Uzbekistan's foreign policy: 1992-2000
Özbekistan'ın dış politikası: 1992-2000
- Tez No: 93936
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Özbekistan, Rusya, BDT, Radikal İslam, Diş politka. IV, Central Asia, Uzbekistan, Russia, CIS, Radical Islam, Foreign policy. Ill HC YÛKSEKüGk), İM i\lu\UJUJ DOKÜMANTASYON MERKEZİ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz ÖZBEKİSTAN'IN DIŞ POLİTİKASI: 1992-2000 Hudaybergenov, Didar S. Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Süha Bölükbaşı Ağustos 2000, 129 Sayfa Bu tez bağımsızlık sonrası Özbekistan dış politikasının incelenmesini amaçlamaktadır. Geçiş dönemi sırasında, Özbekistan-Rusya ilişkileri bölgesel dış politika açısından özellikle araştırılmıştır. Özbekistan dış politikasını etkileyen faktörler gözden geçirilerek Özbekistan iç ve dış politikası üzerinde çalışılmıştır. Bu tezde Özbekistan'ın anti-BDT entegrasyon dış politikasına rağmen 2000 yılından başlayarak Özbekistan-Rusya yakınlaşmasının gerçekleşeceği savunulmaktadır. Özbekistan 1992 Taşkent Andlaşmasını yenilemedi ve BDT Gümrük birliğine girmeyi reddetti. Fakat hem Özbekistan hem Rusya Afganistan'dan Orta Asya bölgesine uyuşturucu, silah geçişinin ve radikal islamcı grupların sızmalarının durdurulması konusuna oldukça önem vermekte ve halen bu konularda işbirliği yapmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UZBEKISTAN'S FOREIGN POLICY: 1992-2000 Hudaybergenov, Didar S. M.S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Süha Bölükbaşı August 2000, 129 pages This thesis aims to study Uzbekistan's foreign policy after independence. It specifically examines Uzbek-Russian relations in the regional politics during the transitional period. By reviewing determinants of Uzbek foreign policy, internal and external policies are studied. In the thesis it is argued that inspite of the its anti-CIS integration foreign policy, there is a rapprochement in Uzbek - Russian relations starting with 2000. Uzbekistan refused to extend 1992 Tashkent Collective Security Treaty and did not enter into CIS Customs Union. However, both Russia and Uzbekistan are currently cooperating and interested in halting the infiltration of Islamic radical groups, drugs, and arms into Central Asia from Afghanistan.