Yüksek fruktozlu mısır şurubu ile oluşturulan insülin rezistansı modelinde ivermektinin nöropatik bulgular ve siyatik sinir rejenerasyonu üzerine etkileri
Effects of ivermectin on neuropathic findings and sciatic nerve regeneration in high fructose corn syrup induced insulin resistance model
  1. Tez No: 939369
  2. Yazar: EZGİ DENİZ ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM SARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyatik sinir, sinir rejenerasyonu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ivermektin, Sciatic nerve, nerve regeneration, high fructose corn syrup, ivermectin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ), yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır ve periferik sinir iyileşmesini olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, siyatik sinir yaralanması sonrası sinir rejenerasyonu üzerinde YFMŞ ve ivermektinin etkileri araştırılmış; motor ve duyusal fonksiyonlar histopatolojik değerlendirme ile incelenmiştir. Materyal ve Metod: Çalışmaya toplam 48 erkek Swiss albino fare dahil edilmiştir. Denekler rastgele altı gruba ayrılmıştır; ilk 3 grup 8 hafta boyunca YFMŞ-42 (%11 w/v) tüketirken, diğer 3 grup normal musluk suyu tüketmiştir. Çalışmanın 28. gününde, tüm gruplarda siyatik sinir yaralanması oluşturulmuştur. Seçilmiş gruplara ivermektin (1 mg/kg) veya gabapentin (30 mg/kg) tedavisi uygulanmıştır. Haftalık olarak vücut ağırlığı, motor fonksiyonlar (Rotarod, açık alan testi) ve termal-mekanik duyusal fonksiyonlar değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, plazma insülin seviyeleri ölçülmüş ve histopatolojik örnekler değerlendirilmiştir. Bulgular: Sekiz haftalık YFMŞ tüketimi, mekanik ve termal duyusal fonksiyonlarda bozulmaya ve histopatolojik olarak yetersiz sinir tamirine neden olmuştur. YFMŞ gruplarında ivermektin tedavisi, sensorial iyileşme ve motor fonksiyonlarda daha hızlı düzelmeye neden olmuştur. Ayrıca, YFMŞ gruplarında yükselmiş plazma insülin seviyeleri ve HOMA-IR değerleri ivermektin tedavisi ile azalmıştır. Histopatolojik analiz, YFMŞ tüketmeyen ivermektin grubunda hızlı iyileşme ve daha yüksek histopatolojik skorlar göstermiştir. Sonuç: İvermektin, duyusal ve motor sinir fonksiyonlarının iyileşmesini hızlandırmış ve sinir rejenerasyonu sürecini desteklemiştir. Ayrıca, insülin direncindeki düzelme ile birlikte daha hızlı sinir iyileşmesi sağlamıştır. Bu bulgular, ivermektinin sinir rejenerasyonu için potansiyel bir tedavi ilacı olabileceğini ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background/aim: Current treatment strategies for peripheral nerve injuries are inadequate in addressing the complex nature of these injuries. Peripheral nerve healing and functional recovery are crucial components of both pathophysiology and therapeutic approach. High fructose corn syrup (HFCS) is a frequently used sweetener in several beverages and foods. And it is associated with several metabolic disturbances including insulin resistance and may impair nerve healing. This study investigates the therapeutic role of ivermectin and effect of HFCS on nerve regeneration following sciatic nerve injury and evaluates motor and sensorial functions together with histopathological evaluation. Materials and methods: Forty-eight male Swiss albino mice were randomly divided into six groups, first-half consuming HFCS-42 (11% w/v) and the second-half regular tap-water for 8 weeks. On 28th day, sciatic nerve injury was performed on all groups. Ivermectin (1 mg/kg) or gabapentin (30 mg/kg) treatments were administered to selected groups. Body weight, motor function (Rotarod, open field test) and thermal-mechanical sensorial functions were assessed weekly. Finally, insulin levels were measured and histopathological samples were taken. Results: Eight weeks of HFCS impaired mechanical-thermal sensorial functions with histopathologically poor nerve repair. Ivermectin resulted in improved sensorial and faster motor function recovery in HFCS groups. Elevated plasma insulin levels-HOMA-IR values were diminished by ivermectin in HFCS groups. In ivermectin non-HFCS group, histopathology revealed accelerated healing and higher scores in total. Ivermectin also ameliorated mechanical sensation loss after SSY alongside with cold sensation. Conclusion: Ivermectin accelerated sensorial and motor nerve recovery resulting in faster nerve healing alongside improved insulin-resistance. These findings suggest that ivermectin could be a potential therapeutic drug for nerve regeneration and may contribute to the development of new treatment strategies.