Turkish-Israeli relations in the post-cold war era: Prospect for regional cooperation
Soğuk savaş sonrasında Türkiye-İsrail ilişkileri: Bölgesel işbirliği imkanları
  1. Tez No: 93937
  2. Yazar: IŞIL ANIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-İsrail ilişkileri, Türk Dış Politikası, Türkiye ve Orta Doğu. ©WMMI'M, Turkish-Israeli relations, Turkish foreign policy, Turkey and the Middle East. rv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz SOĞUK SAVAŞ SONRASINDA TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ: BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ İMKANLARI Anıl, Işıl Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Altunışık Ocak 2000, 153 sayfa Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrasında Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişimini ve bölgesel işbirliği olasılıklarım incelemeyi amaçlamaktadır. Başlıca iki bölümden oluşmaktadır, tik bölüm Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan yeni uluslararası ortamın Türk dış politikasına etkileri, bölgesel gelişmeler ve bunların Türkiye-İsrail yakınlaşmasındaki rolünü tartışmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, Kuzey Irak'taki durum ve PKK terörü, su sorunu ve radikal İslamın yükselişi incelenmektedir. İkinci bölüm Türkiye-İsrail ilişldlerinin geHşimini ve iki ülke arasındaki önemli işbirliği alanlarım ortaya koymaktadır. Savunma ve güvenlik, terörizm, ekonomi, turizm, kültür ve su konuları ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Bu konularda imzalanan anlaşmalara ve süregelen projelere de ayrıca değinilmektedir. İncelenen diğer önemli bir başlık da Türkiye'nin bölgedeki ve Orta Doğu barış sürecindeki rolü olmuştur. Bu kısımda Ankara'nın Filistinlilerle ve barış sürecinin diğer ayaklarıyla olan ilişkileri tartışılmaktadır. İki ülke arasında gelişen işbirliğine rağmen, bazı sınırlayıcı faktörler de vardır. Bu sınırlamalar üzerinde durulduktan sonra bu çalışma son zamanlardaki gelişmelerin, onların Türkiye-İsrail ilişkileri üzerindeki etkilerinin ve gelecek yıllardaki işbirliği imkanlarının değerlendiril-mesiyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH-ISRAELI RELATIONS IN THE POST-COLD WAR ERA: PROSPECTS FOR REGIONAL COOPERATION Anıl, Işıl M.Sc., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha Altunışık January 2000, 153 pages This study seeks to analyze the evolution of the Turkish-Israeli relations ensuing the end of the Cold War and dwell on the prospects for regional cooperation. It is basically made up of two parts. The first part discusses the effects of the new environment following the collapse of the Soviet Union on the Turkish foreign policy, the regional developments and their implications on the Turkish- Israeli rapproachment. Accordingly, the situation in Northern Iraq and the PKK terrorism, the water dispute and rise of radical Islam both in regional and the Turkish domestic politics are examined. The second part is devoted to the examination of the evolution of Turkish-Israeli relations and major areas of cooperation between the two countries. Progress in the matters of defense and security, terrorism, economy, tourism and culture, and the issue of water are elaborated extensively. Also mentioned in this respect are the agreements and the ongoing projects on these areas realized by the parties. Another pivotal topic scrutunized is Turkey's role in the region at large, and the peace process itself in particular. Ankara's relations with the Palestinians, as well as with the other tracks mof the peace process are discussed. Despite enhanced cooperation between the two countries, there are also some limitations to this relationship. Having elaborated on these constraints, this study concludes with the examination of the recent developments, their implications on Turkish-Israeli relations, and the prospects for larger cooperation in the coming period.