HPV16 pozitif servikal intraepitelyal neoplazi III veserviks kanserlerinde sitokeratin 7 ve 19 ekspresyonu
Cytokeratin 7 and 19 expression in HPV16 positive cervical intraepithelial neoplasia III and cervical cancers
  1. Tez No: 939252
  2. Yazar: TURNAGÜL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA COŞAN TEREK, DOÇ. DR. İSMET HORTU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: serviks kanseri, servikal intraepitelyal neoplazi 3, HPV 16, sitokeratin 7, sitokeratin 19, cervWcal cancer, cervWcal WntraepWthelWal neoplasWa 3, human papWllomavWrus 16, cytokeratWn 7, cytokeratWn 19
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Çalışmada HPV 16 ilişkili serviks kanseri ve servikal intraepitelyal neoplazi III (CIN III) tanılı olgularda klinik ve patolojik veriler hasta dosyalarından ve patoloji raporlarından geriye dönük olarak çıkarıldı. Sitokeratin 7 (CK 7) ve sitokeratin 19 (CK 19) ile immünohistokimyasal boyanma sonuçları ile klinik ölçütler karşılaştırıldı. Cerrahi preparatlarda immünohistokimyasal olarak sitokeratin 7 ve 19 pozitifliğinin klinik ölçütler ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında cerrahisi yapılan 50 olgu; yaş, menopozal durum (premenopozalpostmenopozal), serviks kanseri FIGO evresi, serviks kanseri stroma invazyonu, lenfovasküler infltrasyon (LVI), yineleme (izlemde kaçıncı ayda tekrar ettiği), lenf düğümü tutulumu değerlendirilerek çalışmaya alındı. Olguların 25'inde CIN III, konizasyon ya da histerektomi materyallerinden elde edildi. Serviks kanseri cerrahisi yapılan 25 olgu çalışmaya alındı. Dosyalar geriye dönük olarak analiz edilip klinik ölçütler elde edildi. Olguların tümör kesitleri incelendikten sonra uygun parafin blokları çıkarılarak parafin bloklardan yeni alınan kesitler CK 7 ve CK 19 belirteçleri ile immünohistokimyasal olarak boyandı. Sayısal değişkenlerin normal dağılımı Shapiro-Wilk testi (n0,05). Sonuç: CK 19 Wle HPV WlWşkWlW onkoproteWnler arasında WlWşkW olduğu; değerlendWrme ve öngörüde boyanma yüzdesW ve topografWsWne ek olarak boyanma şWddetWnWn de önemlW olduğu görüldü. ServWks kanserW Wle WlWşkWlW evre, LVI, stromal Wnvazyon gWbW klWnWk ölçütler ve CK boyanma paternlerW arasında anlamlı WlWşkW saptanmadı. III
Özet (Çeviri)
IntroductBon: In the study, clWnWcal and pathologWcal data were retrospectWvely extracted from patWent fWles and pathology reports Wn cases dWagnosed wWth HPV 16-related cervWcal cancer and cervWcal WntraepWthelWal neoplasWa III (CIN III). ClWnWcal data were compared wWth WmmunohWstochemWcal staWnWng results for cytokeratWn 7 (CK 7) and cytokeratWn 19 (CK 19). The relatWonshWp between WmmunohWstochemWcal cytokeratWn 7 and 19 posWtWvWty Wn surgWcal preparatWons and clWnWcal data was WnvestWgated. MaterBals and Methods: 50 cases who underwent surgery at Ege UnWversWty Faculty of MedWcWne, Department of Gynecology and ObstetrWcs; Age, menopausal status (premenopausal-postmenopausal), cervWcal cancer FIGO stage, cervWcal cancer stroma WnvasWon, lymphovascular Wnvolvement (LVI), recurrence (Wn whWch month of follow-up Wt recurred), and lymph node Wnvolvement were evaluated and Wncluded Wn the study. In 25 of the cases, CIN III was obtaWned from conWzatWon or hysterectomy materWals. 25 cases who underwent cervWcal cancer surgery were Wncluded Wn the study. The fWles were analyzed retrospectWvely and clWnWcal data were obtaWned. After examWnWng the tumor sectWons of the cases, approprWate paraffWn blocks were removed and newly taken sectWons from the paraffWn blocks were WmmunohWstochemWcally staWned wWth CK 7 and CK 19 markers. Normal dWstrWbutWon of numerWcal varWables was analyzed wWth the ShapWro-WWlk test (n0.01). ConclusBon: There Ws a relatWonshWp between CK 19 and HPV-related oncoproteWns; In addWtWon to the staWnWng percentage and topography, the staWnWng WntensWty was also V Wmportant Wn evaluatWon and predWctWon. No sWgnWfWcant relatWonshWp was detected between clWnWcal data such as stage, LVSI, stromal WnvasWon and CK staWnWng patterns assocWated wWth cervWcal cancer.