Türkiye'de Kültür Bakanlığına bağlı Türk Halk Müziği topluluklarında bulunan dilsiz kaval icracılarının yöre özelliklerine göre icra görüşleri
Performance opinions of mute kavals performers in Turkish folk music ensembles affiliated to the Ministry of Culture in Turkey according to regional characteristics
- Tez No: 943324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dilsiz Kaval, Yöresel İcra, Türk Halk Müziği, Yöre, Dilsiz Kaval, Regional Performance, Turkish Folk Music, Region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu yüksek lisans tezi, dilsiz kaval icrasında yöresel özelliklerin nasıl yansıtılması gerektiği sorusu etrafında şekillenmektedir. Türk Halk Müziği'nin köklü üflemeli çalgılarından biri olan dilsiz kaval, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarlarının kurulmasıyla birlikte akademik eğitimin bir parçası hâline gelmiş ve farklı icra yaklaşımlarıyla gelişimini sürdürmüştür. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Türk Halk Müziği Topluluklarında görev yapan kaval icracıları, belirli bir eğitim ve mülakat sürecinden geçerek bu gelişime önemli katkılar sunmaktadır. Araştırmada, dilsiz kaval icracılarının, ait oldukları veya temsil ettikleri yörenin müzikal kimliğini icralarına ne ölçüde yansıttıkları incelenmiştir. Bu bağlamda, bir eserin icrasında dinleyiciye o yörenin hissiyatını ve karakteristik özelliklerini aktarabilmenin yolları araştırılmıştır. Dilsiz kavalı icra eden kişilerin, Türk müziğinin tarihsel gelişimiyle birlikte Türk Halk Müziği'nin yöre özelliklerini, dilsiz kavalın yapısını ve icra şekillerini de bilmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Araştırmanın temelini, Kültür Bakanlığı'na bağlı topluluklarda görev yapan dilsiz kaval icracılarıyla gerçekleştirilen görüşmeler oluşturmaktadır. Bu görüşmeler sayesinde, yöreye özgü tavır, üslup ve icra anlayışlarının kaval aracılığıyla nasıl aktarılması gerektiğine dair tecrübeye dayalı bilgiye ulaşılmıştır. Bulgular, dilsiz kavalın yalnızca teknik bir çalgı değil; aynı zamanda kültürel kimlik taşıyıcısı bir anlatım aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Tezde ayrıca Türk Müziği, Türk Halk Müziği ve dilsiz kaval enstrümanı hakkında kuramsal bilgiler sunulmuş; bu bilgiler literatür taraması ve uygulama deneyimlerine dayanan nitel görüşmelerle desteklenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma dilsiz kaval icrasında yöresel özelliklerin doğru, etkili ve hissedilir biçimde yansıtılmasının önemini ortaya koymakta; bu yönde müzik eğitimi, repertuvar aktarımı ve kültürel sürdürülebilirlik açısından önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis focuses on the question of how regional characteristics should be reflected in the performance of the dilsiz kaval, one of the deeply rooted wind instruments of Turkish folk music. With the establishment of Turkish Music State Conservatories, the dilsiz kaval became part of formal music education and has since evolved through various performance approaches. Notably, performers affiliated with Turkish Folk Music Ensembles under the Ministry of Culture and Tourism contribute significantly to this development through structured training and selection processes. The study investigates the extent to which dilsiz kaval performers reflect the musical identity of the regions they belong to or represent. It explores how the essence and stylistic features of a specific region can be conveyed to the listener through performance. The research emphasizes that a performer should possess not only technical skills but also knowledge of the historical development of Turkish music, regional characteristics of Turkish folk music, and the structural and performance features of the dilsiz kaval. The foundation of the research is based on interviews conducted with experienced performers working in ensembles under the Ministry of Culture. These interviews provided experiential insight into how regional style, articulation, and interpretation can be transmitted through the instrument. The findings reveal that the dilsiz kaval is not merely a technical instrument, but also a vehicle for expressing and preserving cultural identity. In addition, the thesis presents theoretical information on Turkish music, Turkish folk music, and the dilsiz kaval, supported by literature review and qualitative data from field experience. Ultimately, the study highlights the importance of conveying regional characteristics in dilsiz kaval performance in an accurate, effective, and perceivable manner, offering suggestions in the areas of music education, repertoire transmission, and cultural sustainability.