, regionality and belonging of Turkish Folk Music. Within the scope of the study, information is provided on the instruments used in Turkish Folk Music, and the opinions of bağlama and bağlama performers are conveyed in the study. As a result of the study, it is seen that bağlama performers in Turkish Folk Music ensembles, although they adapt to modern techniques in some places, generally exhibit traditional characteristics and continue to contain regional characteristics. In addition, it is seen that bağlama performers support the studies and practices conducted under the leadership of Muzaffer Sarısözen and find the compilation and notation studies conducted in the direction of Turkish Folk Music useful.