Meme karsinom tanılı olgularda F-18 FDG PET/BT volümetrik parametrelerinin klinikopatolojik ve prognostik değerlerinin retrospektif incelenmesi
- Tez No: 939253
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: meme karsinomu, FDG PET/BT, MTV, TLG, breast carcinoma, F-18 FDG PET/CT, MTV, TLG
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Neoadjuvan Kemoterapi öncesi F-18 FDG PET/BT görüntülemesi yapılan meme karsinomlarında histopatolojik ve immunohistokimyasal prognostik faktörler ile metabolik parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Ayrıca NAKT yanıtını öngörmede PET parametrelerinin klinik yararını öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'na Ocak 2019 ile Aralık 2022 yılları arasında F-18 FDG PET/BT görüntüleme için başvuran, çalışma kriterlerini karşılayan 39 meme karsinom olgusu geriye dönük olarak incelendi. Hastalara ait tanı yaşı, tanı tarihi, tru-cut biyopsi ve operasyon sonrası patolojik veriler, evreleme amacıyla yapılan F-18 FDG PET/BT görüntüleri değerlendirmeye alındı. Hastaların PET/BT görüntüleri üzerinden kantitatif MTV, TLG ve SUVmax değerleri elde edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım süreleri hastanemize ait elektronik hasta dosyası üzerinden elde edildi. Progresyonsuz sağkalım (PS) tanı tarihinden hastalığın ilerlemesine veya herhangi bir nedenden ölüme kadar geçen süre olarak hesaplandı. İzlemde herhangi bir lokal nüks/metastaz gelişmeyen hastalar için progresyonsuz sağkalım sonlanım noktası son takip tarihi olarak alındı. Genel sağkalım (GS) ise tanı anından hastalık veya başka herhangi bir nedenle ölüm tarihine kadar geçen süre olarak tanımlandı ve tüm hastalar için hesaplandı. Bulgular: 39 kadın hasta üzerinde yaptığımız çalışmada primer tümörün T evresi ile MTV ve TLG değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Bunun dışında primer tümörün grade'i ile SUVmax ve SUVmean değerleri arasında anlamlı pozitif bir ilişki saptandı. Primer tümörün Ki-67 düzeyi ile SUVmax ve SUVpeak değerleri arasındaki fark anlamlıydı. Çalışmamıza dahil ettiğimiz hastaların NAKT sonrası cerrahi materyaline göre değerlendirilen tedavi yanıt oranı ile ile MTV ve TLG değerleri arasındaki fark anlamlı idi. Sonuç: Çalışmamız düşük MTV ve TLG değerlerinin tedaviye yanıtla anlamlı bir ilişki gösterdi. Ayrıca tümörün T evresi ile de MTV ve TLG parametreleri arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görüldü. FDG PET/BT parametrelerinin tedavi planlamasında faydalı olabileceğini, ancak daha geniş hasta gruplarında yapılan araştırmalarla doğrulanması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between histopathological and immunohistochemical prognostic factors and metabolic parameters in breast carcinomas with pre-NACT F-18 FDG PET/CT imaging. Additionally, we aimed to evaluate the clinical utility of PET parameters in predicting the response to neoadjuvant chemotherapy. Materials and Methods: This retrospective study included 39 patients diagnosed with breast carcinoma who underwent F-18 FDG PET/CT imaging at the Department of Nuclear Medicine, Ege University, between January 2019 and December 2022. Data were collected from electronic patient records, including the patients' age at diagnosis, diagnosis date, Trucut biopsy results, pathological findings after surgery, F-18 FDG PET/CT parameters used for staging, overall survival (OS), and progression-free survival (PFS). Progression-free survival was calculated as the time from diagnosis to disease progression or death from any cause. For patients without any local recurrence or metastasis during follow-up, the progression-free survival endpoint was taken as the last follow-up date. Overall survival was defined as the time from diagnosis to death from disease or any other cause. F-18 FDG PET/CT images were analyzed to extract the Metabolic Tumor Volume (MTV), Total Lesion Glycolysis (TLG), and Standardized Uptake Value maximum (SUVmax) values. Results: In our study conducted on 39 female patients, a significant correlation was found between the T stage of the primary tumor and the MTV and TLG values. Additionally, a significant positive relationship was identified between the tumor grade and the SUVmax and SUVmean values. The difference between the Ki-67 level of the primary tumor and the SUVmax and SUVpeak values was also significant. The difference between the treatment response rate, as evaluated based on the post-NACT surgical material of the patients included in our study, and the MTV and TLG values was found to be significant as well. Conclusion: Our study demonstrated a significant relationship between low MTV and TLG values and treatment response. Additionally, a significant correlation was observed between the tumor's T stage and the MTV and TLG parameters. It highlights that FDG PET/CT parameters may be useful in treatment planning; however, this needs to be validated through studies conducted on larger patient groups.