Radiosefalik arteriovenöz fistül oluşturulan hastalarda hematolojik testlerin fistül matürasyonuna etkisi
Radi̇al arter ve sefali̇k ven arasinda akim oluşturulan hastalarda kan testleri̇ni̇n fi̇sül geli̇şi̇mi̇ne etki̇si̇
  1. Tez No: 634955
  2. Yazar: HALİS YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN TUNÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriovenöz fistül, fistül matürasyonu, inflamasyon, Arteriovenous fistula, fistula maturation, inflammation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda en yaygın kullanılan hemodiyaliz damar erişim yolu arteriovenöz fistüller (AVF)'dir. AVF disfonksiyonunun en önemli nedeni stenoz ve poststenotik trombozdur. Fistül stenozu neointimal hiperplazi ve bir dizi inflamatuar faktörlerden kaynaklanır. Çeşitli inflamatuar markırlar AVF kaybı ile ilişkili olarak çalışılmıştır. Bunlar arasında nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) inflamasyona bağlı stenoz için güçlü prediktörlerdir. AV fistül stenozunda da güçlü rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada tüm dünyada yaygın olan bu sağlık sorununa kapsamlı bir bakış açısı katabilmek adına, opere olmuş arteriovenöz fistüllerin, devamlılığı ile hastanın klinik faktörleri, inflamatuar markırları ve biyokimyasal faktörlerinin ilişkisinin ortaya koknması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 146 hasta dahil edildi. Tüm hastalara preoperatif dönemde üst extremite arter ve venöz sistem muayenesi yapılarak dolaşım sisteminin normal olduğu teyit edildi. Arteriyel ve venöz yapısı uygun olan hastalara el bileği düzeyinde radiosefalik AVF oluşturuldu. Oluşturulan AVF'lerin uygun debide hemodiyalize girenleri matür olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların 83'ü erkek, 63'ü kadındı. Hasta grubunun yaş ortalaması 58,9 ± 11,41 yıldı. Hasta grubundaki en düşük yaş 30, en yüksek yaş 77 idi. Hastalarda erkek cinsiyet, düşük vücut kitle indeksi (VKİ) antitrombosit kullanımı, düşük NLR ile RDW değerleri fistül matürasyonuna olumlu etki yaparken, yaş, sigara kullanımı anestezi tipi, diyabet, hipertansiyon ve diğer kan parametrelerinin fistül matürasyonu ile anlamlı bir ilişkisi bulunmadı. Sonuç: Fistül düşük matürasyon oranları ile yüksek NLR, RDW değerlerinin ilişkili olduğu çalışmamızda gösterildi. Bununla birlikte antitrombosit kullanımıyla birlikte erkek cinsiyet ve düşük vücut kitle indekside fistül matürasyonu ile ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Increasing incidence of end-stage renal failure with the aging population. The most commonly used hemodialysis vascular access route in these patients is arteriovenous fistulas. The most important cause of arteriovenous fistula dysfunction is stenosis and poststenotic thrombosis. Fistula stenosis is caused by neointimal hyperplasia and a number of inflammatory factors. Various inflammatory markers have been studied in relation to AV fistula loss. Among them, NLR and RDW are a strong predictor for inflammatory stenosis, which may play a role in AV fistula stenosis. In this study, we aimed to add a comprehensive perspective to this health problem that is common all over the world. We investigated different parameters to ensure the continuity of the operated arteriovenous fistulas in our center. These include the patient's clinical features, inflammatory markers, and biochemical factors. Materyal and method: A total of 146 patients were included in the study. All patients were examined for the upper extremity artery and venous system in the preoperative period and it was confirmed that the circulatory system was normal. Radiocephalic AVF was created at the wrist level in patients with appropriate arterial and venous structures. Those who underwent hemodialysis at the appropriate flow rate of the created arteriovenous fistulas were considered as mature. Results: 83 of the patients were male and 63 were female. The average age of the patient group was 58.9 ± 11.41 years. The lowest age in the patient group was 30 and the highest age was 77. While male gender, low body mass index antiplatelet use, low NLR, RDW values had a positive effect on fistula maturation, age, smoking, diabetes, hypertension and other blood parameters were not significantly related to fistula maturation. Conclucion:The relation of low fistula maturation rates and high NLR, RDW values were shown in this study. However, it was associated with fistula maturation in male sex, low body mass index and antiplatelet use.