IGA nefropatisnde inflamatuar ve nutrisyonel skorların prognostik rolü: SII, HALP, GPS, NLR, PLR, CONUT'un değerlendirilmesi
  1. Tez No: 939254
  2. Yazar: BEYZA NUR BENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SEZİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IgAN, SDBY, HALP, SII, GPS, CONUT, NLR, PLR, IgAN, ESRD, HALP, SII, GPS, CONUT, NLR, PLR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: IgA nefropatisi (IgAN), en sık görülen primer glomerülonefrit türü olup, hastaların %15-40'ında teşhisten sonraki 10-20 yıl içinde son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişebilmektedir. Prognozun belirlenmesinde proteinüri, eGFR ve histopatolojik sınıflandırma gibi belirteçler önemli olmakla birlikte, bu faktörler her zaman yeterli olmamaktadır. Kronik inflamasyon ve nutrisyonel durumun IgAN'ın patogenezi ve prognozunda önemli rol oynadığı bilinmektedir. Çalışmamızda IgAN hastalarında inflamatuar ve nutrisyonel belirteçlerin (SII, HALP skoru, GPS/mGPS, NLR ve CONUT skoru) hastalık prognozu ve renal sağkalım üzerindeki etkilerini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Ege Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Bilim dalı veritabanında kayıtlı 2012-2023 yılları arasında böbrek biyopsisi ile tanı almış IgA Nefropatisi olan 204 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranarak sosyodemografik verileri, biyokimya tetkikleri, patoloji verileri ve tedavi bilgileri kaydedildi .Dosyasından elde edilen biyokimyasal parametrelerden inflamatuar ve nutrisyonel skorlar hesaplandı. Hesaplanan skorların, IgAN hastalarında prognoz ve sağkalımı öngörmedeki etkinliğindi değerlendirildi. Bulgular: 204 hastanın %67,2'si (137 hasta) erkek, %32,8'i (67 hasta) kadındı. Tanı yaşı medyanı 41 yıl olarak saptandı. Sonlanım noktaları incelendiğinde, GFR'de %30'dan az azalma görülen grupta 145 hasta (%71,08), GFR'de %30'dan fazla azalma görülen grupta 24 hasta (%11,7) ve SDBY gelişen grupta 35 hasta (%17,6) saptandı . Sonlanım durumu ile SII, PLR, NLR, CONUT, GPS ve mGPS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. HALP skoru SDBY grubunda anlamlı düşük saptandı. HALP skoru yüksek hastalarda ortalama böbrek sağkalımı düşük hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek saptandı. HALP skoru yüksek olan hastalarda SDBY gelişme riski düşük olanlara göre daha düşük saptandı. Tartışma: IgAN primer glomerülonefritin en yaygın formu olup, hastaların %15-40'ında tanıyı takip eden 10-20 yıl içinde son SDBY gelişme riski taşımaktadır. Bu süreçte inflamasyon ve nutrisyonel durumun prognoz üzerindeki belirgin etkisi göz önüne alındığında, çalışmamızda bu faktörlerin klinik değeri değerlendirilmiştir. Literatürde, HALP skoru gibi nutrisyonel ve inflamatuar parametrelerin IgAN prognozunu öngörmedeki rolü vurgulanmaktadır. Çalışmamızda, HALP skorunun düşük olduğu grupta SDBY gelişme oranı anlamlı şekilde daha yüksek saptanmış ve renal sağkalım süreleri daha kısa bulunmuştur. Ayrıca, HALP skoru yüksek olan hastaların, Cox regresyon analizine göre, SDBY gelişme riskinin %87 oranında daha düşük olduğu belirlenmiştir. HALP skorunun yanı sıra proteinüri, albümin, kreatinin, ve glomerül skleroz oranı gibi klinik parametrelerin SDBY prognozunda etkili olduğu doğrulanmış, bu bulgular literatürle uyumlu olarak değerlendirilmiştir. IgAN prognozunda HALP skorunun diğer klinik ve biyokimyasal parametrelerle birlikte güçlü bir prognostik araç olabileceği görülmüş, daha geniş ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: IgA nephropathy (IgAN) is the most common form of primary glomerulonephritis, with 15-40% of patients progressing to end-stage renal disease (ESRD) within 10-20 years of diagnosis. While markers such as proteinuria, eGFR, and histopathological classification play significant roles in determining prognosis, these factors are not always sufficient. Chronic inflammation and nutritional status are known to play a critical role in the pathogenesis and prognosis of IgAN. This study aimed to retrospectively evaluate the impact of inflammatory and nutritional markers (SII, HALP score, GPS/mGPS, NLR, and CONUT score) on disease prognosis and renal survival in IgAN patients. Materials and Methods: A total of 204 patients diagnosed with IgA nephropathy via kidney biopsy between 2012 and 2023, registered in the database of the Nephrology Department at Ege University Hospital, were included. The patients' sociodemographic data, biochemical results, pathological findings, and treatment information were retrospectively reviewed. Inflammatory and nutritional scores were calculated using the biochemical parameters obtained from the medical records, and their effectiveness in predicting prognosis and survival in IgAN patients was assessed. Results: Of the 204 patients, 67.2% (137 patients) were male, and 32.8% (67 patients) were female, with a median diagnosis age of 41 years. Among the outcome groups, 145 patients (71.08%) showed less than a 30% reduction in eGFR, 24 patients (11.7%) showed more than a 30% reduction, and 35 patients (17.6%) progressed to ESRD. No statistically significant differences were observed between SII, PLR, NLR, CONUT, GPS, and mGPS scores across the outcome groups. The HALP score, however, was significantly lower in the ESRD group. Patients with higher HALP scores demonstrated significantly better renal survival compared to those with lower scores. Additionally, patients with higher HALP scores were found to have a lower risk of progression to ESRD compared to those with lower scores. Discussion: IgA nephropathy (IgAN), the most prevalent form of primary glomerulonephritis, carries a 15-40% risk of progression to ESRD within 10-20 years of diagnosis. Considering the substantial impact of inflammation and nutritional status on prognosis, this study assessed the clinical value of these factors. The prognostic role of nutritional and inflammatory markers, such as the HALP score, has been highlighted in the literature. Our study found that patients with lower HALP scores had significantly higher ESRD progression rates and shorter renal survival times. Additionally, patients with higher HALP scores had an 87% lower risk of ESRD, as confirmed by Cox regression analysis. Along with the HALP score, clinical parameters such as proteinuria, albumin, creatinine, and global sclerosis count were identified as significant predictors of ESRD, consistent with previous findings. These results suggest that the HALP score, when used alongside other clinical and biochemical parameters, could serve as a robust prognostic tool for IgAN. However, larger-scale and longer-term studies are needed to confirm these findings.