Corporate approaches to sport sponsorship in Turkey
Türkiye'deki armaların spor sponsorluğuna yaklaşımları
  1. Tez No: 93943
  2. Yazar: MEHMET KARAKILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor sponsorluğu, firmalar, sponsorluk seçim kriterleri. VI ?«ETM KURULU, Sport sponsorship, companies, sponsorship selection criteria. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz TÜRKİYEDEKİ FİRMALARIN SPOR SPONSORLUĞUNA YAKLAŞIMLARI Karakılıç, Mehmet Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Settar Koçak Mayıs 2000, 71 Sayfa Bu çalışmada spor sponsorluğunun üç boyutu arasındaki fark spor sponsorluğu seçim kriterleri açısından incelenmiştir. Bu çalışma Türkiyedeki ulusal ve/veya bölgesel spor etkinliklerinde aktif olarak yer almış firmalara uygulanmıştır. Örneklem grubu a) Türkiyede ulusal veya bölgesel olarak reklam yapan, b)birleşik reklam ve promosyon bütçesi olan, ve c) spor sponsorluğuna aktif olarak katılmış firmalardan oluşturulmuştur. 34 firma bütün seçim kriterlerine uygun bulunmuş, bilgilendirme formu ve anket gönderilmiştir. Örneklem grubuna a) spor sponsorluğu profilleri, b) etkinlik seçim kriterleri, c) sponsorluğa devam etmeme nedenleri ve d) sağlanan faydanın algılanması bölümlerinden oluşan Spor Sponsorluğu Anketi (SSA) uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistik yöntemleri, tek-yönlü çok-değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) ve Tukey-HSD testi kullanılmıştır. Sonuçlar Türkiyedeki firmaların üçte ikisinin 0 ile 5 yıl arasında değişen sürelerde sponsorluk yaptığını göstermiştir. Ayrıca, contra barter (ürün veya hizmet desteği) desteğin sponsorlukta en çok kullanılan destek türü olduğu ortaya çıkmıştır. Tanınmayı artırmak, hedeflenen seyirci, halkla ilişkiler, imajı artırmak ve hedeflenen katılımcılar firmaların önem verdiği ilk beş kriter olarak bulunmuştur. Firmaların yarısından fazlası (%55,9) sponsorluktan sağlanan faydanın genelde uygun ve eşdeğer olduğunu belirtmiştir. Sonuçlar sponsorluğun üç boyutu arasında anlamlı fark olmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, sponsorluğun Türkiyede ki firmalar için çok yeni bir pazarlama iletişim aracı olduğu ve firmaların sponsorluğu reklam amaçlarına ulaşmak amacı ile kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'de elit amatör sporun sponsorluk açısından firma amaçlarına daha uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORPORATE APPROACHES TO SPORT SPONSORSHIP IN TURKEY Karakılıç, Mehmet M.S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Settar Koçak May 2000, 71 Pages The purpose of this study was to investigate the difference among three levels of sport sponsorships in terms of sport sponsorship selection criteria. This study was directed at Turkish companies currently involved in national and/or regional sport sponsorship activities. The sampling group included companies that a) advertising nationally or regionally in Turkey, b) reported a minimum combined advertising budget, c) were actively involved in sport sponsorship. 34 companies met all three selection criteria and were subsequently sent cover letters and surveys. Subjects were provided with a self administered Sport Sponsorship Questionnaire (SSQ) consisting of four sections; a) sport sponsorship profiles, b) event selection criteria, c) reasons iiifor discontinuing sponsorship, and d) perceptions of benefits exchanged. Descriptive statistics were used to define demographic data of this study. One-way Multivaried Analysis of Variance and Tukey-HSD tests were used to assess the difference among three levels of sport sponsorships in terms of sponsorship selection criteria. Results indicated that approximately two third of the companies had been sponsoring in Turkey 0 to 5 years. In addition, contra barter support was the most popular type of support provided. Increase awareness, spectator targeted, community relations, image reinforcement, and participants targeted were the most important top five criteria associated with sport sponsorship. More than half of the companies (55,9%) felt that the exchange had been fair and equitable for both exchange parties. Results indicated no significant differences among three levels of sport sponsorships in terms of sponsorship selection criteria. As a conclusion, sponsorship in Turkey is very new marketing communication tool among companies. And it is also concluded that companies use sport sponsorship as a means for achieving advertising objectives, and elite amateur sports were the most appropriate type of activities to achieve that objectives for Turkish companies.