Türkı̇ye'de Kültür Bakanlığına bağlı Türk Halk Müzı̇ğı̇ topluluklarında bulunan rı̇tı̇m ı̇cracılarının yöre özellı̇klerı̇ne göre ı̇cra görüşlerı̇
Performance perspectives of rhythm performers in Turkish Folk Music ensembles affiliated with the Ministry of Culture in Turkey, according to regional characteristics
  1. Tez No: 951668
  2. Yazar: YUSUF OĞUZHAN ACIBUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Folk Music, Repertoire, Belonging, Ritim, Ritim Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Türk Halk Müziği topluluklarında görev yapan ritim icracılarının, bulundukları yöreye özgü müziksel özelliklere göre icra yaklaşımları ve görüşleri incelenmiştir. Çalışmada öncelikle Türk Halk Müziği'nin tanımı, tarihçesi, genel yapısı, usulleri ve derleme faaliyetleri ele alınmış; sözlü ve yazılı repertuvar ile yöresellik kavramları detaylandırılmıştır. Ayrıca, geleneksel çalgı yapıları ve vurmalı çalgıların tarihçesi, türleri ve ritimdeki önemi doğrultusunda ilgili literatüre dayanılarak kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın yöntem bölümünde, nitel araştırma modeli çerçevesinde, Bakanlık korolarında görev yapan ritim icracılarıyla yapılan derinlemesine görüşmeler ve doküman incelemeleriyle veri toplanmış, betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Bulgular, icracıların modern tekniklere kısmen uyum sağlasa da ağırlıklı olarak geleneksel icra biçimlerini koruduklarını; yöresel vurgu ve üslup farklılıklarını sürdürdüklerini göstermiştir. Ayrıca, Muzaffer Sarısözen öncülüğündeki derleme ve notaya aktarma çalışmalarının ritim icracıları tarafından olumlu bulunduğu ve icra pratiklerine katkı sağladığı saptanmıştır. Anahtar Kelime: Türk Halk Müziği, Repertuvar, Aidiyet, Ritim, Ritim İcrası
Özet (Çeviri)
In this thesis, the performance approaches and perspectives of rhythm performers in Turkish Folk Music ensembles affiliated with the Ministry of Culture and Tourism of Turkey are examined according to the musical characteristics specific to their regions. The study first addresses the definition, history, general structure, rhythmic cycles (usûl) and collection activities of Turkish Folk Music, and then elaborates on the concepts of oral versus written repertoire and regionalism. Additionally, drawing on the relevant literature, a conceptual framework is developed concerning traditional instrument construction and the history, types, and significance of percussion instruments in rhythm. In the methodology section, within a qualitative research model, data were gathered via in-depth interviews with rhythm performers serving in the Ministry's choirs and through document analysis, then interpreted using descriptive analysis. The findings show that although performers partially adopt modern techniques, they predominantly preserve traditional performance practices and continue to sustain regional accents and stylistic nuances. Moreover, it was determined that the collection and notation initiatives led by Muzaffer Sarısözen were positively received by these performers and made a valuable contribution to their performance practices.