Engineering sustainable waste management: Recycling nylon waste into pellets for agriculture pipe production
Sürdürülebilir atık yönetimini mühendislikle şekillendirme: Naylon atıkların tarım borusu üretimi için granüllere geri dönüştürülmesi
- Tez No: 939368
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarım Plastik Atıkları (TPA), Geri Dönüşüm Teknolojileri, Enerji Optimizasyonu, Enerji Dengesi Modelleri, Enerji Verimliliği, Agricultural Plastic Waste (APW), Recycling Technologies, Energy Optimization, Energy Balance Models, Energy Efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tarım plastik atıklarındaki (TPA) hızlı artış, atık yönetiminde önemli zorluklar yaratmakta ve enerji tüketimini azaltacak, operasyonel maliyetleri düşürecek etkin geri dönüşüm teknolojilerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu tez, detaylı enerji dengesi modelleri üzerinden enerji optimizasyonuna odaklanarak TPA geri dönüşüm süreçlerini analiz etmektedir. Öğütme, pelletleme ve ekstrüzyon gibi temel aşamalar incelenerek enerji kullanımındaki verimsizlikler tespit edilmiş ve iyileştirmeler yapılmıştır. Termostat kontrollü ısıtma ve atık ısı geri kazanım sistemleri (WHRS) gibi yenilikler, aktif ısıtma enerjisini %90'a kadar azaltarak, atık ısıyı en aza indirerek ve operasyonları düzenleyerek verimliliği artırmıştır. Çalışma, mekanik ve kimyasal geri dönüşümün enerji profillerini ve teknik avantajlarını değerlendirerek, bu yöntemlerin sınırlamalarını ele almıştır. Nicel analizler, optimize edilmiş teknolojiler, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve süreç yeniden tasarımları yoluyla maliyet tasarrufu potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu stratejiler, enerji verimliliğini ve üretkenliği önemli ölçüde artırarak sanayi paydaşları ve politika yapıcılar için uygulanabilir öneriler sunmaktadır. Enerji dengesine vurgu yaparak bu araştırma, geri dönüşüm teknolojilerini geliştirmekte ve sürdürülebilir TPA yönetim uygulamaları için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in agricultural plastic waste (APW) poses significant challenges for waste management, highlighting the need for efficient recycling technologies to reduce energy consumption and operational costs. This thesis analyzes APW recycling processes, focusing on energy optimization through detailed energy balance models. Key stages—grinding, pelletizing, and extrusion—were examined to identify inefficiencies and enhance energy use. Innovations such as thermostat-controlled heating and waste heat recovery systems (WHRS) improved efficiency, reducing active heating energy by up to 90%, minimizing waste heat, and streamlining operations. The study evaluates the energy profiles and technical benefits of mechanical and chemical recycling, addressing their respective limitations. Quantitative analysis reveals cost-saving potential through optimized technologies, renewable energy integration, and process redesigns. These strategies significantly improve energy efficiency and productivity, offering actionable insights for industrial stakeholders and policymakers. By emphasizing energy balance, this research advances recycling technologies and establishes a foundation for sustainable APW management practices.